Tom Verreussel stapt over naar D66
VAN SP VIA VOOR-BORNE NAAR D66

Tom Verreussel stapt over naar D66

Op de kieslijst van D66 voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen staat Tom Verreussel op een derde plek. Opmerkelijk. Vier jaar geleden was hij nog de bevlogen lijsttrekker voor de SP, maar kort na de verkiezingen stapte hij uit die partij en ging als eenmansfractie Voor Borne verder. De oorzaak van de breuk tussen het raadslid en de socialistische partij was destijds niet een verschil van mening over de politieke ideologie of over plaatselijke standpunten, maar een conflict over het afdragen van de raadsvergoeding.
 

Afdrachtregeling SP

Vanwege persoonlijke omstandigheden kon en wilde Verreussel niet meer voldoen aan de binnen de SP geldende afdrachtregeling, waarbij 75 procent van de raadsvergoeding van enkele honderden euro’s per maand aan de partij moet worden afgedragen. Aansluiten bij een andere partij heeft Verreussel vier jaar geleden overwogen. “Maar daar zijn standpunten die soms haaks staan op die van de SP en dat wil ik niet. Ik blijf de uitgangspunten van de SP uitdragen en in de praktijk zal ik waarschijnlijk ook vaak met de SP meestemmen”, vertelde hij toen.
 

Alleen viel tegen

Maar alleen in de raad als Voor Borne viel tegen. Verreussel: “Je hebt te weinig klankbord om je mening scherp te krijgen. Ik ben erachter gekomen dat het heel waardevol is om je mening te kunnen spiegelen in een partij. Met corona was het helemaal lastig in m’n eentje. Maar ik wil graag door en dus ben ik gaan polsen bij andere partijen. Bij D66 kreeg ik een positief gevoel en besloten we samen op weg te gaan.”
 

Andere ideologie

“De ideologie is wel wat anders dan bij de SP. Bij D66 ligt de nadruk meer op het individu en minder op brede solidariteit. Bij het sociaalliberalisme gaat men meer uit van het faciliteren dat mensen zelfredzaam worden, met een nadruk op educatie en zelfontwikkeling. Het is een ander accent, maar daar sta ik ook achter en dat past in de transitie waarin we verkeren.” Verreussel roerde zich met name op het gebied van het sociaal domein. De taakverdeling binnen D66 is nog niet besproken. “Ik verwacht dat het sociaal domein wel mijn aandacht zal houden, maar ook de energietransitie, en dan met name het betrekken van inwoners, heeft mijn interesse.”
 

Ernst Janssen lijsttrekker

D66 heeft momenteel één zetel in de gemeenteraad. Lijsttrekker blijft Ernst Janssen. Op plek twee eveneens een opvallende naam: oud politieman en voormalig raadslid Cor Woudstra keert weer terug in de plaatselijke politiek. Een derde positie voor Verreussel biedt geen zekerheid op het raadslidmaatschap. “We zien wel wat het wordt. Maar ik ben ook wel bereid commissielid te worden. Ben niet perse gefocust op een raadszetel.” De 76-jarige Janssen heeft al aangegeven in ieder geval niet nog een keer een volle raadsperiode af te gaan maken en binnen een jaar of twee plaats te maken voor een opvolger. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 11 jan 2022
Never say never the twain shall meet...
(vrij naar Rudyard Kipling's poem 'The Ballad of East and West')
Freek — 09 jan 2022
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Henk — 09 jan 2022
De vraag werpt zich wel op; zit er wel toekomst in D66
Hans — 09 jan 2022
Cor; mijn stem heb je.
Wim ter keurs — 08 jan 2022
Het integere oud raadslid cor woudstra keert terug in de borne politiek, wat een verrijking.

Karin Scholten lijsttrekker GB90

Donderdag 20 januari is de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voorgelegd aan,...
26-01-2022

GBA: ‘Vermoeden is alleen maar bevestigd’

“We zijn misleid en voor de gek gehouden”, dat is de reactie van...
25-01-2022

Arno Spekschoor wilde in oktober al ontslag nemen

In december liet wethouder Arno Spekschoor weten te stoppen als wethouder in Borne per 1 maart...
20-01-2022

Wob-stukken openbaar, toch veel onduidelijk

Als gevolg van het Wob-verzoek van Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo is nu meer duidelijk over...
20-01-2022

Woeste gronden onder het azc

‘Het complex Maria Mediatrix is gelegen op voormalige woeste gronden’, staat te...
18-01-2022

D66 wil interpellatiedebat over financiën

Fractievoorzitter Ernst Janssen van D66 heeft onmiddellijk een interpellatiedebat aangevraagd,...
18-01-2022