Klaar voor de grote toeloop
TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN ANDERS DAN ANDERS

Klaar voor de grote toeloop

In de Bornsche Maten is inmiddels een hal geplaatst, die als stemlokaal voor de Tweede Kamerverkiezingen gaat dienen. Een stembureau in De Veste bleek wat lastig coronaproof te maken, vandaar dat de gemeente koos voor deze optie in de nieuwbouwwijk. Het was een heel gepuzzel om in dit corona-jaar de verkiezingen zodanig in te richten dat stemmen verantwoord kan verlopen. Hier en daar zijn wat stembureaus vervallen en locaties moesten worden ingericht met kuchschermen, looproutes, 1,5 meterafstanden, extra hygiënemaatregelen en zo meer. “Een gigantisch project dit keer”, beaamt Rien Harmsen van de gemeente. “Maar ik heb er wel vertrouwen in dat het goed gaat.”
 

Fouten met briefstemmen

Ouderen mochten voor het eerst een stem uitbrengen per brief. “Er zijn in Borne 3.800 70-plussers aangeschreven. Er werd massaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid”, vertelt Harmsen. Tot en met gisteren zijn er zo’n 1.200 stembrieven binnengekomen. Landelijk blijkt dat tegen de 8 procent van die poststemmen ongeldig is. In Borne is dat iets minder: zo’n 3 procent. Voor het merendeel gaat het om enveloppen waar foutief zowel het stembiljet als de stempluspas in zitten. Die enveloppen mochten niet opengemaakt worden omdat daarmee het stemgeheim geschonden zou worden.
 

Inmiddels heeft minister Kajsa Ollongren de procedure rondom de ongeldige briefstemmen aangepast en een manier bedacht om de bewuste stemmen toch mee te laten tellen. “We wachten op de officiële instructies. Ik verwacht dat het met die stemmen wel goed komt. Soms zit er echter helemaal geen stembiljet in de envelop en dan houdt het natuurlijk op.” Normaal gesproken zijn er bij verkiezingen tegen de 0,3 procent ongeldige stemmen.
 

Vroegstemmen

Ook van het vroegstemmen op maandag en dinsdag, mogelijk bij het gemeentehuis en in De Letterbak, is veel gebruik gemaakt. In het gemeentehuis kwamen tot 14.00 uur dinsdagmiddag al 1.150 mensen hun stem uitbrengen. In De Letterbak een paar honderd. De mogelijkheid werd geboden speciaal voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die de drukte zo veel mogelijk willen vermijden.
 

Het blijkt dat niet bij iedereen goed duidelijk was waar en wanneer er dit jaar gestemd kan worden. “Er zijn best wel wat wisselingen en soms meldden mensen zich bij een locatie, die niet aangewezen is als ‘early-voting stembureau’. Het is belangrijk om goed te kijken waar men terecht kan.” Op de website van de gemeente staan de stembureaus vermeld.
 

Nieuwe telmethode

Morgen dus de grote horde. Het blijft voor de organisatie een spannend gebeuren. “Er gaat altijd wel wat mis. Zo hadden we al eens een vogel die het stembureau binnenvloog, een stembus waar water instond, waar we gelukkig op tijd achter kwamen, en een stembus die per ongeluk door een kind op slot werd gezet.” Op zulke momenten gaan er allerlei procedures in werking om veilig te stellen dat de stemprocedure klopt en volgens de protocollen verloopt.
 

Als woensdagavond de stembureaus sluiten begint het tellen. “We hebben nu een andere telmethode. Daar heb ik hoge verwachtingen van.” Het komt erop neer dat er in drie etappes geteld wordt: op even en oneven lijstnummer, vervolgens op lijstnummer en daarna op kandidaten. Het zou sneller zijn dan de gebruikelijke methode. Harmsen hoopt dan ook snel de uitslagen uit Borne door te kunnen geven. “Zo snel als Schiermonnikoog zullen we wel niet zijn, maar als een van de eerste Overijsselse gemeenten moet toch lukken.” Een ‘wedstrijdje’ is het echter niet. “Het zou leuk zijn, maar het allerbelangrijkste is dat de uitslag klopt.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Provincie deelt Borne oranje kaart uit

In het systeem van interbestuurlijk toezicht van provincie op gemeenten kleurt Borne oranje....
16-04-2021

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021