Schitterend handwerk in nieuwe expositie
25-11-2021
BRODERIE D’ART VANAF 1 DECEMBER IN MUSEUM BUSSEMAKERHUIS

Schitterend handwerk in nieuwe expositie

Wie kent Máxima’s koningsblauwe inhuldigingsjurk niet? Met het bekende broderie d’art werk van modeontwerper Jan Taminiau. Sindsdien is het tijdrovende en dus kostbare handwerk populair. Goudborduurwerk, pailletten, kraaltjes en couture van twee jonge ambachtsvrouwen Alina Blasquez en Puck Jansen (resp. rechts en links op de foto) zijn in het museum Bussemakerhuis te bewonderen. Het museum is er wederom in geslaagd om een bijzondere expositie in het kader van Textiel Festival Twente en het project de Rode Draad te tonen.

 

Wat is broderie d’árt?

Het is een ambachtelijke ´Haute Couture´ techniek die al sinds 1800 wordt toegepast. Hierin worden verschillende materialen gebruikt. Het resultaat is telkens anders doordat er verschillen in reflectie optreden. Het borduurwerk is driedimensionaal. Het doel is om stoffen rijk te versieren. Kralen, pailletten, gouddraad, borduurgaren en andere materialen worden op stof bevestigd met een borduurnaald of een lunéville naald. Een heel dunne naald met een haakje. Mat en glans zorgen voor een bijzondere uitstraling. Blasquez en Jansen gebruiken zelfs veertjes van vogels in hun creaties.

 

De bezoeker van de tentoonstelling wordt met een filmpje meegenomen in het proces van de verfijnde techniek. Om vervolgens een blik te werpen in hun nagebootste atelier. Hier wordt het ontwerpproces aanschouwelijk gemaakt. Aan de muur prijken opgespannen borduurramen waarin verschillende borduurtechnieken worden getoond. In de hal heeft de conservator van het museum, Wilma Witteman, ondersteunende illustraties van borduurwerk en borduursteken opgehangen.

 

Samensmelting van twee ambachten

Alina Blasquez is sinds 2012 gepassioneerd borduurster. Ze volgde de masterclass Mastering Broderie Art en vervolgens aan de gerenommeerde borduurschool Ecole Lesage in Parijs de opleiding haute couture borduren. Couturier Puck Jansen specialiseerde zich in dames couture op de Meester Opleiding Coupeur in Amsterdam waar zij op ambachtelijke wijze de kennis van verfijnd maatwerk leerde.

 

De dames ontmoetten elkaar enkele jaren geleden. Beiden constateerden dat ze elkaar prima kunnen aanvullen. “Twee nauw verbonden ambachten smelten samen”, legt Blasquez uit. Door je op één onderdeel te focussen kun je tot het uiterste gaan. Jansen vult aan:” Ik ontwerp eerst de japon en maak een proefmodel. Alina kan dan het ontwerp voor het borduurwerk direct op de juiste grootte maken.” Wel bepalen ze vooraf het thema van het ontwerp. Beiden hebben een voorliefde voor de natuur. Dit is terug te vinden in de ceintuur van de japon die in de gang van het Bussemakerhuis staat. Hierop is de warm oranje gele ondergaande zon met kleine zwarte vogeltjes geborduurd.

 

Even verderop zijn zijden bloemen te zien. Ook een eeuwenoud ambacht: het vormen van bloemblaadjes met behulp van diverse ijzeren gereedschappen. Deze laatsten pronken in een vitrine. Organische vormen zijn terug te vinden in een blauwe japon met in veertjes. Vakkundig opgebracht, een driedimensionaal kleurenspel, ‘Birds of a feather’. Deze eerste gezamenlijke expositie van de ontwerpsters bevat een aantal couture stukken geïnspireerd op grote zwermen vogels in de avondzon, heldere patronen en paradijselijke natuurverschijnselen op donkere dagen.

 

Uitwisseling museum Goor

Liesbeth Hassink en Wilma Witteman. directeur en conservator van het museum, zijn dankbaar voor de uitleen van couture stukken van het Goors Historisch Museum. Het is een passende aanvulling op de stukken van Jansen en Blasquez. Hiermee wordt nog eens benadrukt dat een oude techniek nog steeds modern is. Er komt een handout voor de bezoeker die graag meeleest en het thuis nog eens tot zich wil nemen. De tentoonstelling Broderie d'art Goudborduurwerk, pailletten en couture Borne is vanaf 1 december tot 15 maart in Museum Bussemakerhuis te zien. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Wilma Witteman — 25 nov 2021
Dankjewel Yvonne voor de mooie samenvatting van onze tentoonstelling. Mooi hoe je de kunstenaars in het oude ambacht hebt weten te plaatsen.

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024