Anton Heyboer exposeert in Borne
05-11-2021
WERKEN VANAF 7 NOVEMBER TE ZIEN BIJ BORNSE SYNAGOGE

Anton Heyboer exposeert in Borne

De kunstenaar die in 2005 in Den Ilp overleed, is internationaal bekend vanwege zijn bijzondere tekeningen, etsen en schilderijen. Permanent te zien in de grote musea van New York tot aan Kurashiki in Japan. Volgens kenners één van de beste naoorlogse kunstenaars. Velen kennen het fenomeen Anton Heijboer. Zijn handtekening, werk met soms minuscule streken en markante uitleg, is bekend. Zijn levensstijl misschien nog meer. Oscar Dragt uit Borne was vriend van Heyboer. Hij verzamelde werk van de kunstenaar en toont en verkoopt dit de komende weken in de Bornse Synagoge.

 

De bruiden van Anton

De kunstenaar, geboren in Indonesië, kende vele tegenslagen in zijn leven. “Na opnames in psychiatrische instellingen ontwikkelde Heyboer zijn eigen religie”, licht Dragt toe bij een tekening, vol symboliek, op rijstpapier. De laatste veertig jaar leefde hij in een dorpje boven Amsterdam samen met meerdere vrouwen. Deze boden hem plezier in het leven en regelden de zakelijk kant van zijn kunstenaarschap. De vijf bruiden deelden met Anton de opvatting dat ook hun leven kunst is. “In dat leven raak ik dingen aan en die zijn dan ook kunst. Omdat mijn leven kunst is’’, verwoordde Lotti Heyboer ooit.

 

Betaalbare kunst

“Tot de jaren ’80 van de vorige eeuw was de aankoop van Heyboers kunst alleen voor musea en de rijken der aarde weggelegd”, vertelt Dragt. Door de uitspraak: ‘Ik wil dat iedereen boven zijn dressoir mijn werk kan hangen’, in bood hij zijn werk voor lagere bedragen aan. Deze quote, gemaakt tijdens het programma van Villa Felderhof, bleef tot aan zijn dood rondzingen. “Zijn filosofie was dat zijn werk voor iedereen bereikbaar moet zijn”, vult Arjan Reinderink, verantwoordelijk voor de samenstelling van de exposities, aan.

 

Of dat is gelukt kan de bezoeker van de expositie zelf ontdekken. De getoonde werken zijn te koop. De opbrengst gaat voor een deel naar het Cultureel Podium. Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur zijn de exposities in de Bornse Synagoge gratis te bezoeken. De expositie van Anton Heyboer loopt van 7 november tot en met 19 december. (YD)

 

Bovenste foto: Oscar Dragt (links) en Arjan Reinderink

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Filmhuis gaat naar de middag

Door de onlangs afgekondigde nieuwe maatregelen om de coronapandemie te beteugelen zijn...
29-11-2021

Twee jubilarissen, twee keer Ceaciliafeest

Rond de gedenkdag van de heilige Ceacilia, de patrones van muzikanten, is het traditie om...
28-11-2021

Bloazen veur 't Kerstkind!

Traditiegetrouw wordt in Twente van de eerste adventszondag tot en met 6 januari de stilte...
28-11-2021

Schitterend handwerk in nieuwe expositie

Wie kent Máxima’s koningsblauwe inhuldigingsjurk niet? Met het bekende broderie...
25-11-2021

Velpenaar wil malletband verder brengen

Tot voor kort kende Arend-Jan van Straten de malletband van St. Gregorius uit Hertme alleen maar...
22-11-2021

Kleding en textiel in de Belle Epoque

Het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge draait weer op volle toeren. Naast concerten en...
19-11-2021