Gouden Ron Zwerver doceert in Borne
22-10-2021
’S LANDS BESTE VOLLEYBALLER ALLER TIJDEN BIJ HEREN APOLLO 8

Gouden Ron Zwerver doceert in Borne

Op 4 augustus was het precies 25 jaar geleden dat Ron Zwerver in Atlanta Olympisch goud won met het heren volleybalteam. Een succesverhaal dat zijn weerga niet kende. Eind 2020 werd de inmiddels 54-jarige Olympiër ook nog eens uitgeroepen tot beste Nederlandse volleyballer aller tijden. Vrijdagmiddag was hij op uitnodiging van de herenafdeling van Apollo 8 in sporthal De Veste. “Ik heb er veel voor gelaten, maar er ook enorm veel voor teruggekregen. Op je vraag of ik het zou willen overdoen, zeg ik: ja… voor 110 procent!”, aldus de inmiddels ietwat grijzende grootheid tijdens een voorgesprek van het programma bij de Bornse volleybalvereniging.
 

Kledinginzamelingsactie vormt de aanleiding

De komst van Zwerver berustte eigenlijk op toeval en vindt zijn oorsprong in een maatschappelijk gerichte actie die de jongens en heren van Apollo 8 enige tijd geleden opstartten om sportkleding en -attributen in te zamelen voor de stichting Let’s keep the ball flying, een soort van Cruyff Foundation, maar dan binnen de volleybalwereld. Alle ingezamelde materialen zouden een waardig tweede leven moeten krijgen, met name in landen waar de sport nog een ondergewaardeerd bestaan leidt. Zo werden projecten opgezet in Tanzania, Nepal en Syrië. Begin dit jaar bereikte een deel van de Apollo 8 opbrengst nog Bonaire waar de zending met open armen en een warm hart werd ontvangen.
 

De actie maakte indruk bij de stichting en dat wilde ze best eens op een of andere manier honoreren. In overleg met Frank Dijkmans en Henk Goor, manager resp. trainer heren 1, werd besloten een clinic aan te bieden voor de Apollo-jeugd van 13 tot en met 19 jaar. En bij verrassing regelde ze ook nog eens dat het Ron Zwerver zelf was die de clinic wel wilde verzorgen. Dijkmans en Goor glimmen deze middag dan ook van trots dat ze het paradepaardje van de volleybalsport binnen hun poorten hebben. En de hoofdrolspeler zelf is onder de indruk van wat ‘ie in Borne aantreft. “Een geweldige accommodatie voor een club die momenteel terecht naam maakt in onze sport”, zo zegt hij terwijl goedkeurend om zich heen kijkt.
 

Eeuwig Goud

De clinic wordt vanavond nog gevolgd door een presentatie die Zwerver en Lesley de Jonge als inspirator van de stichting aan een geselecteerd publiek zullen geven. Daarbij zullen beiden een uniek inkijkje geven in het wereldwijde volleyballandschap, wordt het werk van de stichting nog eens aangelicht én vertelt Zwerver zelf over zijn jaren als top-volleyballer. Jaren die hij ook heeft neergeschreven in zijn recent verschenen boek ‘Eeuwig Goud’. Na afloop is er dan gelegenheid tot het stellen van vragen en een door hem gesigneerd exemplaar aan te schaffen.
 

“Ik vind dit allemaal enorm leuk om te doen”, zo bevestigt Zwerver, die jarenlang in Amerika woonde, maar in coronatijd terugkeerde naar ons land. “Na al die mooie topsport-jaren heb ik mijn draai inmiddels wel gevonden. “Kort na mijn actieve carrière werd ik de sportmarketing ingezogen. Later gevolgd door politieke zaken, maar dat wilde ik niet echt. Verder ben ik me bezig gaan houden met talentontwikkeling, ook nationaal. Maar het belangrijkste van dit alles is dat ik enorm veel heb geleerd. Je kijkt anders tegen zaken aan dan toen je nog in het veld stond en alleen maar oog had voor het spelletje. Dat maakt je rijker en dat wil ik overbrengen, zoals hier vandaag bij Apollo 8.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024

BZSV pakt punt in spectaculair duel

Waar BZSV in de heenwedstrijd tegen SVV’91 in Enschede een goede eerste helft speelde en...
15-04-2024

NEO verliest in slotfase van FC Winterswijk

Met alweer een geblesseerde speler (Coen ten Tusscher) langs de kant speelde NEO zaterdagavond...
15-04-2024

Spelenderwijs je gitaar onder de knie krijgen?

ADVERTORIAL • Voor velen is het een droom: je favoriete nummer op je eigen gitaar kunnen...
12-04-2024

BZSV kansloos tegen SV Almelo

Op sportpark Ossenkoppelerhoek in Almelo was het zaterdagmiddag vanaf het eerste fluitsignaal...
08-04-2024