Ondanks vuurwerkverbod knallend het jaar uit
GEEN GROTE INCIDENTEN IN BORNE, VEILIGHEIDSREGIO SPREEKT VAN ‘BEHEERSBAAR VERLOOP’ IN TWENTE

Ondanks vuurwerkverbod knallend het jaar uit

De jaarwisseling in de gemeente Borne ging gepaard met veel vuurwerk, ondanks het geldende vuurwerkverbod. Grote incidenten deden zich in de gemeente niet voor. De brandweer moest eenmaal uitrukken voor een containerbrand bij het sportcomplex in Zenderen. “Het beeld in Borne was een beetje vergelijkbaar met dat in heel Nederland”, vindt burgemeester Jan Pierik. “Er ging toch wel aanmerkelijk meer vuurwerk de lucht in dan vorig jaar, toen er ook een vuurwerkverbod gold. Overdag leek het mee te vallen. De politie is wel een aantal keren in actie gekomen. Enkele feestjes, waar te veel mensen aanwezig waren, moesten beëindigd worden en er werd een kofferbak vol zwaar vuurwerk in beslag genomen. Dus er zijn wel de nodige dingetjes gebeurd.”
 

Beeld in Twente

De Veiligheidsregio Twente meldt dat de situatie in Twente ‘beheersbaar’ was, buiten het vreselijke incident in Haaksbergen waarbij één kind om het leven is gekomen. Hulpdiensten kregen voornamelijk te maken met kleine incidenten. Er was geen sprake van geweld tegen hulpverleners. Vanuit politieperspectief was het een rustige nacht in Twente. Er was een aantal kleinere incidenten die wel aandacht vroegen, maar die waren snel onder controle. Er hebben zich verder geen grote ordeverstoringen voorgedaan. In een aantal gevallen zijn er in goede samenwerking met de brandweer (vreugde)vuren beëindigd. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Enschede en Vroomshoop. Er is geen harde ME-inzet nodig geweest in Twente en de politie is los van een aantal kleine incidenten niet ernstig belemmerd in de uitoefening van haar taak. Er zijn in totaal elf personen gearresteerd. Ook het carbidschieten is goed verlopen. Politie en BOA’s hebben tijdens hun controles geen grote overtredingen geconstateerd.
 

Geneeskundig
Het aantal vuurwerkslachtoffers dat gezien is in de Twentse ziekenhuizen ligt hoger ten opzichte van vorig jaar toen er ook een vuurwerkverbod gold. In totaal zijn er 21 vuurwerkslachtoffers gezien in de Twentse ziekenhuizen. Het MST in Enschede meldt elf vuurwerkslachtoffers, waarvan er één helaas is overleden. Het gaat hier om het kind dat bij het tragische incident in Haaksbergen om het leven is gekomen. Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) heeft tien vuurwerkslachtoffers geregistreerd. De ziekenhuizen geven aan dat het een drukke, maar beheersbare jaarwisseling was.
 

Brandweer

De brandweer moest in totaal 94 keer in actie komen om hulp te verlenen. Het aantal incidenten is iets gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen de brandweer 72 keer uit moest rukken. Hierbij ging het voornamelijk om afval- en containerbrandjes. Grote incidenten deden zich niet voor.
 

Hoop en verwachting voor 2022

“De hulpdiensten hebben het wel flink voor de kiezen gekregen”, vindt Pierik. “Juist door zo’n incident in Haaksbergen. Dat heeft veel impact. Ik heb er bewondering voor dat ze er toch altijd maar weer staan. We willen natuurlijk met z’n allen graag een feestje vieren, maar ik denk wel eens dat men zich niet goed realiseert wat dat voor de hulpdiensten betekent.” De burgemeester hoopt en verwacht dat we een beter jaar tegemoet gaan. “Ik hoop dat we corona onder controle krijgen en het normale leven weer terugkeert. Ik heb in ieder geval goede verwachtingen dat dit gaat lukken.” (AJ/RH/DdG)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ronald lassche — 02 jan 2022
Belachelijk dat de capaciteit van hulpdiensten zo misbruikt wordt. De overheid accepteert dat ook gewoon. De geloofwaardigheid daalt voor mij naar nul.
ongemakkelijke vriend — 01 jan 2022
(vreugde)vuren?
Treurig!

 

 

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024