Wat bloeit daar in de herfst in Borne?
22-03-2021
COMMUNITY ART BORNE BLOEIT, ONDERDEEL VAN TEXTIEL FESTIVAL TWENTE

Wat bloeit daar in de herfst in Borne?

Op 26 februari is het community art project `Borne Bloeit` van start gegaan. Een initiatief van de kunstenaarsgroep het Koetshuis. Het is één van de activiteiten die, in het kader van het Textiel Festival Twente 2021, vallen binnen het project De Rode Draad. Willemien Nijman, ook bekend van de social sofa’s, is nauw betrokken bij dit initiatief. Zij heeft in de afgelopen jaren met bewoners en betrokkenen mozaïek zitbanken in de openbare ruimte gemaakt. Deze staan aan De Pellenhof en de Cor Hilbrinkstraat en in de Sortimentstuin in Zenderen.

 

Wat is community art?

In West-Europa duikt dit begrip voor het eerst op in de jaren zestig van de vorige eeuw. Al eeuwen geleden gaven de Aboriginals uiting aan dit soort bezigheden: `gemeenschapskunst`. Het is een begrip dat gebruikt wordt voor kunstzinnige projecten om de sociale cohesie in wijken of dorpen te versterken. Vaak ook om een maatschappelijk relevant issue te belichten. Er is een samenwerking tussen kunstenaars en mensen die creatief aan de slag gaan. Het brengt mensen samen. Samen maak je iets moois en je maakt tegelijkertijd iets duidelijk. Dat schept een band. “Je bent deelgenoot van iets groters”, merkt Nijman op.

 

Deze verbinding vindt het kunstenaarscollectief belangrijk. Vier personen, met Nijman als kartrekker, zien dat mensen elkaar nodig hebben in deze tijd. Fysiek is er noodgedwongen veel afstand tussen mensen in onze gemeenschap. De waarde van de natuur wordt in deze tijd als belangrijk ervaren. Het wandelen, fietsen en trimmen in het natuurschoon biedt een uitlaatklep in deze coronatijd. Voor de kunstzinnige kant wordt de nadruk gelegd op het hergebruik van textiel. De combinatie van samen bezig zijn, de natuur en hergebruik vormt het uitgangspunt van het project Borne Bloeit. Nijman legt uit: “Eerst planten wij een zaadje (initiatief van het project), dan wordt door de deelnemer de bloem gemaakt en al de ingeleverde bloemen, grassen en planten vormen samen een wilde bloementuin.”

 

Iedereen kan meedoen

Iedereen kent wel een bloem, plant of grassoort. De één probeert dit natuurgetrouw na te bootsen, de ander maakt een fantasie creatie. Iedere inzending doet mee, er is geen foute of een kroonjuweel. Het is geen wedstrijd. “Kijk om je heen wat je in huis hebt. Dat kan een versleten vaatdoekje zijn, een niet meer gedragen stropdas of een restje stof. Recycle het materiaal. Dit kan de basis zijn voor je plant”, duidt Nijman. Als je handig bent met naald en draad, dan gebruik je dat. Maar je kunt ook het textiel aanvullen met papier-maché, een sinaasappelnetje, ijzerdraad, lijm, touw et cetera. Doe vooral wat je leuk vindt. “Ik ben niet creatief, hoor ik soms”, zegt Nijman. “Maar begin gewoon, immers je hebt ook leren fietsen.” Het is een bezigheid die je ontspanning kan bieden, positieve energie geeft. Het stimuleert je creativiteit.

 

Samen met oma, bij de dagbesteding, op school of alleen

Om een link met het project De Rode Draad te houden is het belangrijk dat in het werkstuk een rood element wordt verwerkt. Een moeder vertelde Nijman dat ze haar dochtertje voor de kleerkast aantrof, op zoek naar een rood rokje dat niet meer paste. Want ze wil met oma een bloem maken. De eenvoud is de kracht. Jong en oud worden uitgedaagd. Je kunt nu thuis, alleen of met je familieleden aan de slag.

 

Er is een facebookpagina Borne Bloeit in het leven geroepen. Om deelnemers het gevoel te geven dat ze samen bezig zijn. Iedereen kan lid worden. Er zijn al meer dan 100 volgers. Je kunt zien wat er is gemaakt, zelf een foto van een werkstuk plaatsen, vragen stellen en tips ontvangen. Dit kan ook via koetshuisborne@gmail.com. “We hopen, zodra het kan, workshops op locatie te geven. Dat kan bij een groep van een dagbesteding, op scholen of in de buurt. En bij mooi weer buiten voor het Koetshuis bij het Kulturhus. Tot die tijd zenden we nieuwsbrieven met informatie rond en bieden we gratis online workshops aan.”

 

Een kleurrijke herfst in Borne

De werkstukken worden in de eerste week van september ingeleverd. Op artistieke wijze worden deze met elkaar verbonden zodat er een wilde bloementuin ontstaat. Als de blaadjes van de bomen vallen en de bloemen zijn uitgebloeid, staat Borne er in de herfst tot 21 december fleurig bij: Borne Bloeit! Afhankelijk van het aantal inzendingen is er deze zomer een preview. In verband met de kwetsbaarheid van de werkstukken vindt de presentatie binnen plaats, in lege winkelpanden en in het Kulturhus. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Filmhuis gaat naar de middag

Door de onlangs afgekondigde nieuwe maatregelen om de coronapandemie te beteugelen zijn...
29-11-2021

Twee jubilarissen, twee keer Ceaciliafeest

Rond de gedenkdag van de heilige Ceacilia, de patrones van muzikanten, is het traditie om...
28-11-2021

Bloazen veur 't Kerstkind!

Traditiegetrouw wordt in Twente van de eerste adventszondag tot en met 6 januari de stilte...
28-11-2021

Schitterend handwerk in nieuwe expositie

Wie kent Máxima’s koningsblauwe inhuldigingsjurk niet? Met het bekende broderie...
25-11-2021

Velpenaar wil malletband verder brengen

Tot voor kort kende Arend-Jan van Straten de malletband van St. Gregorius uit Hertme alleen maar...
22-11-2021

Kleding en textiel in de Belle Epoque

Het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge draait weer op volle toeren. Naast concerten en...
19-11-2021