Een van de planmakers over de AZC-locatie
GERTJAN KREIJENVELD: ‘WE ZIEN DAAR EEN GROENE, CAMPUSACHTIGE SETTING’

Een van de planmakers over de AZC-locatie

Voorlopig keert de rust weer even terug in de vaak verhitte discussies over de toekomst van de voormalige AZC-locatie. De gemeenteraad heeft immers zomerreces, het besluit is genomen de voorziene sloop met een half jaar uit te stellen en het is nu aan de drie geselecteerde planmakers om hun ideeën verder in te kleuren. “Maar ondertussen blijft er wel heel veel werk aan de winkel”, zegt Gertjan Kreijenveld, een van de drie indieners, die veel heil ziet in een groene, campusachtige setting met een nadrukkelijke woonfunctie in diverse vormen. “Kleinschalig, levendig en bedoeld voor diverse doelgroepen, waaronder de Azeloërs zelf”, zegt hij.

 

De planmakers

De Bornenaar Kreijenveld is eigenaar van Vastgoed Advies Oost en heeft al vaker met dit soort bijltjes gehakt, waarbij zijn specialisme ‘technische haalbaarheid en kosten’ goed van pas komen. In de plannen voor de AZC-locatie werkt hij samen met Roderik Castell, bewoner van Kasteel Twickel, maar vooral ook architect. “Samen vormen we een goede combi, waarbij Roderik vooral de esthetische aspecten voor zijn rekening neemt.”

 

Heel gedetailleerd wil Kreijenveld op dit moment nog niet over hun plannen uitweiden. “De concurrentie leest immers ook mee”, zegt hij lachend. “Maar bovendien kan dat ook nog niet. Op alle fronten zijn er immers nog heel veel open eindjes die om nog veel meer nader overleg vragen. Niet in de laatste plaats met de omwonenden. Want nieuwe plannen moeten op een breed draagvlak kunnen rekenen”, klinkt het gedecideerd. “Maar ook zijn er nog infrastructurele vraagtekens. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het tracé van de Vloedbeldverbinding? Het kan straks zo maar zijn dat deze nieuwe weg een beslag van ruim dertig procent op de vrijkomende gronden gaat leggen. En dat heeft dan weer een enorme impact op de mogelijkheden om een rendabel geheel te creëren.”

 

Balanceren op een dun koord

Over één ding kan Kreijenveld in dit stadium in elk geval wél heel stellig zijn. “Een totale sloop gaat ‘m gewoon niet worden. Het zou een enorme kapitaalvernietiging betekenen en dat kan de gemeente zich zeker niet permitteren. Maar bovendien spelen milieuaspecten een cruciale rol. De stikstofuitstoot die gepaard zal gaan bij een totale sloop overschrijdt straks alle normen.” Volgens de planmaker zal er dus wat anders moeten gebeuren. “En dat is balanceren op een heel dun koord. Maar het kan, daar zijn we van overtuigd.”

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Kreijenveld en Castell erop aankoersen een deel van de bebouwing intact te laten. “Het karkas is gewoon goed. We zullen terug moeten naar de basis en een heleboel van wat er in de loop der tijd bij is aangeplakt, moeten opruimen. En vandaaruit weer opnieuw beginnen. Niet grootschalig willen zijn. De locatie leent zich er uitermate goed voor om een groene, campusachtige omgeving te creëren, waarin ruimte is om te wonen en te werken. De diversiteit zal het geheel een robuust karakter moeten geven.”

 

Omwonenden afwachtend en argwanend: ‘Die angel moet eruit’

Maar voor het allemaal zover is, zullen eerst vervolggesprekken met de omwonenden moeten plaatsvinden. Kreijenveld: “Zij hebben de afgelopen tijd door alle commotie al genoeg voor hun kiezen gehad en wij kunnen ons heel goed voorstellen dat ze afwachtend en misschien zelfs wel argwanend zijn. Die angel moet eruit. Het is immers hún omgeving en zij hebben er nu alle baat bij dat de rust er weerkeert. Daarom willen we ze heel nadrukkelijk meenemen in onze ideeën en plannen en waar mogelijk rekening houden met hun voorkeuren en wensen.” Wordt vervolgd dus… (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 16 jul 2021
Wellicht dat na de huidige overstromingen meer rekening gehouden gaat worden met het grilliger klimaat en Borne OOK moet bijdragen met windmolens. Op de plek van het oude AZC kan het met minimale overlast.
Goedheiligman — 09 jul 2021
De stikstofuitstoot die gepaard zal gaan bij een totale sloop overschrijdt straks alle normen. En de ontmanteling van de camping westerholt in Ambt Delden dan? Wat een kul verhaal !!

De aanhouder wint of op hoop van zegen?

Dat het nooit meer zal voorkomen, is waarschijnlijk ijdele hoop. Toch hoopt de gemeente met de...
19-07-2021

Kabinet verscherpt coronamaatregelen

Tijdens een extra persconferentie vrijdagavond maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de...
09-07-2021

Brandweer bevrijdt miauwende verstekeling

Maandagmorgen kreeg de Brandweer Borne een melding dat er een dier in de problemen was geraakt...
05-07-2021

Twente Milieu verwijdert afvalbak

Het bericht op BorneBoeit zondagmorgen over de plek van een afvalbak bij het gedenkteken aan de...
28-06-2021

Een ongelukkige combinatie…

Langs het fietspad aan de Rondweg, ter hoogte van basisschool De Wheele, staat het gedenkteken...
27-06-2021

Rutte: ‘We zijn er bijna, maar nog niet helemaal’

Tijdens de persconferentie vrijdagavond van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge werd...
18-06-2021