De bieb in Borne gaat weer open
18-05-2021
FRANK VENNEGOOR: ‘AFGELOPEN PERIODE HEEFT BESTAANSRECHT BEWEZEN’

De bieb in Borne gaat weer open

Komende donderdag om 08.00 uur opent de bibliotheek in het Kulturhus eindelijk weer haar deuren. Voor de medewerkers kwam het kabinetsbesluit vorige week als een geschenk uit de hemel, want eigenlijk was de heropening van de bibliotheken in ons land pas in juni voorzien. Interventies vanuit de Tweede Kamer leidden echter tot een vervroegde versoepeling. “En eigenlijk had het allemaal al veel eerder gekund”, vertelt Frank Vennegoor, adjunct-directeur van het Kulturhus. “Maar ja, beter is het vooruit te kijken en blij te zijn dat we er nu weer vol gas tegenaan kunnen.”
 

Boekenafhaalsysteem bleek groot succes

Een en ander betekent overigens niet dat de medewerkers vanaf half december vorig jaar met de armen over elkaar hebben gezeten. “Integendeel, ons boekenafhaalsysteem, dat we sinds de sluiting hanteerden, werd een groot succes”, weet Mathilde Zoetebier, een van de medewerksters. “Heel veel mensen hebben er gebruik van gemaakt. Voor ons was het enorm arbeidsintensief, maar dat is niet erg, we waren allang blij dat we toch nog iets konden doen.” Vennegoor haakt er met graagte op in: “Ja, het is wel duidelijk dat de bieb in Borne in een behoefte voorziet. Mensen willen heel graag lezen. Wat dat betreft denk ik dat de bieb er altijd zal blijven.”
 

Toch is er nog niet zo heel lang geleden enorm veel veranderd in het Bornse ‘boekenwarenhuis’. Vennegoor: “Vorig jaar zijn we van twee verdiepingen teruggegaan naar de begane grond. Er is een grondige opschoning geweest in het aantal boeken en bovendien is de wijze van presenteren volstrekt anders geworden. De vele stellingkasten op rij hebben plaatsgemaakt voor lage en ronde kasten, waartussen tal van zitjes en planten zijn gesitueerd om een huiskamersfeer te creëren, waarin beleving een belangrijke rol speelt.” Voordat de nieuwe opstelling echter zo goed en zo kwaad als het ging haar beslag kon krijgen, moesten de deuren vanwege corona weer dicht.
 

Warm welkom

“Wat dat betreft zal het vanaf donderdag voor veel mensen een nieuwe kennismaking met de bibliotheek worden”, aldus Vennegoor. “We hopen ze dan ook vanaf dat moment een warm welkom te bereiden.” Angst voor het verlies van klanten door de lange sluitingsperiode heeft de adjunct-directeur niet. “Nee, we hebben hoegenaamd geen opzeggingen gekregen en we kunnen dus gerust van trouwe klanten spreken.” Anders is het bij projecten als Taalmaatjes en de Voorleesexpress. Ook die liggen al bijna een half jaar stil en het is nog maar de vraag wanneer de eerste groepen weer bij elkaar kunnen komen. “Je bent dan ook sterk afhankelijk van vrijwilligers, zij moeten zich immers wel veilig kunnen voelen”, voegt Zoetebier toe.
 

Toch komt er stilletjes aan dus weer wat reuring in het Kulturhus, al is het moment -zo vlak voor de zomerperiode- natuurlijk niet de meest gunstige. “Voor de muziekschool zit het lesseizoen er zo goed als op en ook de theateractiviteiten gaan de zomer in. Ik heb echter goede hoop dat we vanaf september weer volop kunnen draaien.” En Mathilde Zoetebier ten slotte: “Ik hoop het echt. We hebben toch wel de gezelligheid gemist hoor van alle mensen die hier over de vloer komen.”
 

Zoals gezegd opent de bibliotheek weer op donderdag 20 mei. Op werkdagen kunnen boekliefhebbers er terecht van 08.00 tot 20.00 uur, op zaterdag van 10.30 tot 13.00 uur. Vooralsnog wordt er gewerkt met winkelmandjes om het aantal bezoekers tegelijkertijd te kunnen reguleren. Ook is er een gezondheidscheck en een aparte in- en uitgang en natuurlijk staan er desinfectiemiddelen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Maria Verheijen-van Alst — 18 mei 2021
Het was heel fijn dat we boeken konden reserveren en ophalen, maar het snuffelen en zelf zoeken heb ik wel gemist, Fijn dat jullie weer open zijn.

Keurslijf - Lijfgoed, Lingerie en Luxe

Pikant? Het Bussemakerhuis noemt het een intiem inkijkje in de ondermode in de periode van 1775...
03-08-2021

Twentse Spaghettirellen in Borne

In het kader van het Textiel Festival Twente 2021 voert Theatergroep De Jonge Honden in augustus...
01-08-2021

Borns Benefietconcert voor Giro 555

‘We gaan leuke dingen doen’, zegt Hans Oude Middendorp, bassist van het koor...
28-07-2021

Ricciotti viert gouden jubileum in Hertme

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum, onder andere tijdens een...
27-07-2021

Muzikaal duo brengt Bach naar Kloostergaarde

Saskia Frijns (viool) en Bart Folkers (altviool), professionele musici, brengen op een zonnige...
26-07-2021

Bach pop-upconcert in de Kloostergaarde

Deze zomer trekt het muzikaal duo Saskia Frijns (viool) en Bart Folkers (altviool) erop uit met...
19-07-2021