Culturele leven bloeit weer op
01-09-2021
BORNSE KUNSTKRING ORGANISEERT DRIE LEZINGEN IN HET NAJAAR

Culturele leven bloeit weer op

Het culturele leven in Borne komt weer op gang. Allerlei organisaties zijn deze zomer druk in de weer geweest met een boeiende programmering voor het nieuwe seizoen om de honger naar cultuurbeleving van de Bornse inwoners te stillen. In de hoop dat dit keer een opleving van de pandemie geen spelbreker wordt. Zo kan de Bornse kunstliefhebber het komend najaar weer genieten van een drietal interessante lezingen, die worden georganiseerd door de Bornse Kunstkring. Velen kijken uit naar dit stuk educatie en ontspanning. Ditmaal in het kader van het Textiel Festival Twente en de Rode Draad van Borne, die gezamenlijk een brede samenwerking tussen verschillende culturele instellingen als doel hebben. De Kunstkring organiseert dit najaar drie lezingen met het thema Textiel. Gepresenteerd door kunsthistorici.

 

Nieuw: Twee lezingen per dag

Wilma Witteman, voorzitster van de Bornse Kunstkring, is trots op het programma dat ze samen met de overige bestuursleden kan aanbieden. “We zijn ontzettend blij dat we eindelijk weer lezingen kunnen programmeren.” Het afgelopen seizoen vielen ten gevolge van de lockdown regelmatig geplande voordrachten uit. “We laten ons niet uit het veld slaan en presenteren nu twee lezingen per dag voor kleinere groepen in de Stefans-Hof aan de Grotestraat 207.”

 

Wandtapijt van 70 meter lang en Apocalyps

Op 28 september neemt Max Put de luisteraar mee naar de wereld van de wandtapijten, van Bayeux en de Apocalyps. Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de Slag bij Hastings. Het 14e-eeuwse wandtapijt Apocalyps is een geweven kunstwerk van uitzonderlijke grootte. “Voor zover bekend het grootste geweven wandtapijt ter wereld”, legt Witteman uit.

 

Fashion en Foundation

Op dinsdag 12 oktober vertelt Dirk Jan List (bovenste foto) over de geheimen en wetenswaardigheden van de historische onderkleding van de man en vrouw. Dit gaat van rijglijven en crinolines tot aan petticoats. De lezing sluit aan bij de huidige tentoonstelling Keurslijf, Lijfgoed, lingerie en luxe in het museum Bussemakerhuis.

 

Een vleugje vintage

De derde lezing wordt op dinsdag 26 oktober verzorgd door Birthe Wijkamp. Ze heeft zich gericht op de modegeschiedenis vanaf de oudheid tot het heden. Maar met name ook de vintage kleding uit de jaren twintig. Bijzonder is dat Birthe zelf bijna dagelijks in kleding uit de jaren 1930-1950 rondloopt.

 

Bornse Kunstkring staat open voor iedereen

De organisatie werkt niet met vaste leden. Alhoewel ze zo’n 100 vaste bezoekers hebben. Iedereen die geïnteresseerd is in een lezing kan zich aanmelden. “De kosten zijn 40 euro ongeacht je één of alle drie de lezingen volgt”, licht Witteman toe. Om het financieel haalbaar te maken worden de drie lezingen als pakket aangeboden. Als extra aanbod heeft de kunstkring dit keer een vrijkaartje voor het museum Bussemakerhuis. Aanmelden voor deelname met opgave van voorkeur voor een ochtend, van 10.00 tot 12.00 uur, of middag, van 14.00 tot 16.00 uur, kan bij wilmawitteman25@gmail.com. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Eeuwfeest voor St. Gregorius

Muziekvereniging St. Gregorius in Hertme bestaat 100 jaar. En zo’n eeuwfeest kun je...
18-05-2022

10 Jaar Double6: ‘We vinden elkaar nog steeds...

Op 31 mei is het precies tien jaar geleden dat Paul Homan (57) en Rudi Oude Vrielink (52) hun...
17-05-2022

Boris is weer terug

Donderdagmiddag werd na maanden afwezigheid mammoet Boris weer op zijn plekje geplaatst in het...
12-05-2022

‘Er moet iets te ontdekken zijn’

Borne kent vele beeldende kunstenaars. Niet iedereen is even bekend, staat in de spotlights of...
02-05-2022

Intrigerende Dwaas en inspirerende Reis

Nu alles weer kan is er een explosie van culturele activiteiten. ‘We kunnen het weer...
29-04-2022

Davina Michelle komt naar Hertme

Twee jaar lag het zo goed als stil: de Metropool Open Air concerten in het Openluchttheater...
15-04-2022