Het verliep niet soepel met de otto’s
OMRUILACTIE LEVERT VEEL KLACHTEN OP

Het verliep niet soepel met de otto’s

Begin oktober startte Twente Milieu met het omruilen van de grijze en groene containers voor een nieuw exemplaar, naar keuze 240 liter of 140 liter én geschikt voor de invoering van Diftar per 1 januari volgend jaar. Men gaf aan minimaal twee maanden te moeten ‘proefdraaien’ met het systeem en inwoners werden per brief geïnformeerd wanneer men de lege oude containers aan de straat diende te zetten. Tegen die tijd had men, als het goed was, de nieuwe otto’s al ontvangen.

 

Proef

Begin december is de actie echter nog steeds niet voltooid en zijn er adressen waar men nog met de oude otto’s zit en er van ophalen geen sprake is geweest. “Uiterlijk deze week wordt de laatste ronde gereden, is mij verzekerd”, meldt wethouder Michel Kotteman. Blijkbaar had het bedrijf, dat van Twente Milieu wel vaker de opdracht krijgt voor dit soort zaken, bedacht het in Borne eens anders te gaan doen. In één keer de lege grijze en groene containers ophalen, in plaats van de lege bak na afloop van iedere reguliere afvalronde. Efficiënter en goedkoper. Men hoefde immers dan maar één keer door Borne, Hertme en Zenderen te rijden.

 

Bij 300 adressen de mist in

Tot zover de theorie. De praktijk bleek weerbarstiger. “Bij zo’n 300 adressen is het misgegaan en toen kwam men in de problemen en kregen ze er heel veel extra werk mee”, weet Kotteman. Waar het allemaal precies aan ligt, is lastig te zeggen. “Misschien hebben mensen de brief die Twente Milieu stuurde niet gelezen, of niet goed begrepen. Ik vond zelf dat je ook wel even goed moest kijken voordat je wist wat precies de bedoeling was.”

 

‘Deze week laatste ronde’

Met allerlei extra inspanningen worden er nu alsnog acties ondernomen om iedereen van de gewenste containers te voorzien, dan wel van de oude af te helpen. ‘Efficiënter en goedkoper’ zal het wel niet uitgepakt hebben. “Het was een proef voor het bewuste bedrijf en ik denk niet dat ze dit zo nóg een keer doen nee.” Kotteman baalt er zelf ook van dat het allemaal niet soepel is verlopen. De hele invoering van Diftar was toch al een uiterst moeizame, met veel commentaar. “Uiterlijk deze week is de laatste ronde. Dat is mij toegezegd en daar moet ik op vertrouwen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Thijs — 08 dec 2019
En wat denkt u, is het gelukt met het ophalen?
HenkAnders — 04 dec 2019
@ Ton Huiskes,
Wat maakt dat nou uit wat de identiteit is van 1 van de schrijvers hier..?
Het is toch te gek voor woorden dat een gedrocht zoals deze gemeente ( college en raad) zo ontiegelijk fossiel achtige eigenschappen vertoond over dit meest simpele onderwerp “afval inzameling”
Het geeft hier dan ook precies weer met welk enig niveau aan beleidsmakers we als inwoner van deze gemeente Borne te doen hebben. Ronduit slecht! De kennisgeving en de wijze van kostenberekening lijkt wel op middeleeuwse praktijken. Als de gemeente niet snel hierop een wijziging toepast met de fraude gevoelige barcode systemen op de containers, dan verwacht ik dat er erg veel problemen gaat ontstaan volgend jaar. Een barcode op een sticker hoe kan je het bedenken. De oude containers hadden al een voorbereiding voor een chipsysteem en kunnen niet worden verwisseld. Toch maar weer een fraude gevoelige sticker met barcode op de container geplakt... zo kostenbesparing deze actie... Maar wie betaald dit ....
Ton HUISKES — 04 dec 2019
Wat zal ik hier nou eens op zeggen, Het lijkt mij beter dat ik even mijn mond houd. Nogmaals @lichtgeel hesje: erg kinderachtig dat u uw ware naam niet noemt - u bent toch niet bang voor represailles???
H.J. van Hasselt — 04 dec 2019
Diftar en de wet van Murphy. Alles wat fout kan gaan ging dan ook fout bij deze eenvoudige transitie. Tijdens de presentatie van diftar stond een trotse wethouderburgers te woord om toch vooral het mooie en goede van diftar uitteleggen. Ook zijn toen mijn gegevens genoteerd omdat ik, zoals alter bleek vele burgers, geen brief ontvagen had met de aankondiging dat de containers omgeruild zoudenworden. U hoort binnenkort van ons, werd mij gezegd. We zij inmiddels vijf maanden en vele telefoontjes en een email verder. Maar tot op hedengeen resultaat wel werd de laatste tijd de container nietop de gebruikelijke dag geleegd en moest er weer achteraan gebeld worden. Veel vertrouwen in detoezegging dat ditde laatstekeer is heb ik dan ook niet. Dat een simpele omruiling van container niet goed verloop geeft te denken. De energie tansitie waar de gemeente voor staat en er zit nog een belangrijke wetswijziging in het sociaal domein aan te komen die het ergste doen vrezen
mark — 04 dec 2019
Erge is ook er staan ook volle oude containers nog aan straat. Handig voor ongedierte dit gemeld bij Twente Milieu maar geen reactie. Zo wie zo afscheid nemen van deze wethouder die dit door onze strot drukt.
wgkub — 04 dec 2019
afscheid nemen van zo´n bedrijf...……...en uiteraard ook van deze wethouder!!
Lichtgeel hesje — 04 dec 2019
Deze Gemeente gaat in al haar Diftar rekensommen voor 2020 uit van een vast tarief van 141,36 euro en een variabel tarief van 7.30 (240 liter container), en 4,25 (140 liter container). De rekensommen waarop Diftar er in 2019 doorheen is gejenst door het College en de drie Coalitie-partijen zijn gebaseerd op 8 ledigingen per jaar. Dit blijkt ook uit diverse media-uitspraken door onder de Diftar-wethouder. Dit betekent, dat 1 lediging 240 liter geen 7,30 kost, maar 24,97 (141,36/8 + 7,30). Voor 1 lediging 140 liter is de prijs 21,92 (141,36/8 + 4,25)Het huidige systeem 2019 kost per lediging 240 liter grijze restcontainer ‘slechts’ 16,97 (211,56/13). Op basis van de gezamenlijke “Diftar verkoopcampagne” door dit College, deze Coalitie, en Twente Milieu, kan slechts 1 feitelijke conclusie worden getrokken: Diftar 2020 is ten opzichte van het systeem 2019 per lediging 47% duurder voor een 240 liter grijze container, en 29% duurder voor een 140 liter grijze container. Hoezo kostenverlagend?
Lichtgeel hesje — 04 dec 2019
"Zo kost een grote grijze container van 240 liter straks 8x zoveel als een vuilniszak van 30 liter die naar de ondergrondse container wordt gebracht.", aldus TM c.q. de Gemeente Borne op 5/8/19. Op 20/11/19 wordt bekend gemaakt dat een grijze vuilniszak van 30 liter 0,90 euro kost; een grijze container van 140 liter kost 4,25 euro; een grijze container van 240 liter kost 7,30 euro. Zowel TM als de Gemeente hebben echter altijd gecommuniceerd dat de kosten van een 240 liter grijze afvalcontainer zijn gebaseerd op de kosten van een vuilniszak van 30 liter (dus x 8). De rekenmeesters van de Gemeente hebben dan ook (bewust?) een foutje gemaakt in de berekening van de tarieven voor deze containers. Zo kost op basis van eigen uitspraken hierover door de Gemeente een container van 140 liter geen 4,25 euro, maar 4,20 euro (140/30*0.90), en een container van 240 liter geen 7,30 euro, maar 7,20 euro (240/30*0.90). Ook op dit punt heeft deze Raad dus liggen slapen op 26/11/19! Hoezo vertrouwen?!
T — 03 dec 2019
Och, er zijn mensen op de wereld met grotere problemen dan een afvalcontainer die nog niet is opgehaald. Komt wel goed, leren we van, volgende keer weer een beetje beter.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024