Gouden Ron Zwerver doceert in Borne
22-10-2021
’S LANDS BESTE VOLLEYBALLER ALLER TIJDEN BIJ HEREN APOLLO 8

Gouden Ron Zwerver doceert in Borne

Op 4 augustus was het precies 25 jaar geleden dat Ron Zwerver in Atlanta Olympisch goud won met het heren volleybalteam. Een succesverhaal dat zijn weerga niet kende. Eind 2020 werd de inmiddels 54-jarige Olympiër ook nog eens uitgeroepen tot beste Nederlandse volleyballer aller tijden. Vrijdagmiddag was hij op uitnodiging van de herenafdeling van Apollo 8 in sporthal De Veste. “Ik heb er veel voor gelaten, maar er ook enorm veel voor teruggekregen. Op je vraag of ik het zou willen overdoen, zeg ik: ja… voor 110 procent!”, aldus de inmiddels ietwat grijzende grootheid tijdens een voorgesprek van het programma bij de Bornse volleybalvereniging.
 

Kledinginzamelingsactie vormt de aanleiding

De komst van Zwerver berustte eigenlijk op toeval en vindt zijn oorsprong in een maatschappelijk gerichte actie die de jongens en heren van Apollo 8 enige tijd geleden opstartten om sportkleding en -attributen in te zamelen voor de stichting Let’s keep the ball flying, een soort van Cruyff Foundation, maar dan binnen de volleybalwereld. Alle ingezamelde materialen zouden een waardig tweede leven moeten krijgen, met name in landen waar de sport nog een ondergewaardeerd bestaan leidt. Zo werden projecten opgezet in Tanzania, Nepal en Syrië. Begin dit jaar bereikte een deel van de Apollo 8 opbrengst nog Bonaire waar de zending met open armen en een warm hart werd ontvangen.
 

De actie maakte indruk bij de stichting en dat wilde ze best eens op een of andere manier honoreren. In overleg met Frank Dijkmans en Henk Goor, manager resp. trainer heren 1, werd besloten een clinic aan te bieden voor de Apollo-jeugd van 13 tot en met 19 jaar. En bij verrassing regelde ze ook nog eens dat het Ron Zwerver zelf was die de clinic wel wilde verzorgen. Dijkmans en Goor glimmen deze middag dan ook van trots dat ze het paradepaardje van de volleybalsport binnen hun poorten hebben. En de hoofdrolspeler zelf is onder de indruk van wat ‘ie in Borne aantreft. “Een geweldige accommodatie voor een club die momenteel terecht naam maakt in onze sport”, zo zegt hij terwijl goedkeurend om zich heen kijkt.
 

Eeuwig Goud

De clinic wordt vanavond nog gevolgd door een presentatie die Zwerver en Lesley de Jonge als inspirator van de stichting aan een geselecteerd publiek zullen geven. Daarbij zullen beiden een uniek inkijkje geven in het wereldwijde volleyballandschap, wordt het werk van de stichting nog eens aangelicht én vertelt Zwerver zelf over zijn jaren als top-volleyballer. Jaren die hij ook heeft neergeschreven in zijn recent verschenen boek ‘Eeuwig Goud’. Na afloop is er dan gelegenheid tot het stellen van vragen en een door hem gesigneerd exemplaar aan te schaffen.
 

“Ik vind dit allemaal enorm leuk om te doen”, zo bevestigt Zwerver, die jarenlang in Amerika woonde, maar in coronatijd terugkeerde naar ons land. “Na al die mooie topsport-jaren heb ik mijn draai inmiddels wel gevonden. “Kort na mijn actieve carrière werd ik de sportmarketing ingezogen. Later gevolgd door politieke zaken, maar dat wilde ik niet echt. Verder ben ik me bezig gaan houden met talentontwikkeling, ook nationaal. Maar het belangrijkste van dit alles is dat ik enorm veel heb geleerd. Je kijkt anders tegen zaken aan dan toen je nog in het veld stond en alleen maar oog had voor het spelletje. Dat maakt je rijker en dat wil ik overbrengen, zoals hier vandaag bij Apollo 8.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

NEO wint met 3-1 van Grol

Op een naargeestig Wooldrik speelden twee van de betere ploegen uit 2J tegen elkaar. Jammer,...
28-11-2021

Apollo 8 redt het niet op Tenerife

Een week geleden werd er nog nipt met 2-3 verloren in een stille De Veste. Maar het vertoonde...
24-11-2021

Sportbedrijf begint vorm te krijgen

Al in 2013 heeft de gemeente een principebesluit genomen tot het verzelfstandigen van de...
24-11-2021

Apollo 8 snel klaar met VCN

In aanloop naar de Europese return op Tenerife speelde Apollo 8 op zondag 21 november een...
22-11-2021

NEO pakt eerste periodetitel

In een enerverend duel op een goed niveau heeft NEO middels een 2-2 gelijkspel bij het sterke...
21-11-2021

Spektakel in stille De Veste

Het was een vreemde ambiance donderdagavond in De Veste. De allereerste internationale wedstrijd...
18-11-2021