Raad verbaasd over aankoop Rode Kruisgebouw
BESLUIT UIT DE MEDIA VERNOMEN

Raad verbaasd over aankoop Rode Kruisgebouw

Blijkbaar is de gemeenteraad zo’n beetje in de volle breedte verbaasd over de procedure rondom de aankoop van het Rode Kruisgebouw. Zoals BorneBoeit vorige week dinsdag meldde heeft het college besloten het gebouw voor een bedrag van 225.000 euro aan te kopen vanwege de relatie met de ontwikkeling van het Huis van Borne en de te verwachten krapte op de markt van verhuur van ruimte aan maatschappelijke instellingen. “Het verbaast ons dat het college deze aankoop al heeft gedaan uit een aanvullend krediet voor het nog te realiseren project Huis van Borne, dat nog in de voorbereidingsfase zit. Een dergelijke aankoop is strijdig met het eigen beleid om geen onroerend goed meer te verwerven. Dat vraagt om uitleg”, vond Mieke Visser (SP - foto in de tekst).
 

Azelo’tje

“Ik dacht meteen: ‘Dat is een Azelo’tje”, refereerde ze aan de andere recente strategische aankoop, het Maria Mediatrix in Azelo. Die associatie had ook Leo Graafhuis (VVD): “Waarom niet, net als toen, even de raad ingeseind vóór het collegebesluit?” En Bernhard Slotman (CDA) voegde daaraan toe: “Waar ligt het budgetrecht? Het wordt blijkbaar gefinancierd uit het budget voor het Huis van Borne, maar daarin is geen post voor het Rode Kruisgebouw opgenomen.”
 

'Praktische overweging'

Wethouder Michel Kotteman vond de vergelijking met het voormalige azc in Azelo niet helemaal opgaan. “Het bedrag is veel lager en er staan ook inkomsten tegenover.” (Het azc kostte bijna 1 miljoen en kon gerust als incourant bestempeld worden nadat het vruchteloos te koop had gestaan gedurende verschillende periodes)

 

Er moest snel gehandeld worden bij het Rode Kruisgebouw en mede vanwege het feit dat het pand in Oud Borne ligt én een bestemming wonen kan hebben zou de gemeente er heel gemakkelijk weer zonder verlies vanaf kunnen komen, mocht dat noodzakelijk zijn. Vooralsnog wil men echter graag de regie op het gebouw houden, zolang het Huis van Borne nog in de voorbereidingsfase zit en het allemaal onduidelijk is hoeveel ruimte er in het Kulturhus overblijft voor maatschappelijke verhuur. “We hebben uit praktische overweging zo gehandeld.” Verantwoording naar de raad zou later in de bestuursrapportage volgen. “Voor overleg vooraf met de raad is niet gekozen, ook gezien de omvang van de investering.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
BHM — 13 okt 2021
Ik lees in de tubantia dat de huuropbrengst 8000 per jaar is .dus 666 euro per maand.
daar staat een uitgaven post van 5500per jaar dus 458 per maand.
Dus het brengt netto 208 euro per maand op.
Volgens huidige indexatie leverd zon groot pand toch veel meer op dan 666 per maand.
Het word steeds meer zichtbaar dat daar mensen zitten die echt helemaal niets van de maatschappij weten....DIEP TRIEST.
Lichtgeel hesje — 13 okt 2021
@Ernst: dank voor uw heldere aanvulling. Het zijn dus inderdaad Haagse taferelen in het Bornse, waarbij een Coalitie het akkoord in bloed heeft geschreven. Nog 5 maandjes wachten......
Ernst — 13 okt 2021
Kleine correctie op bovenstaand bericht. Die partij is er en dat is ook aan de orde geweest. Alleen dan moet je wel de meerderheid van de raad, lees de coalitie, mee krijgen. En dat was wel een ?dingetje?
Lichtgeel hesje — 13 okt 2021
Inmiddels is klip en klaar dat dit College de cursus "Omgaan met uw Gemeenteraad" a) of niet heeft gevolgd, of b) de inhoud van deze cursus niet heeft begrepen. Het beginnen steeds meer Haagse taferelen te worden in de Bornse politiek. Het wachten is op de partij(en) die het lef heeft/hebben om een motie van afkeuring c.q. wantrouwen tegen dit College in te dienen. Als deze Raad zich telkens weer zand in de ogen laat strooien door de handelswijze van dit College zonder hier stevig op door te pakken, geeft diezelfde Raad het College dan ook simpelweg een vrijbrief om te doen en laten wat men wil. Goh, het lijkt echt wel een klein Den Haag in Borne......

Arno Spekschoor wilde in oktober al ontslag nemen

In december liet wethouder Arno Spekschoor weten te stoppen als wethouder in Borne per 1 maart...
20-01-2022

Wob-stukken openbaar, toch veel onduidelijk

Als gevolg van het Wob-verzoek van Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo is nu meer duidelijk over...
20-01-2022

Woeste gronden onder het azc

‘Het complex Maria Mediatrix is gelegen op voormalige woeste gronden’, staat te...
18-01-2022

D66 wil interpellatiedebat over financiën

Fractievoorzitter Ernst Janssen van D66 heeft onmiddellijk een interpellatiedebat aangevraagd,...
18-01-2022

COA benaderde burgemeester Jan Pierik al op 24...

Dinsdagavond besloot de gemeenteraad in meerderheid dat de twee geheime notities over het...
12-01-2022

Marja Zandjans lijsttrekker GrLi/PvdA

Tijdens de algemene ledenvergadering van de gecombineerde lijst van GroenLinks en de PvdA is...
12-01-2022