Hennik helpt nieuwe raadslieden te vinden
CURSUS POLITIEK ACTIEF START OP 16 SEPTEMBER

Hennik helpt nieuwe raadslieden te vinden

Maart volgend jaar kiest Borne een nieuwe gemeenteraad. Voor wie denkt dat raadslid zijn misschien wel iets voor hem of haar zou kunnen zijn is er de cursus Politiek Actief, die op 16 september begint.
 

In een voor deze gelegenheid vervaardigd filmpje legt burgemeester Jan Pierik Hennik de Tuinman uit waarom hij hoopt dat veel mensen zich aanmelden. “Als je kijkt naar de belangrijke onderwerpen waar we mee bezig zijn, zoals de Vloedbeltverbinding, het nieuwe Huis van Borne en lokale belastingen, allemaal onderwerpen waar de gemeenteraad over gaat en die ons allemaal raken. Meepraten in de gemeenteraad is eigenlijk veel interessanter dan een beetje mopperen langs de zijlijn”, hield Pierik notoire mopperaar Hennik voor.
 

Divers programma

In de cursus Politiek Actief krijg je een divers programma aangeboden. Naast theoretische kennis bestaat de cursus uit praktische opdrachten, interactieve werkvormen, presentaties van lokale gastsprekers en ontmoetingen met lokale politici. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van de lokale politiek.
 

Drie bijeenkomsten

Bijeenkomst 1 – introductie en kennismaking – 16 september 19.30 uur

Tijdens deze bijeenkomst wordt in vogelvlucht de algemene staatsinrichting behandeld en komen de politieke stromingen en de verkiezingen aan bod.

Bijeenkomst 2 – de gemeente – 30 september 19.30 uur

Je krijgt inzicht in de plaats van de gemeente en het krachtenveld van de gemeente. Hoe wordt beleid ontwikkeld en hoe besluiten genomen? Hoe kunnen besluiten beïnvloed worden?

Bijeenkomst 3 – de gemeenteraad – 6 oktober 19.30 uur

Bij de derde bijeenkomst staat het functioneren van het hoogste bestuurorgaan – de gemeenteraad – centraal. De taken en rollen van de gemeenteraad worden behandeld en de verschillende raadsinstrumenten worden besproken. Hierbij hoort ook een speeddate met de huidige raadsleden.
 

Aanmelden voor de cursus kan door te mailen naar griffie@borne.nl. De cursus is gratis en er is plek voor ongeveer 30 deelnemers. Na afloop bepaal je natuurlijk helemaal zelf of een vervolgstap in de lokale politiek iets voor je is.
 

De cursus Politiek Actief wordt gegeven door ProDemos, dat met de cursus wil bijdragen aan talentontwikkeling in gemeenteraden en het versterken van de lokale democratie. De gemeente Borne biedt deze cursus gratis aan voor mensen die interesse hebben om vrijblijvend te ontdekken of raadslid iets voor hen kan zijn.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Henk — 05 sep 2021
Is dit voor de gemeenteraad van Hengelo? Lijkt me beter.
Wim ter keurs — 05 sep 2021
Stem al 10 jaar niet meer, heb geen enkel vertrouwen in de bornse politiek
Lichtgeel hesje — 05 sep 2021
Vreemd: je zou toch denken dat de huidige partijen in de Gemeente Borne wel een kweekvijver aan potentiŽle raadsleden zouden hebben waaruit gevist kan worden. Wat nog vreemder is, dat een burgemeester een toneelstukje moet opvoeren met een zgn. gemiddelde inwoner van Borne om mensen geinteresseerd te krijgen in de lokale politiek. Je zou toch verwachten dat dit initiatief vanuit de partijen zelf zou komen, of is dit een teken dat de huidige bezetting aan Raadsleden niet meer terugkeert na de komende verkiezingen. Ben overigens wel benieuwd of je ook als onafhankelijk raadslid kunt instromen, of dat je je persť moet aansluiten bij 1 van de reeds (lang) bestaande partijen in de Raad........
Ron Hartman — 05 sep 2021
Fijn Jan, dat je oproept om vragen te stellen. Ik gooi maar gelijk de lastigste vraag er in. De boekhouding van het bedrijf Borne is zo moeilijk te doorzien en de bedrijfsvoering idem, dat je heel veel kennis moet hebben. Zelfs het zeer deskundige onderzoek van het BB (BOP) initiatief inzake de rammelende jaarrekening liet vragen open en vanuit de Raad werden die niet (hoorbaar) gesteld. Jouw oproep lijkt aan allen die een leuk tijdverdrijf en vergoeding zoeken met uitbreiding van de relatiekring. Maar de verantwoordelijkheid is enorm. Waarom geen oproep om specifieke burgerparticipatie via intrnet ipv verder uitkleden van de democratie door kennisarme afvaardiging?
Jan de Vries — 04 sep 2021
Een reuze kans voor een goede kennismaking. Pak het op, doe mee en ontdek hoe interessant en leuk dit ?werk? is. Als je wilt, bevraag me ;-)

 

 

Verhouding Almelo-Borne onder druk

Binnen een aantal weken zal de provincie een besluit nemen over het in gang zetten van de aanleg...
26-11-2021

Griffier Saskia Morsink stopt in Borne

11 Jaar lang was ze griffier bij de gemeente Borne. Binnenkort, om precies te zijn op 10...
23-11-2021

Raad behoudt bedenking bij zonnepark op...

Eigenlijk is iedereen wel content met de plannen voor een zonnepark op de vuilstortlocatie...
17-11-2021

Raad akkoord met nieuw contract Twence

De gemeenteraad besloot dinsdagavond om het nieuwe contract met Twence B.V. voor de verwerking...
16-11-2021

Mieke Visser lijsttrekker SP

De SP afdeling Borne heeft tijdens een algemene ledenvergadering Mieke Visser tot lijsttrekker...
16-11-2021

Vernieuwend participatietraject Wensink-Zuid

Een onderdeel van de energievisie van Borne is het plan in hoofdlijnen om wijken aardgasvrij te...
15-11-2021