Special Boorn & Boerschop over textiel
27-08-2021
HEEMKUNDEVERENIGING PRESENTEERT TIJDSCHRIFT EN TWEEDE SERIE FOTOPANELEN

Special Boorn & Boerschop over textiel

Wie geïnteresseerd is in textiel, historie of het DNA van Borne kan dit keer zijn hart ophalen aan de nieuwste uitgave van het kwartaalblad Boorn & Boerschop. De Heemkundevereniging heeft deze bijzondere uitgave gewijd aan de textielhistorie van Borne. Dit in het kader van Textiel Festival Twente. Ook de Heemkundevereniging draait mee in het project de Rode Draad. Het project is een Borns samenwerkingsverband tussen organisaties die aandacht besteden aan dit speciale textieljaar in Twente.

 

Oud-werknemer Spanjaard

Henk ten Thije ontvangt van Bertie Velthuis, secretaris van de Heemkundevereniging, het eerste exemplaar van deze speciale editie van het kwartaalblad. Velthuis benadrukt: “We staan hier heel toepasselijk vóór het Spanjaardshuis aan de Grotestraat in Borne, waar in het verleden Levi Spanjaard, één van de directeuren van de textielconcern Spanjaard, met zijn gezin woonde.” Ten Thije is ooit zelf werkzaam geweest bij de textielfabriek. “Ik zat in de zeventiger jaren op kantoor en hield me onder andere bezig met public relations. Mijn baas zei dat personal relations belangrijker was. De zorg om het personeel”, licht Ten Thije toe. De stoomspinnerij en -weverij heeft zijn stempel nadrukkelijk gedrukt op Borne en omgeving.

 

Maar er waren meer activiteiten en bedrijfjes op het gebied van textiel aanwezig. Veel wetenswaardigheden, anekdotes, foto’s en verhalen zijn opgenomen. Ten Thije verklapt: ”De stoomfluit beheerste in die tijd het leven in Borne. De spelende kinderen wisten dat ze, áls zij die fluit hoorden, direct naar huis moesten komen.” Ook de confectie meisjes van Bendien komen ik het blad aan de orde”, voegt Hans Nijhof toe. Hij is één van de auteurs van deze uitgave. Het is een bewaarexemplaar geworden. Een 48 pagina's dik fullcolour magazine. De uitgave is voor vier euro te koop bij boekhandel Bruna aan de Grotestraat.

 

Tweede serie fotopanelen met markante gebouwen

Omdat er veel te zien en te melden is over de textielhistorie heeft de vereniging een tweede serie fotopanelen samengesteld. Leo Congert heeft er weer iets bijzonders van gemaakt. De eerste serie was vanaf april te zien in de etalages van winkels in het centrum van Borne. Dit was een groot succes. Binnenkort wordt de tweede serie gepresenteerd. Hierop staan herkenbare panden afgebeeld. Gebouwen, villa’s, kantoren, foto’s met tekst en uitleg. Een beeld van vroeger en nu. Drie maanden lang zijn deze voor iedereen die door Borne loopt te bewonderen. Hiermee wordt een stukje historie van het dorp dichter bij de mensen gebracht.

 

Voor de kinderen is deze tocht langs fotopanelen goed te combineren met de activiteiten op zaterdag 11 september: Open Monumentendag. Gebruik de verrassingsdoos van die dag, los de puzzel op en kijk naar de monumenten die ons iets vertellen over het verleden van Borne. (YD)

 

Op de bovenste foto van links naar rechts: Henk ten Thije, Hans Nijhof en Bertie Velthuis

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Eeuwfeest voor St. Gregorius

Muziekvereniging St. Gregorius in Hertme bestaat 100 jaar. En zo’n eeuwfeest kun je...
18-05-2022

10 Jaar Double6: ‘We vinden elkaar nog steeds...

Op 31 mei is het precies tien jaar geleden dat Paul Homan (57) en Rudi Oude Vrielink (52) hun...
17-05-2022

Boris is weer terug

Donderdagmiddag werd na maanden afwezigheid mammoet Boris weer op zijn plekje geplaatst in het...
12-05-2022

‘Er moet iets te ontdekken zijn’

Borne kent vele beeldende kunstenaars. Niet iedereen is even bekend, staat in de spotlights of...
02-05-2022

Intrigerende Dwaas en inspirerende Reis

Nu alles weer kan is er een explosie van culturele activiteiten. ‘We kunnen het weer...
29-04-2022

Davina Michelle komt naar Hertme

Twee jaar lag het zo goed als stil: de Metropool Open Air concerten in het Openluchttheater...
15-04-2022