BBO op verkenning richting toekomst
NAAR VOORZITTERS EN EIGENTIJDSE IDENTITEIT

BBO op verkenning richting toekomst

De Bundeling Bornse Ondernemers is op meerdere fronten op zoek naar een nieuwe toekomst. De 200 leden tellende ondernemersvereniging staat voor de taak de posities van twee voorzitters opnieuw in te vullen. De dinsdag verhinderde algemeen preses Peter Ory (foto hieronder) is om persoonlijke redenen (‘Gezondheid, familie en drukte binnen eigen bedrijf’) vroegtijdig afgehaakt. Van hem wordt op een later moment op passende wijze afscheid genomen. Voor Jan Koehorst van de sectie detail is een jaar na zijn aftreden nog altijd geen opvolger gevonden. De huidige bestuursleden vinden het bovendien tijd de BBO van een wat moderner imago te voorzien.

Tijdens de druk bezochte Algemene Ledenvergadering van de BBO kregen de bijna negentig aanwezigen daarvan al een voorproefje. In plaats van de traditionele opstelling met bestuursleden achter een tafel, werd de bijeenkomst dit keer geleid van achter een statafel in het midden van de grote zaal van het Kulturhus. Onder leiding van Ryan ter Bals en Marc Leurink werd het officiële gedeelte in een vlot tempo en in een geanimeerde en luchtig sfeer afgewikkeld, al bleven echt belangrijke besluiten daarbij achterwege. De speurtocht naar nieuwe leiders bijvoorbeeld kreeg dinsdag nog niet z’n beslag.

“Omdat we dat heel zorgvuldig willen doen”, legde Ryan ter Bals uit. “Zo vinden we het van groot belang eerst te weten hoe onze leden de toekomst van de BBO zien en welk profiel er in de huidige tijd bij deze club hoort. Pas daarna gaan we op zoek naar de voorzitter die daar bij past.”

Een soort Edith Schippers
Om die ‘gedegen en passende’ persoon te vinden voert de residerende leiding momenteel gesprekken met een kandidaat, die als verkenner of formateur in een rol à la Edith Schippers binnen zes maanden met een nieuwe voorzitter komt. “Deze persoon wordt geen interim-voorzitter en is ook geen blijvertje”, belooft Ter Bals.

Marc Leurink gaf aan dat de communicatie met de leden een ‘hot topic’ is voor de BBO. Met “Het woord bundeling moet symbool staan voor de frequentie en kwaliteit daarvan”, gaf ook hij het signaal af dat de ondernemersclub transparanter en doortastender wil gaan opereren. “Borne staat redelijk tot zeer goed op de kaart, maar we willen en moeten in volle vaart verder vooruit. Er gebeurt enorm veel in Borne en ook buiten het dorp beginnen ze het steeds beter te kennen.” Een opmerking die wat verderop in de vergadering volop steun kreeg van Henk Morselt, toen de vraag aan de orde kwam of de BBO wel met haar tijd is meegegaan. “Wat hier de laatste tien jaar is gerealiseerd, is toonaangevend in Twente.”

Het saamhorigheidsgevoel tussen de ondernemers werd vergroot in het tweede deel van het programma, luchtig maar met een serieuze ondertoon. Onder meer door het opsteken van oranje vlaggetjes (foto boven) konden de aanwezigen duidelijk maken het eens of oneens te zijn met een aantal prikkelende stellingen. De antwoorden worden gebruikt in de voorbereiding van een enquête, die alle leden in mei krijgen toegestuurd en die mede de aanzet vormen tot een nieuwe beleidsvisie en keuze voor de meest geschikte algemeen voorzitter.

Hans Olthuis en Evert Kolk namen afscheid als bestuursleden van de sectie bedrijven. Jurre Nijhuis en Bart Oude Wolbers werden verwelkomd als hun opvolgers.

Flitsen uit de vergadering
Tot slot een aantal flitsen uit de algemene ledenvergadering:
De bedrijven op industrieterrein De Molenkamp houden na drie jaar weer een gezamenlijke open dag. Deze staat gepland voor zondag 1 oktober.

De in 2016 geschrapte verkiezing van de Ondernemers van het Jaar binnen de secties detail en bedrijven keert dit kaar terug op het programma. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een speciale avondvullende bijeenkomst op dinsdag 21 november.

Als het aan Jan Lohuis van Vertwenz ligt, krijgt ook Borne een heuse kerstmarkt. De ondernemer kreeg dinsdag, zij het nog wat aarzelend, voldoende bijval voor zijn plan dat nader uitgewerkt moet worden. Lohuis stelt zich een opzet voor met tien tot vijftien detaillisten en wil andere bedrijven de mogelijkheid bieden via het beschikbaar stellen van munten klanten te stimuleren de deelnemende Bornse standhouders te bezoeken. Verder suggereert Jan Lohuis lege winkels in december te vullen met kerstartikelen. De kerstmarkt zou op twee maandagen gehouden moeten worden, van 14.00 tot 22.00 uur.

Het sfeervolle kerstevenement Shopping by Candlelight staat dit jaar op de rol voor zaterdag 23 december. Speciale koopzondagen voor kerst zijn er op 17 en 24 december.

Financieel heeft de BBO haar zaakjes goed voor elkaar. Het boekjaar 2016 kon met een plus worden afgesloten, waardoor het positief saldo per 31 december 79.567 euro bedroeg. Over 2017 wordt geprognotiseerd dat kosten en baten elkaar in evenwicht zullen houden. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lex — 29 mrt 2017
Mooi verwoord verslag. En idd een echte ledenavond met veel positieve energie. Ook de uitdagingen zijn duidelijk!

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023