Rode Draad verbindt Borne met Delden
18-05-2021
FIETSROUTE VAN LANDSCHAP OVERIJSSEL LANGS TEXTIELHISTORISCHE PLEKKEN

Rode Draad verbindt Borne met Delden

Ook Landschap Overijssel draagt haar steentje bij aan het Twents Textiel Festival 2021. Zij heeft een vijftal fietsroutes langs Twentse bezienswaardigheden, die gelinkt zijn aan onze textielgeschiedenis, opgezet. Eén van de routes loopt in een lus tussen Borne en Delden. De fietsroute past in het project `de Rode Draad` van Borne.

 

Wetenswaardigheden in route

Als officieel startpunt wordt café-restaurant ’t Hoogspel, in Ambt Delden, voorgesteld. Maar de Bornse fietser kan ook bij het museum Bussemakerhuis in Borne starten. Tijdens een route van 34 kilometer passeer je bekende en minder bekende plekken. Langs landgoederen, musea en industrieel erfgoed. In de gratis app `Fietsen in Overijssel` van het Landschap Overijssel is de route te downloaden. Hierin staan markante plekken en wetenswaardigheden over het vroegere textiele leven beschreven.

 

Wist je bijvoorbeeld dat in het kasteel Twickel nog veel prachtig geweven tafellinnen, ooit gemaakt in de textielfabriek Spanjaard uit Borne, ligt? Dat op de Twickelervaart ooit textiel werd vervoerd en dat deze vaart één van de oudste waterwegen in Nederland is? En dat de broers Jacob en Levie Spanjaard in 1852 een aandeel namen in de financiering voor de aanleg van de Twentse spoorlijn, onder voorwaarde dat Borne een station kreeg?

 

Museumboerderij Wendezoele

De fietstocht gaat ook langs het rijksmonument museumboerderij Wendezoele. Gelegen op het landgoed Twickel. Zodra er een verdergaande versoepeling rond Covid-19 plaatsvindt, is entree van dit rijksmonument weer mogelijk. In het centrum van Delden fiets je langs de oude textielfabriek Schneider. Een oude karakteristieke bouw met een goed bewaarde fabrieksschoorsteen. Tegenwoordig zijn hierin winkels gehuisvest.

 

Ook het Borns industrieel erfgoed het Spanjaardgemaal, of in de volksmond het Watermachientje genoemd, is in de route opgenomen.Mocht de fietsroute route te bekend zijn, dan zijn er ook textiel fietsroutes van Hengelo en omgeving, van Oldenzaal naar Denekamp, van Almelo naar Rijssen, van Enschede naar Oldenzaal en in Enschede op de website van Landschap Overijssel te vinden. De fietstocht is zoals gezegd te vinden in de gratis app van Landschap Overijssel (Fietsen in Overijssel), alsmede op de website van Landschap Overijssel én op de website van het Twents Textiel Festival. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Ruim 400 kinderen gaan eindelijk weer los

Ruim anderhalf jaar lag het allemaal stil, maar donderdagmorgen was het eindelijk weer zover:...
16-09-2021

Open dagen Floralia van start

Was het vorig jaar nog de dahlia Maxime die de harten van de bezoekers stal, dit keer zijn het...
11-09-2021

Rabo ClubSupport weer van start

‘Verenigingen en stichtingen zijn onmisbaar voor de lokale samenleving, zorgen voor...
02-09-2021

De RunBikeRun-wacht

Vandaag, 28 augustus 2021, zou de 30ste Run Bike Run Borne plaatsvinden, maar om bekende reden...
28-08-2021

Ambitieus Dames1 NEO oefent bij Heracles

“Ons eerste team is wat afgeslankt ten opzichte van het kampioensjaar, maar ik denk dat we...
24-08-2021

Stefan Boermans is niet te stuiten

Het houdt maar niet op met de successen van beachvolleyballer Stefan Boermans. Afgelopen weekend...
23-08-2021