Weerstand tegen Hengelose windmolens
DRUK BEZOCHTE ‘KARAVAAN’ IN BORNSCHE MATEN

Weerstand tegen Hengelose windmolens

Er was door de gemeente Hengelo besloten om een extra ‘Karavaan van de Nieuwe Energie’ in de Bornsche Maten te plannen. En dat was niet helemaal onlogisch, aangezien twee door Hengelo bedachte mogelijke plekken voor windturbines vlak bij die wijk liggen. Sommige woonhuizen zelfs slechts op 300 meter – 304 om precies te zijn – van zo’n hoge windmolen. De buurgemeente onderzocht waar windturbines eventueel zouden kunnen en kwam daarbij uit op locaties onder andere op Westermaat. ‘In het buitengebied’, zo noemde een van de ambtenaren het. Maar dat buitengebied ligt wel vlakbij de bewoonde wereld van de noabers. En daar vindt men de plannen duidelijk wat minder geslaagd.
 

Er zijn zorgen over ‘landschapsvervuiling’, maar ook over gevolgen voor de gezondheid. BorneBoeit sprak met een aantal mensen die de Karavaan bezochten, meer informatie vroegen en – in sommige gevallen – hun ongenoegen kenbaar maakten. (AJ/BM)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving: Borne ziet Hengelose windmolen bij Bornsche Maten niet zitten

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 07 jul 2021
De weerstand tegen de hoge schoorstenen met broeikasuitstoot of inzetten van windmolens kunnen we laten varen als we de E-car laten staan en ook weer gewoon op de trappers gaan hangen ipv de E-bike te gebruiken. En nog veel meer. Op de bon die stroom? Max. hoeveelheid Kilowattuur per dag? Punten per woning? Niets doen is geen optie, maar vertraging. Ik hoop dat er langs de A1/A35 voldoende molens zullen komen en niet bij woonwijken (of woningen daar wegkopen met ruime vergoedingen). Die molens langs de weg aan de Zuid- en westkant komen met hun geluid niet boven het bulderende verkeer uit.... zolang dat energie blijft gebruiken. Het zal gewoon anders moeten; ook voor mensen die niet willen veranderen. DAT fenomeen is van alle tijden.
Trudy van den Akker — 07 jul 2021

Na Dinkelland en Twenterand: Coalitie in Enschede rammelt: raad zet streep door ‘mega windmolens’ én de energievisie
https://www.rtvoost.nl/nieuws/1985208/Coalitie-in-Enschede-rammelt-raad-zet-streep-door-mega-windmolens-en-de-energievisie
Hitteschild — 07 jul 2021
Iedere dag worden temperatuurrecords verpulverd (was pas 50graden boven gletjers), auto's blijven groeien en oogsten krimpen, Borne is net nog overstroomd op plekken waar dat nooit eerder heeft plaatsgevonden, supertankers vol bossen die CO2 uitstoten ipv opnemen, dat is waar je tegen afweegt, toch? Beetje zoals je bijwerkingen vaccin afweegt tegen 'bijwerkingen' virus? Ja, er zijn dingen angstaanjagend vreselijk in deze wereld, maar of die windmolens daar nou bijhoren?
Paul Cohn — 06 jul 2021
“overal maar windturbines van 250 meter hoog” is absolúút niet nodig, Yvonne, alleen dáár, waar mensen menen een goddelijk recht te hebben op méér elektriciteit dan de rest van de wereld: Nederlanders gebruiken 100 % meer stroom dan de gemiddelde wereldburger
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_electricity_consumption
Bovendien deinst ook u er niet voor terug de meest krankzinnige verzinsels uit de kast te trekken: https://twitter.com/pureenergienl/status/629218662973612032
U en uw geestverwanten matigen het zich aan de dubbele hoeveelheid broeikasgas de lucht in te slingeren om die stroom te bemachtigen: klimaatverandering, luchtvervuiling, volksgezondheid, duurzaamheid, voorraden uitputten, rechten van volgende generaties?
Ammehoela, u kunt het immers betalen…
Ron Hartman — 06 jul 2021
Fatsoenshalve vind ik dat de schijn-discussie-molens bij de Bornse Maten veroordeeld moeten worden door de besturen van Hengelo en Borne samen en de volle aandacht zich van meet aan moet richten op de molens langs de A1 en A35. Ook voor Borne, ipv de aandacht af te leiden door de BM op tilt te jagen.
Kernenergie een serieus alternatief? ? Waarom sluit Duitsland die belangrijke stroomleverancier bij Hengelo en ons regionale netwerk? Waarom sluiten ze al hun kerncentrales?
Trudy van den Akker — 06 jul 2021
Gisteren ben ik ook bij de Energiekaravaan geweest.
Ik ben vooral enorm geschrokken van de digitale animaties met ingetekend de turbines nabij Borne.
Een hoogte van 255 meter is bijna het dubbele van de windmolens bij Deventer naast de A1.
Denk eens na hoe vaak je deze objecten ziet wanneer je door het zonnige Twente fiets:
- Hoogste gebouw van OVERIJSSEL: de Alphatoren in Enschede. De turbine is 2,5 (TWEE-EN-EEN-HALF) keer zo hoog
- Zendmast van RTVOost: De turbine is 2 (TWEE) keer zo hoog en de breedte van de wieken bovenin zal ongeveer honderd (HONDERD) keer groter zijn
- Toren oud stadhuis Hengelo: De turbine is 4,5 (VIER-EN-EEN-HALF) keer zo hoog en de breedte van de wieken bovenin zal ongeveer 50 (VIJFTIG) keer groter zijn
- Poort van Borne / Theresiakerk. Ga aan de zijkant (de langste kant) van de kerk staan. Stapel dan vier (VIER) keer het gebouw op elkaar. En zet daarop een blok van 4 (VIER) keer de lengte van de kerk en nog eens 8 (ACHT) keer de hoogte van de kerk.
Lichtgeel hesje — 06 jul 2021
Oplossing 1: kernenergie. Het argument van nee-zeggers tegen deze vorm van energie dat het bouwen van centrales tijd vraagt is de bevestiging van het gebrek aan visie cq anticiperend vermogen op de toekomst in het verleden. Het op grond hiervan energiemiddelen koste wat kost (ook letterlijk) er door heen kunnen/willen jassen door (lokale) overheden onder het non-argument van zogenaamde inspraak door burgers hierin, geeft dan ook overduidelijk aan dat we " bestuurd" worden door onbekwame non-valeurs op alle politieke niveaus in dit land!
Hans — 06 jul 2021
Yvonne, toch raar! Als je vanaf Enschede naar Ahaus rijdt zie je tientallen windmolens en liggen vrijwel alle boerenschuren vol met zonnepanelen. Rij vanaf Ahaus Nederland binnen... niks van dat alles. Waarom? Omdat gemeentes geen visie hebben en dit hele land vergeven is van klagerige figuren zoals jij die overal tegen zijn maar zelf geen oplossing hebben.
Yvonne — 06 jul 2021
Dat betekent dus niet dat je overal maar windturbines van 250 meter hoog vanaf 300 meter afstand van woonwijken gaat plaatsen.

Daar weet Paul Cohn namelijk ook niets van af omdat adequaat onderzoek ontbreekt.
Paul Cohn — 06 jul 2021
Bij de buren is niet alleen het gras groener:
Duitsland wekte tussen 27 juni en 3 juli 2021 (week 26) 43,9% van al zijn stroom duurzaam op uit wind (11,5%), zon (17,1%), biomassa (9,0 %), waterkracht (6,3 %) https://pbs.twimg.com/media/E5jrbI2XwAQEBsv?format=jpg&name=4096x4096
Bruno Burger vom Forschungszentrum Fraunhofer ISE in Freiburg, der Chef von "Energy Charts", auf Twitter: "Rekord: 8 TWh Solarstrom im Juni 2021. Deutsche Solaranlagen haben im Juni 8 TWh Strom erzeugt und damit einen Anteil von 20,6% an der öffentlichen Nettostromerzeugung erreicht“.
https://twitter.com/energy_charts/status/1412137389733056516/photo/1
Im Jahr 2020 wurden rund 28,7 Terawattstunden Strom in Biogasanlagen in Deutschland erzeugt.
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/622560/umfrage/stromerzeugung-aus-biogas-in-deutschland/
“Het aandeel hernieuwbare of duurzame energie in Nederland was vorig jaar 11,1 procent van het totale energieverbruik. In 2019 was dit nog 8,8 procent, meldt het CBS
Ron Hartman — 06 jul 2021
@Yvonne: Paul is technisch heel goed op de hoogte. Jij absoluut niet, anders zou je de inhoud van zijn boodschap weerleggen ipv bij elkaar geraapte anti-artikeltjes uit de story.
Yvonne — 06 jul 2021
Misschien is het goed dat Paul Cohn even stopt met zijn "Raedthuys Pure Energie"-windmolen LOBBY


https://www.tubantia.nl/politiek/rechter-kabinet-moet-milieu-effecten-windmolenparken-beoordelen~af2b012d1/

Groep artsen trekt RIVM-rapporten over windmolens in twijfel - https://nos.nl/l/2388009

Vertraging dreigt voor aanleg, uitbreiding windparken door uitspraak Raad van State - https://nos.nl/l/2387335

Graag aandacht voor De Groene Rekenkamer WEBINAR:
Windturbines op Land (IN STRIJD MET EUROPEES RECHT / vermijdbare medische gevolgen !)

https://www.youtube.com/watch?v=OPPUHQPaNZ8
Paul Cohn — 06 jul 2021
De zon schijnt ‘s nachts NIET: tijdens voetbal en Formule-1 importeerden we veel stroom, maar eind ‘22 stoppen Duitse, eind ‘25 Belgische kerncentrales. Rutte beloofde de VN, de Hoge Raad vonniste ons emissies te minderen: 40 % komt uit fossiele centrales dus die gaan minder produceren.
Scheepvaart, visserij, marine, platforms, zeeleven en kabels zorgen dat we onvoldoende en te laat stroom kunnen opwekken op zee. Zonder windturbines op land kan bij ons huidige stroomverbruik al ≤ 2025 een Black-Out optreden, zoals we begin 2021 BIJNA hadden: stroom valt uit, PV-panelen functioneren niet, gas- en waterdruk vallen weg, alleen ≥ 30 % besparing kan dit voorkomen: “The Netherlands have one of the highest energy consumption per capita in Europe. In 2019 residents in the Netherlands consumed an average 171.8 GJ of primary energy. This compared to 107.4 GJ used by each person in Great Britain”. www.statista.com/statistics/701615/primary-energy-consumption-eu-countries/


Ron Hartman — 06 jul 2021
Fijn dat het grote publiek zich eindelijk gaat verdiepen in hoe en waar we schone energie kunnen maken. Zeker als die energie uit een stopkontakt moet komen voor de elektrische auto, de kookplaat en de warmtepompen voor de CV. De zon schijnt onvoldoende om die stroom te leveren in de winter en grauwe dagen. Er zijn nog plekken langs de A1 en A35 voor Hengelo en ook voor Borne, bv op de plek van het AZC. Duurzaamheid is echter zo bleek bij het besluit om het sportpaleis voor teveel ambities en te weinig geld daarvoor, geen issue. Kiek'n wat't wort. Maak je borst maar nat, want Borne heeft zelf geen zinnige energievisie.

 

 

Leerzaam middagje voor jonge kat

Je bent een kat van slechts 25 weken oud en dan is natuurlijk alles leuk en interessant. Dat...
01-10-2022

Feest voor het hooggeëerde Dijkhuis-publiek

Terwijl het draaiorgel De Laplander op volle toeren draait, neemt de spreekstalmeester van...
30-09-2022

Man (72) uit Zenderen overleden bij...

Bij een ongeval op de Kanaalweg in Bornerbroek, waarbij een fietser en een bestelbus met elkaar...
30-09-2022

Zaterdag is de NVM Open Huizen Dag

ADVERTORIAL • Na ruim twee jaar is het zaterdag 1 oktober eindelijk weer zover! De...
26-09-2022

EstafetteRun brengt 35.000 euro op

In alle vroegte zaterdagmorgen, het was net 07.00 uur, gingen vijf Bornse lopers aan de...
24-09-2022

Weerselosestraat is weer open

Sinds vrijdag is de Weerselosestraat weer geopend voor gemotoriseerd verkeer. Reconstructie van...
23-09-2022