De bieb in Borne gaat weer open
18-05-2021
FRANK VENNEGOOR: ‘AFGELOPEN PERIODE HEEFT BESTAANSRECHT BEWEZEN’

De bieb in Borne gaat weer open

Komende donderdag om 08.00 uur opent de bibliotheek in het Kulturhus eindelijk weer haar deuren. Voor de medewerkers kwam het kabinetsbesluit vorige week als een geschenk uit de hemel, want eigenlijk was de heropening van de bibliotheken in ons land pas in juni voorzien. Interventies vanuit de Tweede Kamer leidden echter tot een vervroegde versoepeling. “En eigenlijk had het allemaal al veel eerder gekund”, vertelt Frank Vennegoor, adjunct-directeur van het Kulturhus. “Maar ja, beter is het vooruit te kijken en blij te zijn dat we er nu weer vol gas tegenaan kunnen.”
 

Boekenafhaalsysteem bleek groot succes

Een en ander betekent overigens niet dat de medewerkers vanaf half december vorig jaar met de armen over elkaar hebben gezeten. “Integendeel, ons boekenafhaalsysteem, dat we sinds de sluiting hanteerden, werd een groot succes”, weet Mathilde Zoetebier, een van de medewerksters. “Heel veel mensen hebben er gebruik van gemaakt. Voor ons was het enorm arbeidsintensief, maar dat is niet erg, we waren allang blij dat we toch nog iets konden doen.” Vennegoor haakt er met graagte op in: “Ja, het is wel duidelijk dat de bieb in Borne in een behoefte voorziet. Mensen willen heel graag lezen. Wat dat betreft denk ik dat de bieb er altijd zal blijven.”
 

Toch is er nog niet zo heel lang geleden enorm veel veranderd in het Bornse ‘boekenwarenhuis’. Vennegoor: “Vorig jaar zijn we van twee verdiepingen teruggegaan naar de begane grond. Er is een grondige opschoning geweest in het aantal boeken en bovendien is de wijze van presenteren volstrekt anders geworden. De vele stellingkasten op rij hebben plaatsgemaakt voor lage en ronde kasten, waartussen tal van zitjes en planten zijn gesitueerd om een huiskamersfeer te creëren, waarin beleving een belangrijke rol speelt.” Voordat de nieuwe opstelling echter zo goed en zo kwaad als het ging haar beslag kon krijgen, moesten de deuren vanwege corona weer dicht.
 

Warm welkom

“Wat dat betreft zal het vanaf donderdag voor veel mensen een nieuwe kennismaking met de bibliotheek worden”, aldus Vennegoor. “We hopen ze dan ook vanaf dat moment een warm welkom te bereiden.” Angst voor het verlies van klanten door de lange sluitingsperiode heeft de adjunct-directeur niet. “Nee, we hebben hoegenaamd geen opzeggingen gekregen en we kunnen dus gerust van trouwe klanten spreken.” Anders is het bij projecten als Taalmaatjes en de Voorleesexpress. Ook die liggen al bijna een half jaar stil en het is nog maar de vraag wanneer de eerste groepen weer bij elkaar kunnen komen. “Je bent dan ook sterk afhankelijk van vrijwilligers, zij moeten zich immers wel veilig kunnen voelen”, voegt Zoetebier toe.
 

Toch komt er stilletjes aan dus weer wat reuring in het Kulturhus, al is het moment -zo vlak voor de zomerperiode- natuurlijk niet de meest gunstige. “Voor de muziekschool zit het lesseizoen er zo goed als op en ook de theateractiviteiten gaan de zomer in. Ik heb echter goede hoop dat we vanaf september weer volop kunnen draaien.” En Mathilde Zoetebier ten slotte: “Ik hoop het echt. We hebben toch wel de gezelligheid gemist hoor van alle mensen die hier over de vloer komen.”
 

Zoals gezegd opent de bibliotheek weer op donderdag 20 mei. Op werkdagen kunnen boekliefhebbers er terecht van 08.00 tot 20.00 uur, op zaterdag van 10.30 tot 13.00 uur. Vooralsnog wordt er gewerkt met winkelmandjes om het aantal bezoekers tegelijkertijd te kunnen reguleren. Ook is er een gezondheidscheck en een aparte in- en uitgang en natuurlijk staan er desinfectiemiddelen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Maria Verheijen-van Alst — 18 mei 2021
Het was heel fijn dat we boeken konden reserveren en ophalen, maar het snuffelen en zelf zoeken heb ik wel gemist, Fijn dat jullie weer open zijn.

Annette Evertzen presenteert haar nieuwste boek

Een boek schrijven en uitgeven in een jaar waarin de textiel van Borne zo centraal staat. Het is...
16-10-2021

Bornse muzikale benefiet komt binnen

Anderhalf jaar lang stonden ze droog. Geen optredens, moeizame repetities en al helemaal geen...
03-10-2021

Verrassende performance kleurt opening expo

Openingen van kunstexposities verlopen in de regel volgens een vast stramien. De start van de...
02-10-2021

Eerste opsteker voor terugkeer Boris

Ruim anderhalve week geleden werd Boris van zijn plek in het park Scholtenshof getild en op...
27-09-2021

Een Koetshuis vol bloemen

In het Koetshuis, naast het Kulturhus, kan iedereen vanaf 18 september wel 100 zelfgemaakte...
18-09-2021

‘Niejjoarsvesite’ komt niet terug

Na 40 jaar ‘Niejjoarsvesite’ hebben de Boornse Noabers besloten er mee op te houden....
16-09-2021