Martin Reesink kandidaat kamerlid CDA
PLEK 46 OP DE LANDELIJKE LIJST

Martin Reesink kandidaat kamerlid CDA

Naast Bo ter Braak is er in Borne nog een CDA kandidaat kamerlid die bij de komende verkiezingen een gooi doet naar een zetel in Den Haag: Martin Reesink. In tegenstelling tot de 31-jarige Bo, die nog maar twee jaar raadslid is in Borne, is Reesink gepokt en gemazeld in de politiek. Na jaren in de lokale politiek actief te zijn geweest maakte hij de overstap naar Provinciale Staten, waar hij de volle drie termijnen diende, de laatste jaren als fractievoorzitter van het CDA. In 2019 stapte hij uit de politieke spotlights, omdat bij de christendemocraten de regel geldt dat 12 jaar het maximum is.

 

'Aan het hart'

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen begin vorig jaar de oproep van zijn partij langs kwam voor kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen besloot de 58-jarige Reesink een gooi te doen. “Ik mis de politiek toch wel een beetje. Het gaat mij nog steeds aan het hart. Er zijn genoeg landelijke vraagstukken die vragen om het eerlijker verdelen van de welvaart. Bovendien kan het CDA wel wat stemmen gebruiken in deze tijd en ik vind het belangrijk om het regionale geluid in Den Haag te laten horen”, verklaart Reesink de stap. Er volgde een lange assessment-procedure waar de ervaren rot doorheen rolde. Het resulteerde in eerste instantie in een 47e plek op de CDA-lijst, inmiddels is het plek 46 geworden.

 

Normaliter niet echt een positie die uitzicht biedt op een daadwerkelijke bezetting van een zetel op Het Binnenhof, tenzij Reesink een kleine 20.000 voorkeursstemmen zou kunnen binnenslepen. Dat er lokaal nog een CDA-kandidaat is lijkt daarvoor niet echt gunstig. “Wie in Borne op Bo stemt, stemt niet op mij. In zekere zin zitten we elkaar wel in de weg, maar we trekken ook gezamenlijk op en hebben ieder natuurlijk een eigen profiel.”

 

Speerpunten

Voor Martin Reesink zijn de speerpunten: meer banen, meer woningen en meer noaberschap. “De arbeidsmarkt is vastgelopen met al die zzp-banen. Daar moet fundamenteel iets aan veranderen. Hetzelfde geldt voor de woningmarkt. Ook daar moeten keuzes gemaakt worden.” ‘Noaberschap’ staat volgens Reesink voor gemeenschapszin en saamhorigheid. “Het zegt ook iets over hoe je in Europa met elkaar omgaat, maar bijvoorbeeld ook iets over het belang van (sport)verenigingen in onze samenleving.” Dichter bij huis vindt Reesink het belangrijk om vraagstukken per regio te bekijken. “Ik kom op voor Twente en de provincie Overijssel.”

 

De kans op een plek in de Tweede Kamer is niet groot, maar Reesink denkt wel dat het CDA een grote verkiezingswinst kan behalen. “Wopke Hoekstra gaat voor 30 zetels en ik denk dat dit heel realistisch is. Nederland is wel toe aan iets anders. Het blijkt nog niet echt uit de peilingen. We moeten het CDA-verhaal duidelijk vertellen. En ik ben er van overtuigd dat we met Wopke Hoekstra en Pieter Omtzigt de juiste mensen op de juiste plek hebben.”

 

Martin Reesink is in het dagelijkse leven Senior Advisor bij de Rabobank en houdt zich daar bezig met de sustainable development goals in de food- en agro-sector. In Borne is hij bekend als voorzitter van het Oranjecomité en van eredivisionist volleybal Apollo 8. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
B.Kuipers — 16 feb 2021
Sustainable development goals? Waarom niet in gewoon Nederlands; de mate van impact op klimaat en samenleving! Moeilijke woorden gebruiken is geen kwaliteit, maar onkunde!!
Frits — 05 feb 2021
Je hebt gelijk, Nederland is toe aan wat anders, wat dan? Heel anders is de kandidaat zelf ook niet. Hij is zo standaard als mogelijk is. Een witte man in een pak van middelbare leeftijd met werkervaring in het bedrijfsleven. Die ga je er straks echt niet uithalen. Of het moet een groot feestnummer zijn, maar daar staat niks over geschreven.
Lichtgeel hesje — 05 feb 2021
Ik wordt getriggered door door de zin "Nederland is wel toe aan iets anders.". De heer Reesink vergeet dat het CDA deel heeft uitgemaakt van een behoorlijk aantal kabinetten in de afgelopen decennia, dus wat houdt het begrip "anders" dan nu ineens in?
Frits — 04 feb 2021
Ik gun iedereen zijn succes en Den Haag zoveel mogelijk Tukkers. Maar stel, het landelijke CDA wil kwaliteit naar Den Haag halen, zou die partij dan aan een Bornse politicus/politica denken? Of zou niemand weten hoe het hier gaat? Misschien dat het Bornse CDA eerst in Borne aandacht moet geven aan bestuurlijke kwaliteit. En dat eerst laat zien. Anders is straks de landelijke schatkist ook leeg.

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024