Eerste lunchconcert in de Oude Kerk
04-08-2021
BIJZONDER ORGELCONCERT VAN ORGANISTEN BRAM JASPERS EN JAN BRAAKMAN

Eerste lunchconcert in de Oude Kerk

Het begint weer te bruisen in Borne op cultureel gebied. In juli en augustus is de Oude Kerk op woensdagmiddag van 12.00-14.00 uur geopend voor publiek. De geïnteresseerde toerist en toevallige passant worden in de gelegenheid gesteld even uit te rusten en te genieten van het fraaie monumentale interieur en… in augustus te luisteren naar livemuziek. Nieuw zijn de lunchconcerten die verzorgd worden door een aantal professionele musici. Op 4 augustus was de aftrap.
 

Ontmoetingsplek en cultureel centrum

Veertig bezoekers luisterden naar de toegankelijke klassieke muziek. Het initiatief komt van de Protestantse Gemeente. Jan Braakman, vaste organist in de Oude Kerk: “Het idee werd vorig jaar geboren. In deze coronatijd merkte ik dat er behoefte aan culturele beleving is. Ik wil cultuur dicht bij huis brengen. Daarbij kwam dat in Delden de lunchconcerten gestopt zijn.” De kerk is meer dan een plaats van samenkomst op de zondagmorgen. Het is een ontmoetingsplek en cultureel centrum ineen. Voor een moment van bezinning of om de secco’s te bewonderen.
 

Terwijl de zonnestralen door de glas in lood naar binnen vielen vulden de tonen van het orgel de eeuwenoude ruimte. De composities van J.S. Bach, C. Saint-Saëns en W.A. Mozart werden door de twee organisten uitgevoerd. Tweemaal in een quatre-mains, vierhandig, arrangement. Het samenspel was een lust voor het oor. Jaspers en Braakman zijn geen onbekenden voor elkaar. Jaspers is vaste organist in de monumentale kerk in Den Ham. Soms wisselen beiden met elkaar van plek. “Het klikt, we zijn beiden gepakt door het orgelvirus”, legt Braakman uit.
 

Een orgel is net een `orkest`

De kast van het orgel dateert uit 1841. In 2016 is het instrument gerenoveerd. Hierdoor zijn de klanken opgewaardeerd. “Het orgel huisvest als het ware een heel orkest”, benadrukt Braakman. In het stuk ‘Le Cygne’ (de zwaan) dat deel uitmaakt van het beroemde ‘Carnaval der Dieren’ van de Franse componist Camille Saint-Saëns leek het alsof er vogeltjes uit het orgel vlogen. Het laatste spel betrof de variaties in C uit een fluitkwartet. Wolfgang Amadeus Mozart (1765-1791) schreef dat voor Ferdinand de Jean, een rijke Nederlandse koopman en hartstochtelijke fluitspeler. Het was of er fluitisten naast het orgel stonden. Een fraaie uitvoering van beide heren.
 

Gratis lunchconcerten

Op 11, 18 en 25 augustus worden in de Oude Kerk wederom gratis lunchconcerten, van 12.30 tot 13.00 uur, uitgevoerd. Twee veelbelovende jonge musici met Twentse roots, studerend aan het conservatorium, treden op. Op 11 augustus speelt Emma Finkers op harp. De 20-jarige Maarten Wilmink is een veelbelovend talent. Het heeft op menig orgel gespeeld. Op 18 augustus is hij in Borne te horen. De bekende Boekelose musicus, blokfluit, Ronald Moelker sluit de serie af.
 

De lunchconcerten zijn een mooie aanvulling op het culturele leven van Borne. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024