‘Beschamend, niet handig, stelletje pubers’
REFLECTIE OP HET RAADSDEBAT DINSDAGAVOND

‘Beschamend, niet handig, stelletje pubers’

Een ongekend spektakel dinsdagavond met hoogoplopende emoties, verassende wendingen en weglopende raadsleden. Het resultaat was dat de gemeenteraad het voorstel van het college om 300 Afghaanse vluchtelingen te huisvesten in het oude azc in Azelo van tafel haalde. Maar dat ging beslist niet zonder slag of stoot. We schreven er gisteren al over. Vandaag een terugblik met enkele hoofdrolspelers.
 

‘Wat is dit?’

De woede van Leo Graafhuis (VVD) is nog geenszins bekoeld. Hij verliet met zijn fractie en die van D66 en Voor Borne demonstratief de vergadering, nadat coalitiepartijen CDA, GB90 en Borne-Nu het voorstel niet wilden bespreken, maar direct van de agenda wilden schrappen. “Ik heb dit nog nooit meegemaakt! Wat is dit? Ze durven gewoon het debat niet aan. Ze moesten zich kapot schamen en kunnen zo allemaal bij het amateurtoneel! De reden is het onvermogen om het debat te voeren. Als je ziet wat dit teweeg brengt bij inwoners… Dat je dan als CDA met zo’n voorstel komt. Ik snap die C in CDA niet, maar ook die D kun je wel weghalen! Het vrije woord is verloren. Met machtsspelletjes trek je je niks aan van je inwoners. Te gek voor woorden!” Volgens Graafhuis is er wat hem betreft nu een ‘volledige vertrouwensbreuk’ tussen VVD en coalitiepartijen.
 

‘Achteraf anders gedaan’

Bert Oude Lansink (CDA) moet eerlijk bekennen dat de keuze voor het van de agenda laten halen van het voorstel misschien niet zo handig was. “Achteraf gezien hadden we het beter anders kunnen doen en was praten wellicht toch beter. Er had ruimte voor discussie moeten zijn. Dat is mijn eerlijke antwoord. Je schat vooraf in dat dit het beste is. Wij hebben getracht om goed te luisteren en merkten dat er mensen voor en tegen zijn. Dat maakt het moeilijk. Uiteindelijk hebben we een weging gemaakt en het schenden van afspraken zwaar laten meetellen. Een man een man, een woord een woord.”

 

Toch lag er een amendement van het CDA waarin de partij akkoord zou gaan met het opnieuw in gebruik nemen van het Maria Mediatrix in Azelo, maar Oude Lansink ziet dat niet als tegengesteld aan latere acties. “Misschien was dat nog een bruggetje, maar wel met knetterharde voorwaarden om daarna alles definitief af te dichten. Als het amendement het niet zou halen, dan had het CDA tegen gestemd.” Voor het weglopen van VVD, D66 en Voor Borne heeft Oude Lansink geen begrip. “Bij nader inzien hebben wij toch gemeend het punt te bespreken. Ja, als je dan vervolgens wegloopt… “
 

‘Stelletje pubers’

Jan de Vries (GrLi/PvdA) zag het gekrakeel allemaal stilletjes en vol verbijstering aan. “Een schaamteloze vertoning! Het lijkt wel of er allemaal andere agenda’s onder liggen. ‘Wie heeft de langste’, zoiets. En al die verkiezingsretoriek… Stelletje pubers! Dit moet echt anders. Er zijn veel mensen die balen van de landelijke politiek en ook hier in Borne is het niet iets om trots op te zijn. Dat hele kleine beetje vertrouwen dat er nog is wordt zo ook nog beschaamd.”

 

De Vries zou het allemaal wel willen veranderen, maar weet het ook niet meer. “Ik weet niet aan welk touwtje ik nog kan trekken”, verzucht hij. Weglopen uit de vergadering deed hij niet. De gecombineerde lijst greep de kans aan om haar standpunt te ventileren. Al veel langer wordt er vanuit de partijen aangedrongen op een aandeel van Borne in de opvang van asielzoekers. Dat ze voor het voorstel zouden stemmen was dan ook niet echt een verrassing. “Maar, ik ben er wel genuanceerder tegen aan gaan kijken en heb ook goed geluisterd naar de insprekers. Daarom ook ons voorstel om direct andere plannen te maken, zodat de vluchtelingen ook weer zo snel mogelijk uit Azelo zouden vertrekken.” Een voorstel in het luchtledige, want duidelijk was toen al dat de asielzoekers er niet zouden komen.
 

Opluchting in Azelo

En daar is men in Azelo in ieder geval heel blij mee. Wim Jansen van Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo: “De uitkomst was voor ons geweldig. Uiteindelijk heeft de raad haar rug recht gehouden, net als vorig jaar. We hebben een college dat maar niet leert. Je weet niet wat je nog kunt verwachten zolang dat er zit.” Vertrouwen is nog steeds ver te zoeken. “De kern van alle insprekers was het schenden van afspraken en het beschamen van het vertrouwen. Als je je niet aan een afspraak kunt houden, dan ga je eerst naar degene met wie je die afspraak gemaakt hebt en gaat in gesprek. En daar bedoel ik iets anders mee dan puur een mededeling doen!”

 

Vooraf was Jansen er niet helemaal gerust op dat de uitkomst een ‘nee’ van de gemeenteraad zou zijn. “Wij dachten dat het een dubbeltje op z’n kant was. Niet voor niets kwamen we met een finale handreiking, voor het geval dat…” Het was niet nodig. Opluchting in Azelo. “Maar niet echt een jubelstemming. Er staat wel een grote druk op Azelo. Er is ook nog steeds onbegrip over hoe het vorig jaar zo ver kon komen en nu weer. Ik snap het gewoon niet.”

 

'Tevreden over het proces'

Burgemeester Jan Pierik zegt desgevraagd met tevredenheid terug te kijken op het gevolgde proces. “Het college heeft een richting gekozen, waarbij we niet over één nacht ijs zijn gegaan. Dat hebben we in openheid neergelegd bij de raad. Je ziet de raad dan wel worstelen en daar heb ik alle begrip voor. Dat is lokale democratie pur sang. De uitkomst is nu helder. Nogmaals, het proces was goed, maar het eindspel was niet fraai.” En daarmee doelt Pierik op de verrassende wending die door de coalitiepartijen aan het debat werd gegeven door direct het punt van de agenda te verwijderen. “In de kern hoor je het debat te voeren. Natuurlijk ga je er niet blanco in en zal je in de regel je collega-raadsleden niet verrassen. Nu lag er een amendement van het CDA en dacht iedereen dat het dus vooral over de voorwaarden zou gaan waaronder aan het COA verhuurd zou gaan worden. Het werd echter anders en dat was een volslagen verrassing. Het werd lastig en ingewikkeld, ook al omdat de gelederen in de coalitie niet gesloten waren. Weet je, het machtsmiddel gebruiken, dat mag. Maar voer het dan ook goed uit.” Voer voor nog eens nadere bespreking met de raadsleden.
 

COA ingelicht

Over de rol van het college is Pierik content. “Ik begrijp de emoties van de insprekers. Soms zijn die luid. Het hoort erbij. Maar het was niet nieuw. We hadden de geluiden al eerder gehoord.” Pierik vindt dat het is gegaan zoals het moest gaan. Hij zegt nu een ‘luid en duidelijk’ signaal gekregen te hebben van de raad dat het voormalige azc in Azelo niet meer door het COA in gebruik kan worden genomen. Op de vraag of de raad zich daar niet al eerder over had uitgesproken zegt Pierik: “Zeg nooit ‘nooit’. Morgen kunnen er andere overwegingen komen, maar op de dag van vandaag is het helder. Als het COA nu weer met een verzoek komt, dan zal ik mij daartegen verzetten.” Inmiddels is er al contact geweest met het COA en is de boodschap doorgegeven. Pierik schat de kans dat het ministerie de beslissing van de gemeenteraad gaat overrulen en het Maria Mediatrix gaat vorderen niet heel groot in. “Het is vijf voor twaalf en dit soort dingen gaan gebeuren, maar het proces in Borne heeft wel doorgeklonken en ze zullen zich misschien wel eerst drie keer achter de oren krabben voordat ze in Azelo aankloppen. Maar ja, ik weet het niet, ik weet het niet.” (AJ)
 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Goedheiligman — 08 okt 2021
https://www.tubantia.nl/hengelo/borne-wijst-komst-vluchtelingen-naar-azelo-definitief-af-voor-nu-en-in-de-toekomst~a9cf27ec/

Ziedaar
Freek — 01 okt 2021
Ton Huiskes neem er zelf een paar in huis. En over welke Maria heb je het?
Mark — 01 okt 2021
Wat mij nu wel duidelijk is geworden, is dat huisvesting van vluchtelingen aan de rijksoverheid moet worden overgelaten. Scheelt een hoop gekrakeel van amateurpolitici en zorgt ervoor dat de staat haar verplichtingen kan nakomen.
wgkub — 01 okt 2021
Ton Huiskes.....van onder welke steen kom jij gekropen?!!!!
Freek Willem — 30 sep 2021
Ton, die kans had u afgelopen dinsdag gehad. Dinsdag kon uw mening geven. Dinsdag was een mooi moment om onderstaande eens duidelijk te maken in het gemeentehuis. Daar kon u de azelo'ers ook weinig tolerant noemen! Heeft u overigens al een Kamertje aangeboden bij de coa, met uw tolerantie? Nee? te gek voor woorden!
Ton Huiskes — 30 sep 2021
Ik sta perplex van de harde reacites die ik lees op Borne Boeit (behalve dan van de "Azelose").
Niemand draagt andere mogelijkheden deze 300 Afghanen te huisvesten ... diep treurig, en zeer verontrustend!
Is een jaartje van uw luxe en welvarend leventje te veel gevraagd van de mensen uit Azelo om deze Afghanen te huisvesten in Maria Mediatrix? Maria zal zich in haar graf beschamend omdraaien.
En de naam dient te worden veranderd in: "Bunker Azelo" waar geen vreemden worden geduld maar als bunker overeind blijft in een woongemeenschap die weinig tolerant is en Afghanen weert voor één jaar. Het is te gek voor woorden - en ik schaam mij ook - denk niet dat er nog Azelo-ers volgen ...
Ronald Pronk — 30 sep 2021
Azelose, opvang van de Afghanen in hun eigen regio, met financiële ondersteuning vanuit de EU is voor hun (eigen cultuur) en voor ons (het is hier te vol) gewoon de beste oplossing !!!!
Lichtgeel hesje — 30 sep 2021
En waar blijft dan de verklaring van de Burgervader over het eentweetje met de Wethouder Financiën die, zonder de rest van het college te informeren, even een rondje langs de velden deed. De uitleg van deze Burgervader is een schoolvoorbeeld van eigen straatje schoon proberen te vegen door in de we-vorm van het college te praten in plaats van zijn eigen handelen in deze uit te leggen....
Azelose — 29 sep 2021
Een discussie is alleen van meerwaarde als die over hetzelfde punt wordt gevoerd, klopt hé? Zowel het college als de raad zijn blijkens dit stuk enkel bezig met politiek gladstrijken van de kreukels, ofwel zichzelf, en dat over het hoofd van 300 Afghanen die hun hele leven hebben achter gelaten om hier te belanden in beschamend politiek gekrakeel; een ernstige vorm van luxe, noem het een welvaartssyndroom, welke in ongemakkelijk contrast staat met mensen die hier komen met als doel te over-leven. Dan de klagende burgers over het college die wéér niet doet wat ze beloofd, klopt, ook een welvaartstrekje maar laten we het zuiver houden; botvier de frustratie op de gemeente en laat van je horen maar laat de overlevenden van deze verschrikkelijke oorlog hier buiten. Ik kijk uit naar het moment dat we ons geld kunnen besteden aan medemenselijkheid in plaats van het subsidiëren van een college met scoliose. Ik schaam me in elk geval kapot, nu jullie nog.
henk — 29 sep 2021
Zet het college + de burgemeester ook op de shovel en breng ze naar het fabeltjesland, Die mensen zijn de weg kwijt, niet capabel en onberekenbaar.
Anne — 29 sep 2021
"Zeg nooit nooit"
"Maar ja, ik weet het niet, ik weet het niet"
Als laatste woorden over het feit of COA niet nóg eens voor Azelo aanklopt.....

En dan moet je maar op blauwe ogen vertrouwen dat het allemaal nu écht van de baan is?
Als morgen een shovel zijn werk gaat doen, dan zoú ik nog iets geloven van de gemeentelijke geloofwaardigheid.

Maar nu? "ik weet het niet, ik weet het niet".
Bornenaar — 29 sep 2021
"maar wel met knetterharde voorwaarden om daarna alles definitief af te dichten"

Serieus? Na drie keer op je woord terug te komen durf je dit nog te zeggen?

Gewoon een gedachte: Als je hier wegloopt, is dat dan werkweigering?

Borne zwaar teleurgesteld in houding Almelo

Het college van Almelo heeft kenbaar gemaakt geen medewerking te willen verlenen aan het...
13-10-2021

Raad verbaasd over aankoop Rode Kruisgebouw

Blijkbaar is de gemeenteraad zo’n beetje in de volle breedte verbaasd over de procedure...
12-10-2021

10-minuten gesprekken met SP en D66

Over enkele maanden is het weer tijd om naar de stembus te gaan voor de...
11-10-2021

D66 stelt vragen over laadpalen en financiën

Middels zogenaamde artikel 39 vragen vraagt de fractie van D66 aandacht voor de hoeveelheid...
09-10-2021

‘Positief beeld’ meerjarenbegroting

Na jaren kommer en kwel lijkt Borne weer wat beter bij kas te raken. Een jubelstemming is er nog...
06-10-2021

Raad wil nog geen uitspraken doen over contract...

Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond de leverings- en...
05-10-2021