College kiest voor intrekken bij Kulturhus
VOORKEUR VOOR MEEST UITGEBREIDE VARIANT

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en bij het Kulturhus. Argumenten daarvoor zijn dat het van alle mogelijke scenario’s, waaronder opknappen van het huidige gemeentehuis en nieuwbouw op dezelfde plek, aanbouwen bij het Kulturhus als enige tot een structurele lastenverlichting zal leiden. De voorkeur gaat uit naar het verlengen van de kantoorvleugel aan voor- en achterzijde mét een multifunctionele raadszaal, de zogenaamde variant 5B. De investeringskosten daarvan bedragen 5,2 miljoen euro. Verwacht wordt dat de kapitaallasten plus exploitatielasten in totaal zo’n 140.000 euro per jaar lager zullen zijn dan de structurele lasten van het huidige gemeentehuis.
 

Laagdrempelig

Er lag ook nog een optie op tafel om een identieke kantoorvleugel naast de bestaande kantoren van het Kulturhus te plaatsen (variant 5A). In dat scenario zou de theaterzaal gedeeld moeten worden en eveneens als raadszaal dienst moeten doen. “De variant 5B is wel iets duurder, maar het biedt wel meer perspectief”, verklaart burgemeester Jan Pierik de keuze. Aan de keuze voor synergie met het Kulturhus in wat het Huis van Borne moet gaan heten liggen behalve financiële redenen ook andere argumenten ten grondslag. Integrale dienstverlening vanuit één loket en het creëren van een ‘laagdrempelige en warme’ ontmoetingsplek en een gemeente die ‘middenin de samenleving staat, toegankelijk is en transparant.’

 

Ruimtes delen

“In een gebouw van ’s morgensvroeg tot in de avond alle ruimtes zo goed mogelijk bezetten levert altijd winst op”, zegt Kulturhusdirecteur Frank Droste. “Het mooiste voorbeeld is wel de Muziekschool. Lessen beginnen pas om 16.00 uur, daarvoor kunnen er prima ambtenaren vergaderen.” Het betekent overigens wel dat er goed en zorgvuldig gepland moet gaan worden. Droste ziet daarin nog wel een uitdaging, want sinds de verbouwing worden meer en meer ruimtes heel regelmatig verhuurd. “Tot corona hebben wij echt hoge omzetten kunnen draaien. Die verbouwing was echt geen weggegooid geld.”

 

Maar Droste ziet wel mogelijkheden om de beschikbare ruimtes met de gemeente te delen.

Daarnaast gelooft Droste in de winst die de synergie kan opleveren. “Het Kulturhus heeft een lage drempel, met name vanwege de bibliotheek. Daar kan iedereen anoniem binnen komen wandelen. Eén laagdrempelige toegang tot zorg, front office en back office, is heel positief. Ervaring in andere gemeenten toont aan dat dit meteen winst oplevert.”

 

Nadere uitwerking

Gesprekken tussen gemeente en Kulturhus over het samenwonen zijn al langere tijd gaande. Wat het Huis van Borne precies gaat betekenen voor de exploitatie van het Kulturhus moet nog nader verkend worden. Bijvoorbeeld welk huurbedrag het Kulturhus (nu bijna 4 ton) straks moet betalen, wie verantwoordelijk wordt voor de faciliteiten en de onderhoudskosten van de gedeelde ruimtes, en zo meer.

 

“Voor ons staat voorop dat wij onze maatschappelijke invulling overeind houden. Dus niet minder cultureel aanbod, verenigingen moeten hun plek kunnen blijven houden in het Kulturhus en het mag allemaal niet ten koste gaan van de activiteiten van het Kulturhus.”

 

De huisvesting van de gemeentelijke organisatie is één van de ambities die de gemeente Borne heeft. De investering wordt de komende weken in samenhang met de andere grote ambities (’t Wooldrik, infrastructuur, onderwijshuisvesting en voormalig AZC) in de raad besproken. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Johan Wierda — 29 mrt 2021
@Ron. Weer een mislukte pirouette Ron, je gebruikt letterlijk het woord prutswerk in jouw literaire bijdrage, inzake de laatste raadsvergadering.
In mijn ogen kenmerkend voor prutsers, waarvan acte. Maak nou eens hard wat je beweert, namelijk het beschuldigen van zelfverrijking en frauduleus handelen door Bornse overheidsdienaren.
Ron Hartman — 26 mrt 2021
De mantelzorgers van de bewoners van de Aak 79 t/m 83 moeten maar op tijd beroep aantekenen tegen de masieve (ook nog hogere) te lange bouw voor hun tuintjes en dan ten koste van veel zon? Dat kan beslist anders!
Mark — 26 mrt 2021
Fuseren met Hengelo lijkt me de beste optie. Is ook lekker goedkoop. Wat heeft deze gemeente nou tot stand gebracht de afgelopen 10 jaar?
Anne — 26 mrt 2021
Oké dat ze gaan verkassen. Besparen is bittere noodzaak voor een gemeentebestuur dat vol ambities zit met een bijna lege portemonnee.
En dan wél voor variant 5A. Als er gerept wordt over multifunctioneel en zo efficiënt mogelijk gebruik van de ruimtes, dan kan de grote zaal prima als raadszaal gebruikt worden. Beide functies bijten elkaar niet, een kwestie van planning, geen eenvoudig iets voor ambtelijke instanties.
Plan 5B biedt meer perspectief? Als overal in het land gemeentelijke herindeling nog steeds plaats vindt, dan is de droom van blijvend een zelfstandige gemeente Borne toch niet realistisch en kun je met het oog op de toekomst nú al besparen. Maar dat blijkt niet altijd gemakkelijk.
Eerste vereiste om tegenvallende extra kosten straks te beperken; eerst exact berekeningen maken, niet met aannames maar met vaste afspraken werken. Afgesproken prijsopgave is afgesproken. Hoogste tijd voor zakelijk strak werk ipv politiek gegooi met gemeenschapsgeld.
T Huiskes — 26 mrt 2021
Een goed idee het gemeentehuis laten verhuizen in het onlangs verbouwde Kulturhus - jammer dat daarover niet eerder is nagedacht (voor de verbouwing). Alles op een plek, met voldoende parkeergelegenheid - ook voor fietsers - is veel economischer en gemakkelijker voor de burgers van dit mooie dorp!
Ivo — 25 mrt 2021
En straks lezen we weer verhuizing is duurder uitgevallen dan begroot, want tja positieve begrotingsverhalen zijn schaar is ons mooie dorp. Ik zou de begroting en doorberekening wel een willen inzien en willen laten beoordelen/controleren. Ben ook wel benieuwd hoeveel kosten er nu al gemaakt zijn om dit te onderzoeken.
Huib Burchartz — 25 mrt 2021
Verkopen aan een hotelketen. Een hotel levert Borne en omgeving geld op.
Nathan — 25 mrt 2021
Wat mij betreft mogen ze het zwaar verouderde ontwerp uit de vorige eeuw wel plat gooien. Zo zonder dat dat ooit tegen huize Elizabeth is aangebouwd.
Weer vrijstaand maken en een mooie tuin eromheen tegen het marktplein aan, met wat bomen o.i.d. Daar zal het heel erg van opknappen.

En het is ooit al betaald, daar verander het platgooien niets meer aan. Wat we wel kunnen veranderen is wat we ermee gaan doen in de toekomst.
Hans Gloerich — 25 mrt 2021
Waarom niet Stopera Borne?
Hans — 25 mrt 2021
@Lichtgeel hesje: huidige gemeentehuis platgooien (ik weet het: kapitaalvernietiging...) zodat het oude gemeentehuis (Villa Elisabeth) weer tot z'n recht komt zonder dat gedrocht als buurman. Vrij te komen ruimte bv. bij het parkje trekken, maar daar zal wel geen geld voor zijn...
Lichtgeel hesje — 25 mrt 2021
Vraag: Wat gaat er aansluitend gebeuren met het huidige pand, of wordt dit een gevalletje kapitaalvernietiging?? Ben trouwens wel benieuwd naar de objectieve argumenten voor een keuze voor het Kulturhus, omdat opknappen van het huidige gemeentehuis immers ook tot een structurele lastenverlichting zal leiden, aldus het artikel....

Actie SP Borne op Rheineplein

‘Volhouden’ en ‘Sed libara nos a malo’ (Verlos ons van het kwaad, red.)...
17-07-2021

Borne brengt zorgen over bij buurgemeenten

Met 11 stemmen voor en zes tegen werd dinsdag een motie aangenomen, waarin het college wordt...
07-07-2021

Sloop AZC half jaar uitgesteld

De sloopkogel, die het voormalige AZC in Azelo met de grond gelijk zou gaan maken, kan nog even...
06-07-2021

Complete metamorfose Europastraat

Halverwege volgend jaar zal de Europastraat niet meer te herkennen zijn en er volstrekt anders...
05-07-2021

Inloopbijeenkomst Europastraat

Maandag 5 juli is er een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis waar het concept ontwerp voor de...
02-07-2021

Project ’t Wooldrik kan door

Een jaar was er de rem op gezet, maar dinsdagavond gaf de gemeenteraad bijna voltallig het...
29-06-2021