Kulturhus en gemeente ‘samen onder één dak’
OP ZOEK NAAR EEN VERNIEUWEND CONCEPT

Kulturhus en gemeente ‘samen onder één dak’

In 2024, als de aanbouw gereed is, zal de gehele ambtelijke organisatie verhuizen naar het Kulturhus. Het heeft te maken met feit dat het huidige gemeentehuis niet meer voldoet en ook niet meer voor redelijke kosten op te knappen zou zijn. Intrekken bij het Kulturhus is om efficiencyredenen aantrekkelijk, maar biedt ook mogelijkheden om één toegankelijk ‘zorgloket’ te creëren, waar maatschappelijke partners in de zorg samen met de gemeente inwoners verder proberen te helpen. Een dergelijke ‘zorgstraat’ of ‘maatschappelijk plein’ zie je sinds de decentralisaties van zorgtaken meer ontstaan. Het zou z’n meerwaarde al bewezen hebben.
 

Stapje verder

Maar Kulturhus en gemeente Borne willen nog een stapje verder gaan en ook als organisaties gezamenlijk optrekken en verbinding zoeken op andere terreinen. Hoe dan? Daarover dachten begin juli een aantal ‘vrijdenkers’ mee door ‘out of the box’ ideeën te spuien. Het nieuwe Huis van Borne moet ‘gezellig, ongedwongen en toegankelijk’ zijn, vond men. Iedereen moet zich er welkom voelen.

 

Loketten zouden er niet meer te vinden moeten zijn. Een ‘slimme verbinder’ of ‘contactpionier’ vangt de bezoeker op en zorgt dat deze bij de juiste persoon terecht komt. ‘Laagdrempelig’ moet het zijn en het gevoel geven dat het Huis van Borne ‘van ons allemaal’ is. Kulturhus en gemeente zouden elkaar versterken, bijvoorbeeld door gezamenlijk te programmeren en van elkaar te leren. Daarin zou ook blijvend geïnvesteerd moeten worden. Op termijn moet het ertoe leiden dat inwoners positiever over de gemeente gaan denken en gemakkelijker de weg naar de ambtelijke en bestuurlijke organisatie vinden.
 

Voetjes-op-de-grond-opmerkingen

Een werkgroep buigt zich nu over de gedachten en gaat dit vervatten in een visie, die eind dit jaar gereed moet zijn. Vorige week werd de voortgang van het project teruggekoppeld aan een aantal ‘stakeholders’, waaronder maatschappelijke partners, ambtenaren en gemeenteraadsleden. Er werd gesproken van een ‘uniek’ en ‘vernieuwend’ concept. En over het algemeen zagen de toehoorders ook wel kansen. Maar er waren evengoed wat ‘voetjes-op-de-grond-opmerkingen’. ‘Wat willen de inwoners eigenlijk? Is daar naar gevraagd?’ en ‘Warm en hartelijk is mooi, maar je moet niet vergeten dat mensen soms ook gewoon een paspoort willen verlengen. Maak het niet te betuttelend.’ Of zorgen over veiligheid: ‘Zoek de balans tussen openheid en veiligheid.’ En verder: ‘De stenen en de omgeving is één, maar gedrag en houding zijn belangrijker’, en in dat verlengde ‘Vergeet vooral niet ook het Huis uit te komen.’
 

Visie

Kortom een aantal nuanceringen van het ideaalbeeld. De werkgroep gaat ermee aan de slag en legt eind dit jaar de visie voor aan de gemeenteraad, samen met een voorstel voor een nieuwe exploitatieovereenkomst met het Kulturhus. Daar had de gemeenteraad specifiek om gevraagd. Het Kulturhus betaalt nu iets minder dan 4 ton huur per jaar en er gaat jaarlijks 1,4 miljoen euro aan subsidie naartoe, maar de relatie met de gemeente wordt een andere en de vraag is wat dit voor de exploitatie gaat betekenen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 02 sep 2021
Goed voorbeeld Paul! Maximaal isoleren en minder energie verbruiken en zonnepanelen als kersje op de pudding. Het gaat om minder energie ipv teveel stroom in de zomer maken en het netwerk overbelasten
Paul Cohn — 01 sep 2021
ooit was Bronkhorst Nederlands kleinste gemeente, nu is het een van de grootste gemeenten met een uniek en duurzaam gemeentehuis en gemeentewerf, daar zou Borne veel van kunnen leren.
www.bronckhorst.nl/home/uniek-en-duurzaam-gemeentehuis-en-gemeentewerf-in-bronckhorst_47048/
Lampje — 01 sep 2021
Luchtfietserij Hesje? In dit geval verwacht de burgerij minimaal HET zichtbare voorbeeld van energiebesparing in praktijk. Niet door paneeltjes op het dak, maar door intelligente isolatie etc. Kleine ruimten en waar mogelijk gezamenlijk gebruik met het Kulturhus. Kantine en restaurant voor ieder zou al mooi zijn en vooral: snelle loketten voor snelle zaken en de rest meer naar achter (dus meer rust en privacy)
Lichtgeel hesje — 01 sep 2021
"Het nieuwe Huis van Borne moet ‘gezellig, ongedwongen en toegankelijk’ zijn, vond men. Iedereen moet zich er welkom voelen.". Typisch een gevalletje van ideële 'luchtfietserij'. De aanleiding voor dit hele verhaal is, dat is geconstateerd dat het huidige Gemeentehuis (kennelijk) niet meer voldoet aan de Arbo-eisen. Dit zou ook het vertrekpunt moeten zijn voor het (bouwkundig) nieuw optuigen van de gemeentelijke dienstverlening. Inwoners willen over het algemeen echter maar 1 ding, namelijk kundig, zakelijk en tegen een redelijke prijs geholpen worden in de gevraagde dienstverlening door het ambtelijk apparaat, in plaats van een uniek en vernieuwend concept. De kerntaak van een gemeentelijk apparaat is namelijk nog steeds dienstverlening (in welke vorm dan ook) aan inwoners. Om de inwoners van Borne positiever over de gemeente Borne te laten denken is er maar 1 remedie: kundig en vlot geholpen worden door het gemeentelijke apparaat in plaats van een ambtelijke "ego-tripperij"...

Wie zijn onze wethouders?

Na een tumultueus formatieproces heeft de gemeente Borne sinds 5 juli een nieuw college. Drie...
06-08-2022

Vertrouwen in gemeente opnieuw gedaald

Uit de peiling ‘Waar staat je gemeente’, die begin dit jaar heeft plaatsgevonden,...
02-08-2022

Maarten Hollander is de nieuwe griffier

Zo’n beetje midden in het tumult rondom de formatie trad Maarten Hollander (40 jaar) in...
20-07-2022

De portefeuilles zijn verdeeld

De wethouders David Vermorken (VVD), Michael Geerdink (CDA) en Martin Velten (Borne-Nu) zijn...
15-07-2022

Afscheid met een lach en een traan

Donderdag namen de wethouders Arno Spekschoor (CDA) en Michel Kotteman (GB90) formeel afscheid....
14-07-2022

Besluit toekomst azc uitgesteld

De gemeenteraad dwong dinsdagavond middels een motie af dat het besluit om met Leverink &...
13-07-2022