Kijk om je heen en recycle!
02-04-2021
YVONNE DENEKAMP EN MARIE-JOZ SOPPE EXPOSEREN N DOCEREN IN KOETSHUIS

Kijk om je heen en recycle!

Vrijdagmiddag openden Yvonne Denekamp en Marie-jozé Soppe hun opvallende tentoonstelling ‘Textiel in Beweging’ in het Koetshuis, de piepkleine exporuimte naast het Kulturhus. Opvallend omdat het niet alleen een weerslag vormt van hun zoektocht naar de verwantschap tussen textiel en natuur in het vroegere Borne, maar zeker ook opvallend omdat het een boodschap uitdraagt. Een boodschap tot duurzaamheid en recycling om precies te zijn. Én een tentoonstelling die ook nog eens een sterk educatief en eigentijds karakter draagt. Met QR-codes bijvoorbeeld die verwijzen naar hun website waarop in beeld en geluid verslag wordt gedaan van het proces en van de plekken die ze onderzochten met de daarop voorkomende planten en bomen van weleer.

 

‘Altijd gek geweest op textiel’

De Bornse Yvonne en de in Volthe woonachtige Marie-jozé kennen elkaar al ruim 35 jaar. Beiden volgden de kunstacademie en werkten al in diverse projecten met elkaar samen. “Toen vorig najaar de contouren van het ophanden zijnde Textiel Festival Twente zichtbaar werden, begon het bij ons te kriebelen”, vertelt Yvonne. “Vanuit het verleden zijn we altijd gek geweest op textiel, we zijn er mee grootgebracht. Het verstellen van kleding werd ons met de paplepel ingegoten”, vult Marie-jozé aan. Al denkende en pratende kwamen ze op de gedachte om het verven van textiel als uitgangspunt te nemen en daarbij te zoeken naar oude inheemse planten die daarvoor als basis zouden kunnen dienen.

 

De volgende stap werd het selecteren van plekken die in het vroegere Borne zo kenmerkend waren voor alles wat met textiel van doen had. Het Spanjaardgemaal bijvoorbeeld, maar ook Het Weleveld, de Bornschebeek en Floralia, de bloemenvereniging. Als natuurlijke producten rondom die plekken werden onder meer het hoefblad, boerenwormkruid, eikels, dahlia’s, uien en brandnetels ontdekt. Yvonne: “Met die producten gingen we aan de slag. We gingen ze thuis in de pan koken, stopten ze in een koudwaterbad en zo meer. Wonderlijk om dan te ontdekken welke mooie kleuren kunnen ontstaan.”

 

Indrukwekkende installatie

De verfstof die kwam bovendrijven bewerkten ze daarna op zeven verschillende doeken van elk 68 cm breed. De aloude el dus, die ooit de maatstaf was voor het linnen dat in Borne werd geweven. Deze zeven doeken samen vormen vanaf vandaag een indrukwekkende installatie, die het veelzijdige verhaal vertelt over textiel, over natuur en over hergebruik. De installatie completeren ze met zelfgemaakte bladsculpturen van de materialen die de natuur hen gaf. “Dit geheel drukt je met de neus op de feiten. Het maakt duidelijk dat vrijwel alles opnieuw is te gebruiken. Dat we kritischer naar onze omgeving moeten kijken en af moeten van die weggooicultuur. ‘Kijk om je heen en recycle!’ zouden we dan ook willen roepen”, besluit Yvonne.

 

Zoals gezegd vormt de website www.kunstopweg.nl een belangrijke toevoeging van hun expositie. De site is ook via QR-codes op de glazen pui van het Koetshuis benaderbaar. De moeite waard, want binnen enkele klikken hoor je beide kunstenaressen dan tekst en uitleg geven over hetgeen je met eigen ogen ziet en die je zo als het ware meetrekt in het rijke textielverleden van Borne. Voor de liefhebbers zijn er bovendien de recepten te vinden om ook zelf thuis aan de slag te kunnen gaan. De expositie is 24/7 te bezoeken en duurt tot 1 juni. (AJ/BM)

 

Foto boven: Burgemeester Jan Pierik overhandigt de rode bol, symbool van het project De Rode Draad, aan Yvonne Denekamp, een van de twee exposanten van Textiel in Beweging.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Eerste lunchconcert in de Oude Kerk

Het begint weer te bruisen in Borne op cultureel gebied. In juli en augustus is de Oude Kerk op...
04-08-2021

Keurslijf - Lijfgoed, Lingerie en Luxe

Pikant? Het Bussemakerhuis noemt het een intiem inkijkje in de ondermode in de periode van 1775...
03-08-2021

Twentse Spaghettirellen in Borne

In het kader van het Textiel Festival Twente 2021 voert Theatergroep De Jonge Honden in augustus...
01-08-2021

Borns Benefietconcert voor Giro 555

‘We gaan leuke dingen doen’, zegt Hans Oude Middendorp, bassist van het koor...
28-07-2021

Ricciotti viert gouden jubileum in Hertme

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum, onder andere tijdens een...
27-07-2021

Muzikaal duo brengt Bach naar Kloostergaarde

Saskia Frijns (viool) en Bart Folkers (altviool), professionele musici, brengen op een zonnige...
26-07-2021