Heuse kraamkamer bij De Bonte Koe
28-04-2021
VIER OOITJES WORDEN IN PLOEGENDIENST GROOTGEBRACHT

Heuse kraamkamer bij De Bonte Koe

Het lijkt deze weken wel een kraamkamer, de plek van dierenparkje De Bonte Koe bij Het Dijkhuis. Maar liefst vier ooitjes werden er de afgelopen dagen geboren en enkele geiten lopen inmiddels ‘op hun laatste poten’, want ook voor hen is de bevalling nabij. De drukte in de kraamkamer heeft de vrijwilligers inmiddels doen besluiten een ploegendienst in te stellen, want een van de baarlingen dient kunstmatig te worden gevoed. “Dit doen we om de drie uur, de eerst ronde is ’s morgens om 06.00 uur en de laatste om 21.00 uur”, aldus coördinator Herman Ellenbroek.
 

Verstoten door de moeder

Woensdag rond de middag is het de beurt aan Eva Dragt, Collin Hams en Esther Moldovan, drie Bornse jongeren die zich ook over het jonge grut ontfermen. “Dit is hartstikke leuk werk”, vertelt Collin. “Een van de ooitjes is door de moeder verstoten en dient met de fles te worden gevoed. We brengen eerst de melk op temperatuur waarna het kleine ding te drinken krijgt. We begonnen met 50 ml, inmiddels zitten we op 200 ml per keer.” En ook deze hoeveelheid gaat erin als koek.
 

De vier jonge bewoners hebben ook een eigen naam gekregen. Volgens Eva gaat het om Lynn, Sterre en Lizzy. De vierde, Ivy, is zaterdag met de hulp van een veearts via een keizersnede ter wereld gekomen en ligt op dit moment nog lekker tegen de moeder aangekropen in het overdekte verblijf. Een warmtelamp doet de rest. En nu maar hopen dat alles goed gaat en de groei van het viertal zich doorzet.
 

Een komen en gaan

“Op termijn zal een aantal schapen weer worden afgestoten”, zegt Ellenbroek. “We moeten het evenwicht in dit parkje wel goed bewaken. Gelukkig is er een hele pool van dierenparkjes in de omgeving waar we goede contacten mee hebben en waarop we in dergelijke gevallen een beroep kunnen doen. Dus ze komen allemaal ‘op hun pootjes terecht’ om maar in beeldspraak te blijven.” Ondertussen heeft het parkje niet over gebrek aan belangstelling te klagen. Het is een komen en gaan van mensen die even een kijkje komen nemen en het tafereel in ogenschouw willen nemen. En geef ze eens ongelijk… mooier kan moeder Natuur het niet maken. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

 

 

De bijen zijn weer thuis

De bij is onlosmakelijk verbonden met Borne. Het nijvere diertje maakt immers deel uit van het...
07-05-2021

Aanhaken bij Jannie Prigge in Borne

ADVERTORIAL • “De televisie staat bij mij alleen maar aan om naar te...
07-05-2021

Gratis coronatest bij de grens

Ook inwoners uit Borne die voor hun werk, voor zorg of voor onderwijs naar Duitsland moeten,...
06-05-2021

Nieuwbouw Grotestraat zo goed als afgerond

Komende maand is het precies twee jaar geleden dat de handtekeningen werden gezet die tot de...
01-05-2021

NEO neemt afscheid van Peter Annink

Op maandag 26 april overleed, na een kort ziekbed, onverwacht Peter Annink op 55-jarige...
30-04-2021

Hek beschermt jonge kieviten

Al jaren strijken grote groepen kieviten neer bij wat nu bedrijventerrein De Veldkamp heet. Ooit...
28-04-2021