Een Koetshuis vol bloemen
18-09-2021
EXPOSITIE COMMUNITY ART 'DE WILDE BLOEMENTUIN' GEOPEND

Een Koetshuis vol bloemen

In het Koetshuis, naast het Kulturhus, kan iedereen vanaf 18 september wel 100 zelfgemaakte bloemen en planten bewonderen. Het is een resultaat van het community art project Borne Bloeit. Zo’n 60 deelnemers van zowel binnen als buiten Borne hebben meegewerkt aan dit gezamenlijke project. Het is een initiatief van de kunstenaarsgroep het Koetshuis als onderdeel van het project de Rode Draad. Een samenwerkingsverband waarin organisaties aandacht schenken aan textiel in de breedste zin. En dat alles in het kader van het Textiel Festival Twente 2021.

 

Borne is uniek

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het regionale Textiel Festival Twente opende de Wilde Bloementuin. Al de bijzondere fantasierijke individueel gecreëerde bloemen vormen met elkaar een kunstwerk: een kleurrijke Wilde Bloementuin. “Geen plaats in Twente organiseert zoveel voor dit textielfestival als Borne”, wist Van de Stelt te melden. Borne is daar vooruitstrevend in. Prompt klonk er een spontaan applaus van het publiek. Het textielfestival is opgezet om een verbinding te maken tussen de musea in Twente. “Kunst, innovatie en duurzaamheid zijn de pijlers waarop het festival rust”, benadrukt Van de Stelt. Het project in Borne sluit daar geheel op aan. De bloemen zijn gemaakt van eerder gebruikt textiel. Individueel gemaakte bloemen maken samen één geheel: een bloementuin. Dat is de essentie van een community art project.

 

Gevoel van samen bloemen creëren

In februari dit jaar startte het project. Met een speciaal in het leven geroepen Facebookpagina Borne Bloeit hadden veel deelnemers met elkaar digitaal contact. Al snel verschenen er foto’s van textiele bloemen op de pagina. Het bracht voor sommigen invulling van de tijd nu men meer thuisbleef. “Ik voelde me erg alleen in de coronatijd. Door mee te doen aan dit project had ik het gevoel ‘samen’ te zijn”, was een reactie van een van de deelnemers. Dit gevoel werd door meerderen gedeeld.

 

Voorwaarde was dat de werkstukken gemaakt werden van hergebruikt textiel. Er is voor bloemvormen gekozen omdat dit een positief effect op mensen heeft. Oude kleding, sokken, lapjes, schoenveters van alles is terug te vinden in het werk. Er is gehaakt, geborduurd, geplakt, genaaid, kortom allerlei technieken zijn terug te vinden in de prachtige bloemen. En… natuurlijk veelal met een rood accent als verwijzing naar het project de Rode Draad. Fantasierijke bloemen maar ook zonnebloemen, klaprozen, hortensia’s en zelfs cichorei. De makers hebben er veel plezier aan beleefd. De deelnemers vertellen met trots over hun betrokkenheid bij het project, de symboliek van de bloem en het tot stand komen van het werk. Vooral het samen iets scheppen voor Borne sprak aan. Al deze verhalen met foto’s van de werkstukken worden gebundeld in een bloemlezing die in december verschijnt.

 

Reizende bloementuin

Het kunstwerk is tot 30 september door de glazen pui van het Koetshuis te zien. Daarna verhuist de tuin tot 1 december naar een leegstaand winkelpand naast atelier Davina in de Nijstad. Om vervolgens van 1 tot 21 december weer terug te keren in het Koetshuis. (YD)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Beelden van emoties

De 28-jarige kunstenares Anastasia Borovenska kwam na een lange reis vanuit Oekraïne in...
04-08-2022

Orgel- en blokfluitklanken met secco’s als decor

Tijdens deze zonnige eerste woensdag in augustus vullen sfeervolle klanken de bijzondere...
03-08-2022

Ricciotti zoekt de toekomst in Hertme

Het Ricciotti ensemble in Hertme is niet nieuw. Sterker nog, eigenlijk is het vaste prik in de...
30-07-2022

Ricciotti zaterdag opnieuw in Hertme

Het Ricciotti ensemble komt weer naar Hertme, en wel op zaterdag 30 juli. Na een terugblik op de...
26-07-2022

Paarden voor even terug in Koetshuis

Een passant, onderweg naar het Kulturhus, staat plots stil voor de glazen gevel van het...
19-07-2022

Oekraïners ‘beschilderen’ glazen pui Kulturhus

Het is maandagavond iets na zevenen als de brandende zon zich stilaan terugtrekt om zich op te...
19-07-2022