Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea
24-02-2021
OPENING PROJECT RODE DRAAD IN BORNE OP 26 FEBRUARI

Textielfestival ‘kindje’ van acht Twentse musea

Drie jaar geleden zochten vijf Twentse musea elkaar op: het Bussemakerhuis, Oyfo Kunst & Techniek, Natura Docet Wonderryck Twente, Museum Het Palthe Huis en het Stadsmuseum Almelo. Met als doel om museale zaken met elkaar te bespreken, elkaar te ondersteunen en in de toekomst een project op te tuigen. Anderhalf jaar later sloten het Rijksmuseum Twenthe, De Museumfabriek en het Rijssens Museum zich erbij aan. Naast de inhoudelijke samenwerking is de doorverwijzing van de bezoekers naar elkaar toe ook een winst. “Al snel werd het idee geboren om het onderwerp Textiel, als verbindende factor in Twente, op de kaart te zetten”, legt Liesbeth Hassink directeur van het Bussemakerhuis uit.

 

Textiel in Twents DNA

De cultuurpartners in Twente ervaren dat er meer dan ooit bereidheid is om hun krachten te bundelen. De acht Twentse musea namen daarom het initiatief om via de organisatie van een gezamenlijk textielfestival de samenwerking in Twente te bevorderen. Hiermee wordt de culturele identiteit van Twente versterkt. De musea willen een duurzame samenwerking aangaan met andere (culturele) instellingen, gemeenten, onderwijs en ondernemers in Twente. De gezamenlijke organisatie van Textiel Festival Twente 2021 vormt een goede aanjager van dit proces. Met een breed programma hoopt men inwoners en bezoekers van Twente kennis te laten maken met de invloed die de textielgeschiedenis heeft op onze samenleving. En zo de culturele identiteit te versterken.

 

Nieuwe stichting Cultuur in Twente

Er werd draagvlak op gemeentelijk niveau gezocht. De wethouders van 14 samenwerkende Twentse gemeentes, met de portefeuille cultuur, werden benaderd. “Het geeft vleugels”, vertelt een enthousiaste Hassink. “Borging van de samenwerking is gevonden in de oprichting van de stichting ‘Cultuur in Twente’.” De stichting richt zich niet alleen op de organisatie van TFT, maar heeft als doel de culturele sector in Twente duurzaam te verbinden. Deze organisatiestructuur blijft, na TFT, bestaan als trekker van het netwerk en initiator van nieuwe samenwerkingen. De oprichting was ook noodzakelijk om fondsen aan te schrijven. De Stichting ontving de eerste subsidie (€ 20.000,-) van de gemeente Enschede. Het Mondriaanfonds vulde dit aan met een deelfinanciering. Zo kon er een projectleider en een fondsenverwerver voor het festival worden aangetrokken. Dit jaar is er voor het onderwerp textiel gekozen. Wellicht is de natuur een geliefd onderwerp voor in de toekomst.

 

Aan het werk

“Enige maanden later hebben we de gok genomen”, vertelt Hassink. We hebben in 2020 het Borns Textiel Collectief opgericht. “Met dertien deelnemende Bornse organisaties gaan we in 2021 veel op het gebied van textiel voor het voetlicht brengen. Hoe zeer we ook worden geplaagd door de tegenvallers van Covid-19… we proberen ons toch te richten op wat wél kan.” Nu onder andere met buitenactiviteiten. Zo vindt de aftrap van het project de Rode Draad van het Borns Textiel Collectief op vrijdag 26 februari buiten plaats. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Als kleren konden praten

Kijk naar je kleding en de stof. Het vertelt wie je bent en in welke tijd je leeft. Kom je uit...
17-04-2021

‘Mijn kleding vertelt een verhaal’

Maud Groote Schaarsberg werd al op jonge leeftijd geboeid door de wereld van textiel en kleding....
11-04-2021

Online live-concert Double6 en Pia

Op de dag die eigenlijk in het teken zou staan van het jaarlijkse Borne op z’n Best,...
08-04-2021

De traditie van het paasvuur in Borne

Zeg je Pasen, zeg je Twente en dat betekent folklore. Paasgebruiken binden al eeuwen de...
04-04-2021

‘Kijk om je heen en recycle!’

Vrijdagmiddag openden Yvonne Denekamp en Marie-jozé Soppe hun opvallende tentoonstelling...
02-04-2021

Heemkundevereniging toont textielverleden

Hoe zag de wereld er ten tijde van de Stoomweverij van Spanjaard uit? Leo Congert is maandenlang...
29-03-2021