De bijen zijn weer thuis
07-05-2021
VIER BIJENKASTEN OP KULTURHUS GEPLAATST

De bijen zijn weer thuis

De bij is onlosmakelijk verbonden met Borne. Het nijvere diertje maakt immers deel uit van het gemeentewapen. Hoe logisch is het dan dat de gemeenschap wat extra zorg besteedt aan het welzijn van het bijenvolk, dat de wind niet mee heeft? En hoe vanzelfsprekend is het dan dat het Kulturhus De Bijenkorf, daarin een rol speelt? Het idee om bijenkasten op het Kulturhus te plaatsen is al oud en dateert van jaren terug, toen er wedstrijden werden gehouden voor ‘het duurzaamste idee van Borne’ en ‘het beste idee van Borne.’ Tot uitvoering kwam het nooit, tot nu.
 

“Het bleek toch wat moeilijker uit te voeren dan gedacht”, legt Marijke Adams van het Kulturhus uit. “Eerst moesten we regelen dat we op de verdieping een mogelijkheid creëerden om van daaruit bij de bijen te kunnen komen om ze te verzorgen.” Ondertussen is dat geregeld en vrijdagmorgen kwamen imkers Harry en Wilma Schrotenboer van Imkerij Ambrosius vier bijenkasten op het dak boven de ingang van het Kulturhus plaatsen.
 

Passie voor bijen

Het echtpaar heeft een passie voor bijen en beheert bijenkasten in de gehele regio, tot en met over de grens met Duitsland aan toe. Harry was als medewerker bij de gemeente Almelo verantwoordelijk voor groenbeleid en in die hoedanigheid een fervent voorvechter geworden van het vergroten van biodiversiteit en trok zich het welzijn van bijen in het bijzonder aan. Wilma werd meegezogen in zijn enthousiasme en werd al net zo’n liefhebber van het imkervak. Ze had er zelfs een vijfjarig sensibiliseringstraject voor over, want ze bleek in eerste instantie allergisch voor bijensteken.
 

Educatie

Over de plek bovenop het Kulturhus zijn beiden heel positief. “De hoogte zorgt ervoor dat de bijen ook hoog komen aanvliegen en mensen er dus geen hinder van hebben”, vertelt Harry, die honderduit kan praten over het nut en de noodzaak van bijen. En dat zal hij ook regelmatig doen, want dat is ook één van de wensen van Marijke Adams: educatie. “Hoe mooi is het dat schoolklassen hier straks veilig achter het raam kunnen kijken en leren over bijen?” De wijkcoördinator merkt dat er steeds meer aandacht komt voor biodiversiteit. “Vaak willen mensen een strak gemaaid gazonnetje in de wijk en klagen snel als het in hun ogen niet snel genoeg gemaaid wordt. Maar als je uitlegt dat stukjes ruig grasland goed zijn voor de biodiversiteit, dan snappen ze dat meestal wel. Je merkt echt dat er een omslag in het denken komt.”
 

De honing van de Kulturhus-bijen wordt door Ambrosius verkocht, maar ook het Kulturhus heeft er plannen mee. Marijke Adams. “Misschien gaan we hier onze eigen potjes honing verkopen, maar het is ook leuk om de honing te verwerken in onze keuken.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Bertie Velthuis — 11 mei 2021
Vreemde kop bij dit artikel.
De bijen zijn namelijk nimmer uit Borne verdwenen. Kennelijk weet men niet dat in het centrum van Borne ten minste 6 hobbyimkers zijn die elk enkele bijenvolken houden.
Jammer dat de bijen op de Bijenkorf zijn geplaatst door imkers van buiten de Bornse gemeenschap.
Nog meer jammer is het dat dit grootimkers zijn . Zij plaatsen op vele plekken in Twente bijen en maken voor de gewone hobbyimkers op zijn zachts gezegd, veel moeilijker om te imkeren
Te meer jammer omdat ruim een jaar geleden bij het dierenparkje "de bonte koe" een bijenstalletje is gebouwd, waar drie enthousiaste jonge imkers enkele bijenvolken houden. Jonge imkers die ook van plan zijn om voorlichting over bijen te geven
Conclusie:
Wat mij betreft: Ik ben niet blij met deze bijen en dat is geen xenofobie
Overigens: Degene die jaren geleden bij de wedstrijd "het duurzaamste idee van Borne" het voorstel deed honingbijen op de Bijenkorf te plaatsen is ondergetekende.
met groet,
Bertie Velthuis

Na 50 dagen Sara is het vandaag écht zover

Een Sara als je 50 wordt. Zo vreemd is het allemaal niet en bijna dagelijks kun je dergelijke -...
13-06-2021

Dreigende ijsco-oorlog bijgelegd

Al enkele jaren komt Frank Boereboom uit Hengelo met zijn Franky’s IJs op de...
09-06-2021

Nieuwe speeltuin Cor Hilbrinkstraat

“Het heeft veel doorzettingsvermogen gekost”, aldus voorzitter Eduard Ponten van de...
05-06-2021

Jessica Mensink is de Bornse wijk-GGD’er

Sinds september vorig jaar is Jessica Mensink 16 uur in de week als wijk-GGD’er actief in...
04-06-2021

Bernadet Wieffer Ridder van Oranje-Nassau

Totaal verbouwereerd stapte Bernadet Wieffer donderdagavond naar binnen bij het Spookhoes in...
03-06-2021

Geen appeltje voor Zelfregieteam Borne

Dinsdagmiddag vond in Paleis Noordeinde in Den Haag de finale uitreiking plaats van de...
01-06-2021