Sportbedrijf begint vorm te krijgen
VOORKEURSSCENARIO ZELFSTANDIGE BV MET GEMEENTE ALS ENIG AANDEELHOUDER

Sportbedrijf begint vorm te krijgen

Al in 2013 heeft de gemeente een principebesluit genomen tot het verzelfstandigen van de uitvoering van het sportbeleid. Lange tijd bleef het voornemen liggen, maar de plannen kregen een nieuwe slinger toen project ’t Wooldrik van de grond kwam én er een taakstelling kwam om op het jaarlijkse sportbudget drie ton te bezuinigen. Onlangs werd er door een extern bureau onderzoek gedaan naar verschillende scenario’s en beheervormen voor het op te richten sportbedrijf, variërend van interne verzelfstandiging tot privatisering en exploitatie door een landelijke marktpartij.
 

Scenarios

Voor- en nadelen van de diverse vormen werden op een rijtje gezet en beoordeeld op de criteria maatschappelijk rendement en invloed van de gemeente, financieel rendement en risico’s, kennis en expertise, organisatiestructuur en personele aspecten en tenslotte de uitwerking van de visie op sport en beweging. Zowel de BLOS (Bestuurscommissie Lichamelijke Opvoeding en Sport) als het college hebben de voorkeur uitgesproken voor verzelfstandiging in de vorm van een BV met de gemeente als enig aandeelhouder.
 

“Het sportbedrijf wordt op deze wijze een verbonden partij. We gooien het sportbeleid niet zomaar over de schutting, maar de gemeente blijft de uitvoering bepalen en kan invloed uitoefenen”, verklaart wethouder Michel Kotteman. Met een begroting van 2,5 miljoen per jaar niet onlogisch, vindt hij. “Bijdragen van verenigingen voor het gebruik van accommodaties zijn maar voor 30 tot 40 procent kostendekkend, de rest wordt door de samenleving opgebracht. Ik vind dat die daar dan ook zeggenschap over moet hebben.”
 

Begin 2023 in bedrijf

Binnen het voorkeursscenario zijn nog meerdere varianten mogelijk, die vooral te maken hebben met de structuur van het bestuur. De komende tijd wordt dit organisatieplan nader uitgewerkt, net als een meerjarige exploitatiebegroting. Aan de gemeenteraad wordt vervolgens gevraagd een zienswijze op de plannen te geven en ook de ondernemingsraad zal er haar fiat aan moeten geven. De bedoeling is dat het sportbedrijf op 1 januari 2023 up and running is. (AJ)

 

Foto in de tekst © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Gerard — 20 dec 2021
Domste wat er gedaan kan worden,. Sportbedrijf Almelo is ook één grote failliete boedel met gesloten kantines, steeds verdergaande inkrimping van personeel, steeds meer onbetaalde vrijwilligers de werkplekken verdringen, drastisch verminderde openingstijden enz enz enz
Ron Hartman — 24 nov 2021
De deelgemeente Borne zou minder moeten bijdragen dan Hengelo. Ook al omdat de schaalgrootte ver uitkomt boven die van het toekomstige dorpshuis?
Lichtgeel hesje — 24 nov 2021
De Wethouder geeft aan dat 60 tot 70 procent van de kosten door de samenleving wordt opgebracht, en dat hij vindt dat die daar dan ook zeggenschap over moet hebben. Raar: eerst koste wat kost (letterlijk) de bouw er door drukken, en dan beginnen over zeggenschap over kostendekking door de burgers. Hoe hypocriet wil je het hebben? Had dan het politieke lef gehad als Wethouder om een referendum over dit project uit te schrijven, en de uitslag hiervan te accepteren. Hoezo heeft dit College cq deze Raad geen verborgen agenda's?!
Paul Cohn — 24 nov 2021
Hopelijk gaat die enige aandeelhouder dan ook eens serieus kijken naar de energiebalans van deze voorziening: op dit moment gaat het grootste deel van de energie voor verwarming van gebouwen, zwemwater en sanitaire voorzieningen van ons zwembad in Borne regelrecht het riool in.
Verwijzingen naar het snel groeiende aantal zwembaden n Nederland dat energie uit afvalwater zéér profijtelijk terugwint via “Riothermie” lijken in de prullenmand te zijn verdwenen: www.waterforum.net/riothermie-aan-de-vooravond-van-een-grote-doorbraak/
Borne was en lijkt nog steeds niet overtuigd van energiebesparing als eerste en meest rendabele stap van verduurzaming. Zeker nu de gastarieven zo explosief stijgen…

Nationale kampioenstitels te winnen tijdens Run...

Dit jaar is de Run Bike Run Borne – voor het eerst – het strijdtoneel van het...
02-06-2023

NEO wint met 5-3 zege van Rolder Boys

In een doelpuntrijk duel heeft NEO zichzelf verzekerd van de tweede plek op de ranglijst en kan...
30-05-2023

NEO en Eurosport contractueel samen verder

Op 1 april slingerde NEO het bericht de wereld in dat de club vrijwel per direct het zwart-witte...
23-05-2023

Ook laatste competitieduel gaat voor BZSV verloren

Op de laatste speeldag van de competitie speelde BZSV de Blauwwitters uit bij Sportclub Daarle....
22-05-2023

NEO verliest met 3-1 bij Jubbega

De voorbeschouwing repte over nog ‘twee finales’. Het werd er maar een, want doordat...
22-05-2023

Beach handballen voor een plek op het NK

In het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 juni houdt Handbalvereniging Borhave voor de tiende...
20-05-2023