Dobermanns én hun baasjes shinen vandaag
19-09-2021
KAMPIOENSCLUBMATCH VOOR TWEEDE ACHTEREENVOLGENDE JAAR BIJ KRINGGROEP TWENTE

Dobermanns én hun baasjes shinen vandaag

Dit weekend is het hondenterrein van de Kringgroep Twente, pal naast de A35, het domein van bijna zestig dobermanns en hun baasjes. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit Nederland, een enkeling komt ervoor over uit Duitsland en België. Zaterdag werd de informele clubmatch gehouden en vandaag gaat het om het echie. Een overvolle tafel met bekers én natuurlijk de vele zakken hondenvoer voor de mooiste rashonden in de verschillende klassen (puppy’s, gebruikshonden, jeugdhonden en veteranen) vormen het lokaas voor de deelnemers om hun uiterste best te doen.

 

Geliefde locatie

Jan Twellaar van de Dobermann Kringgroep Twente is dit weekend de gastheer van allen. Al zo’n 50 jaar is hij bij de Kringgroep betrokken en hij weet als geen ander van hoever de club moest komen. “We hebben jaren gekend dat het hier niet echt goed ging”, zegt hij. Daarbij wijst hij op het clubgebouw dat vele malen met vandalisme te maken had en zelfs op enig moment in brand werd gestoken. “Maar we hebben het overleefd. Hekwerken, camera’s en niet opgeven leidden ertoe dat we weer opkrabbelden en op dit moment gaat het ons hier helemaal goed. We zijn een geliefde locatie geworden en het is dan ook niet voor niets dat de DVIN, de Dobermann Vrienden in Nederland, hier voor het tweede achtereenvolgende jaar haar kampioenschap houdt.”

 

De voorzitter van de DVIN, Ilse van Haren, kan het verhaal van Jan alleen maar beamen. “Het kampioenschap was hier vorig jaar uitstekend georganiseerd. Een heel enthousiast team zorgde ervoor dat onze leden uitstekend werden ontvangen en verzorgd, dus we hoefden niet lang na te denken om ook dit jaar weer voor Twente te kiezen.” Terloops houdt ze de verrichtingen van de dobermanns en hun baasjes nauwlettend in de gaten. Telkens wordt een groep van drie opgeroepen om voor de Luxemburgse keurmeester te verschijnen en het oordeel af te wachten.

 

‘Je moet je hond kunnen lezen’

Zo wordt er gelet op de stand van de hond en op het gebit en ook dienen de baasjes met hun viervoeter te lopen. Daarna volgt de kwalificatie: uitmuntend, zeer goed, goed of matig. Volgens Ilse van Haren is het doel van dergelijke kampioenschappen tweeledig: op de eerste plaats natuurlijk het plezier brengen voor de leden en hun honden, maar zeker ook het stelselmatig toewerken naar prima rashonden die aan alle standaarden voldoen. Daarom worden er tijdens dit weekend ook gedragsadviezen gegeven alsook tips om beter met de hond te lopen. “Je moet je hond als het ware kunnen lezen”, zegt ze.

 

“De dobermann is echt een geweldige hond”, besluit de voorzitter. “Hij is heel trouw in het gezin, enorm intelligent, waakzaam en een grote knuffelaar.” En Jan Twellaar: “Van oudsher heeft de Dobermann soms nog een wat negatief imago. Dat is echter allang verleden tijd. Er zijn geen bijtincidenten en de hond is heel sociaal. We doen er ook alles aan om het ras goed te houden en zo’n kampioenschap als nu helpt daar enorm bij. Bovendien is het mooi te zien dat de hondenbezitter trots is op zijn hond. Net zo trots als wij zijn dit evenement weer te mogen organiseren.” (MK/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

NEO speelt gelijk tegen Suryoye

In een slordige wedstrijd heeft NEO, ondanks dat het twee keer een voorsprong nam, een...
17-10-2021

FC Noaber richt zich op BSO-activiteiten

FC Noaber, het maatschappelijke diensttijd-project voor en door jongeren van 14 tot en met 27...
13-10-2021

Dames Apollo 8 winnen van VV Utrecht

Apollo 8 speelde haar eerste uitwedstrijd tegen een debutant in de eredivisie: VV Utrecht. De...
11-10-2021

NEO wint opnieuw; nu van Barbaros

Onder fantastische weersomstandigheden begon NEO danig gehavend aan het duel tegen Barbaros, dat...
10-10-2021

Benefiet-weekend NEO voor Twente tegen Kanker

Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 oktober staat het sportcomplex van NEO aan de...
08-10-2021

Dames Apollo 8 starten met overwinning

Het was voor de dames van Apollo 8 wennen om weer voor eigen publiek te spelen. In een goed...
04-10-2021