Een Koetshuis vol bloemen
18-09-2021
EXPOSITIE COMMUNITY ART 'DE WILDE BLOEMENTUIN' GEOPEND

Een Koetshuis vol bloemen

In het Koetshuis, naast het Kulturhus, kan iedereen vanaf 18 september wel 100 zelfgemaakte bloemen en planten bewonderen. Het is een resultaat van het community art project Borne Bloeit. Zo’n 60 deelnemers van zowel binnen als buiten Borne hebben meegewerkt aan dit gezamenlijke project. Het is een initiatief van de kunstenaarsgroep het Koetshuis als onderdeel van het project de Rode Draad. Een samenwerkingsverband waarin organisaties aandacht schenken aan textiel in de breedste zin. En dat alles in het kader van het Textiel Festival Twente 2021.

 

Borne is uniek

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het regionale Textiel Festival Twente opende de Wilde Bloementuin. Al de bijzondere fantasierijke individueel gecreëerde bloemen vormen met elkaar een kunstwerk: een kleurrijke Wilde Bloementuin. “Geen plaats in Twente organiseert zoveel voor dit textielfestival als Borne”, wist Van de Stelt te melden. Borne is daar vooruitstrevend in. Prompt klonk er een spontaan applaus van het publiek. Het textielfestival is opgezet om een verbinding te maken tussen de musea in Twente. “Kunst, innovatie en duurzaamheid zijn de pijlers waarop het festival rust”, benadrukt Van de Stelt. Het project in Borne sluit daar geheel op aan. De bloemen zijn gemaakt van eerder gebruikt textiel. Individueel gemaakte bloemen maken samen één geheel: een bloementuin. Dat is de essentie van een community art project.

 

Gevoel van samen bloemen creëren

In februari dit jaar startte het project. Met een speciaal in het leven geroepen Facebookpagina Borne Bloeit hadden veel deelnemers met elkaar digitaal contact. Al snel verschenen er foto’s van textiele bloemen op de pagina. Het bracht voor sommigen invulling van de tijd nu men meer thuisbleef. “Ik voelde me erg alleen in de coronatijd. Door mee te doen aan dit project had ik het gevoel ‘samen’ te zijn”, was een reactie van een van de deelnemers. Dit gevoel werd door meerderen gedeeld.

 

Voorwaarde was dat de werkstukken gemaakt werden van hergebruikt textiel. Er is voor bloemvormen gekozen omdat dit een positief effect op mensen heeft. Oude kleding, sokken, lapjes, schoenveters van alles is terug te vinden in het werk. Er is gehaakt, geborduurd, geplakt, genaaid, kortom allerlei technieken zijn terug te vinden in de prachtige bloemen. En… natuurlijk veelal met een rood accent als verwijzing naar het project de Rode Draad. Fantasierijke bloemen maar ook zonnebloemen, klaprozen, hortensia’s en zelfs cichorei. De makers hebben er veel plezier aan beleefd. De deelnemers vertellen met trots over hun betrokkenheid bij het project, de symboliek van de bloem en het tot stand komen van het werk. Vooral het samen iets scheppen voor Borne sprak aan. Al deze verhalen met foto’s van de werkstukken worden gebundeld in een bloemlezing die in december verschijnt.

 

Reizende bloementuin

Het kunstwerk is tot 30 september door de glazen pui van het Koetshuis te zien. Daarna verhuist de tuin tot 1 december naar een leegstaand winkelpand naast atelier Davina in de Nijstad. Om vervolgens van 1 tot 21 december weer terug te keren in het Koetshuis. (YD)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Annette Evertzen presenteert haar nieuwste boek

Een boek schrijven en uitgeven in een jaar waarin de textiel van Borne zo centraal staat. Het is...
16-10-2021

Bornse muzikale benefiet komt binnen

Anderhalf jaar lang stonden ze droog. Geen optredens, moeizame repetities en al helemaal geen...
03-10-2021

Verrassende performance kleurt opening expo

Openingen van kunstexposities verlopen in de regel volgens een vast stramien. De start van de...
02-10-2021

Eerste opsteker voor terugkeer Boris

Ruim anderhalve week geleden werd Boris van zijn plek in het park Scholtenshof getild en op...
27-09-2021

‘Niejjoarsvesite’ komt niet terug

Na 40 jaar ‘Niejjoarsvesite’ hebben de Boornse Noabers besloten er mee op te houden....
16-09-2021

Boris op transport voor reparatie

Donderdagmorgen is mammoet Boris van zijn sokkel in het park Scholtenshof gehesen en op...
16-09-2021