Raad verbaasd over aankoop Rode Kruisgebouw
BESLUIT UIT DE MEDIA VERNOMEN

Raad verbaasd over aankoop Rode Kruisgebouw

Blijkbaar is de gemeenteraad zo’n beetje in de volle breedte verbaasd over de procedure rondom de aankoop van het Rode Kruisgebouw. Zoals BorneBoeit vorige week dinsdag meldde heeft het college besloten het gebouw voor een bedrag van 225.000 euro aan te kopen vanwege de relatie met de ontwikkeling van het Huis van Borne en de te verwachten krapte op de markt van verhuur van ruimte aan maatschappelijke instellingen. “Het verbaast ons dat het college deze aankoop al heeft gedaan uit een aanvullend krediet voor het nog te realiseren project Huis van Borne, dat nog in de voorbereidingsfase zit. Een dergelijke aankoop is strijdig met het eigen beleid om geen onroerend goed meer te verwerven. Dat vraagt om uitleg”, vond Mieke Visser (SP - foto in de tekst).
 

Azelo’tje

“Ik dacht meteen: ‘Dat is een Azelo’tje”, refereerde ze aan de andere recente strategische aankoop, het Maria Mediatrix in Azelo. Die associatie had ook Leo Graafhuis (VVD): “Waarom niet, net als toen, even de raad ingeseind vóór het collegebesluit?” En Bernhard Slotman (CDA) voegde daaraan toe: “Waar ligt het budgetrecht? Het wordt blijkbaar gefinancierd uit het budget voor het Huis van Borne, maar daarin is geen post voor het Rode Kruisgebouw opgenomen.”
 

'Praktische overweging'

Wethouder Michel Kotteman vond de vergelijking met het voormalige azc in Azelo niet helemaal opgaan. “Het bedrag is veel lager en er staan ook inkomsten tegenover.” (Het azc kostte bijna 1 miljoen en kon gerust als incourant bestempeld worden nadat het vruchteloos te koop had gestaan gedurende verschillende periodes)

 

Er moest snel gehandeld worden bij het Rode Kruisgebouw en mede vanwege het feit dat het pand in Oud Borne ligt én een bestemming wonen kan hebben zou de gemeente er heel gemakkelijk weer zonder verlies vanaf kunnen komen, mocht dat noodzakelijk zijn. Vooralsnog wil men echter graag de regie op het gebouw houden, zolang het Huis van Borne nog in de voorbereidingsfase zit en het allemaal onduidelijk is hoeveel ruimte er in het Kulturhus overblijft voor maatschappelijke verhuur. “We hebben uit praktische overweging zo gehandeld.” Verantwoording naar de raad zou later in de bestuursrapportage volgen. “Voor overleg vooraf met de raad is niet gekozen, ook gezien de omvang van de investering.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
BHM — 13 okt 2021
Ik lees in de tubantia dat de huuropbrengst 8000 per jaar is .dus 666 euro per maand.
daar staat een uitgaven post van 5500per jaar dus 458 per maand.
Dus het brengt netto 208 euro per maand op.
Volgens huidige indexatie leverd zon groot pand toch veel meer op dan 666 per maand.
Het word steeds meer zichtbaar dat daar mensen zitten die echt helemaal niets van de maatschappij weten....DIEP TRIEST.
Lichtgeel hesje — 13 okt 2021
@Ernst: dank voor uw heldere aanvulling. Het zijn dus inderdaad Haagse taferelen in het Bornse, waarbij een Coalitie het akkoord in bloed heeft geschreven. Nog 5 maandjes wachten......
Ernst — 13 okt 2021
Kleine correctie op bovenstaand bericht. Die partij is er en dat is ook aan de orde geweest. Alleen dan moet je wel de meerderheid van de raad, lees de coalitie, mee krijgen. En dat was wel een ?dingetje?
Lichtgeel hesje — 13 okt 2021
Inmiddels is klip en klaar dat dit College de cursus "Omgaan met uw Gemeenteraad" a) of niet heeft gevolgd, of b) de inhoud van deze cursus niet heeft begrepen. Het beginnen steeds meer Haagse taferelen te worden in de Bornse politiek. Het wachten is op de partij(en) die het lef heeft/hebben om een motie van afkeuring c.q. wantrouwen tegen dit College in te dienen. Als deze Raad zich telkens weer zand in de ogen laat strooien door de handelswijze van dit College zonder hier stevig op door te pakken, geeft diezelfde Raad het College dan ook simpelweg een vrijbrief om te doen en laten wat men wil. Goh, het lijkt echt wel een klein Den Haag in Borne......

Borne zwaar teleurgesteld in houding Almelo

Het college van Almelo heeft kenbaar gemaakt geen medewerking te willen verlenen aan het...
13-10-2021

10-minuten gesprekken met SP en D66

Over enkele maanden is het weer tijd om naar de stembus te gaan voor de...
11-10-2021

D66 stelt vragen over laadpalen en financiën

Middels zogenaamde artikel 39 vragen vraagt de fractie van D66 aandacht voor de hoeveelheid...
09-10-2021

‘Positief beeld’ meerjarenbegroting

Na jaren kommer en kwel lijkt Borne weer wat beter bij kas te raken. Een jubelstemming is er nog...
06-10-2021

Raad wil nog geen uitspraken doen over contract...

Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond de leverings- en...
05-10-2021

Gemeente wil Rode Kruisgebouw aankopen

Aan het Brugstraatje in Oud Borne staat het Rode Kruisgebouw. In het gebouwtje hebben naast het...
05-10-2021