‘Asielzoekers moeten gewoon een kaartje kopen’
11-04-2019
COA REAGEERT OP SUGGESTIE KEOLIS NA MISHANDELING BOA

‘Asielzoekers moeten gewoon een kaartje kopen’

“Ten eerste kan het gewoon niet wat er is gebeurd. Dat iemand zo behandeld wordt is natuurlijk niet te tolereren”, reageert Alet Bouwmeester van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) naar aanleiding van de mishandeling afgelopen dinsdag van een boa van vervoerder Keolis op het station in Borne. De dader was een twintigjarige asielzoeker, die geen treinkaartje en geen identiteitspapieren kon laten zien. Toen hij daarop aangesproken werd door de medewerker van Keolis viel hij de boa aan, met ernstig letsel tot gevolg.

 

Probleem volgens Keolis

Aan RTVOost laat directeur Emile Broersma van Keolis weten dat er veel problemen zijn met asielzoekers die zonder treinkaartje reizen. “Asielzoekers kopen bijna nooit een kaartje. Vervolgens worden ze aangesproken in een taal die ze niet begrijpen. In veel gevallen worden ze dan agressief. Dat is echt een probleem”, laat hij optekenen. De problemen zouden vooral voorkomen op treinverbindingen rondom asielzoekerscentra. Broersma oppert als oplossing dat het COA de treinkaartjes voor asielzoekers zou moeten kopen.

 

Reactie COA

“Asielzoekers moeten, net als jij en ik, gewoon een treinkaartje kopen”, zegt Bouwmeester. “Soms worden er dagkaarten gegeven, maar dan gaat het om een bezoek aan de advocaat of iets dergelijks. Als bewoners bij familie op bezoek willen, gelden voor hen dezelfde regels als voor ons.”

 

Er wordt door het COA aan asielzoekers voorlichting gegeven over hoe het openbaar vervoer in Nederland werkt. “We laten ze zien hoe je op het station een kaartje kunt kopen.” Bouwmeester zegt dat vervoerders niet eerder het probleem bij het COA hebben aangekaart en kan niets zeggen over de omvang ervan. “Ik heb het vermoeden dat het gaat om de houding en het gedrag van enkele asielzoekers. De meeste bewoners kopen gewoon een treinkaartje.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Omer Onghena — 20 apr 2019
in België krijgen ze het voor niks heb ik gehoord
Arnold — 14 apr 2019
Ik hoorde van de week dat het AZC toch langer openblijft vanwege de toegenomen instroom en het tekort aan sociale woningen.
Rob — 13 apr 2019
“Ik heb het vermoeden dat het gaat om de houding en het gedrag van enkele asielzoekers. Aldus Bouwmeester in zijn betoog , want zo zie ik het ! Wij worden door het COA gewoon misleid , en de gemeente trapt er met gesloten in ..
Sinds de opening AZC Te Azelo is het een simpele optelsom van incidenten welke sindsdien aan de Bornerbroeksestraat zijn gebeurd . 2Tal pogingen inbraken bij het Pannenkoekenhuis , bij de directe buren aldaar zijn bezorgde boodschappen ontvreemd welke door een bezorgservice netjes achter de woning was neer geplaatst . Tevens nachtelijke bezoeken bij directe buren achter de woning ( 1 buurtbewoner heeft deze ongewenste gast/en , zijn perceel af gejaagd . In het zojuist geplaatst bushalte hokje ter hoogte van het inrit sportpark / zwembad , een zwijnenstal van achtergelaten lege bierblikken en kleding ( welke uit containers van de kringloop winkel worden gehengeld ) .
Maken wij ons zorgen ? Welnee ... Eind December dit jaar CLOSED 4EVER .
W.G. — 11 apr 2019
Aanpakken die handel!! En direct retour land van herkomst!!
Ton HUISKES — 11 apr 2019
Volkomen terecht - iedereen dient een kaart te kopen of ov chip kaart te hebben - geen uitzonderingen dus de BOA had gelijk - niemand is boven de wet dus via duidelijke uitleg van asielcentra hoe je een kaartje moet kopen via automaat die ook in het Engels werkt!
JB — 11 apr 2019
Dit is terecht, maar zag ze laatst een ook een bon uitdelen aan een bejaarde vrouw uit Den Haag die niet had uitgecheckt met NS kaartje in Almelo en ingecheckt op blauwnet om in Borne te komen.

Dat vondt ik te triest voor woorden!

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024