Boa’s uitgerust met bodycams
PILOT VOOR EEN HALF JAAR

Boa’s uitgerust met bodycams

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Borne worden uitgerust met een bodycam. De camera's moeten ervoor zorgen dat de boa's veiliger hun werk kunnen doen. De kleine camera’s op de uniformen zouden kunnen bijdragen aan de veiligheid van de boa’s. Het betreft een pilot voor de duur van een half jaar. Daarna wordt besloten of bodycams definitief worden toegevoegd aan het beschermingspakket van de gemeentelijke handhavers.

 

Zo werkt het

De bodycam mag alleen worden aangezet in situaties die (dreigen te) escaleren. Voordat een boa dat doet, moet hij of zij altijd een waarschuwing geven. De gefilmde burger heeft dan gelegenheid om zijn of haar gedrag aan te passen. De beelden worden alleen gebruikt voor een aangifte, klacht of voor leerdoelen van de boa’s. Bij een aangifte mag de politie de opnamen in beslag nemen voor het opsporingsonderzoek. Mensen die gefilmd zijn mogen de beelden binnen 28 dagen terugkijken. Daarvoor kunnen zij een verzoek indienen bij de gemeente. Na 28 dagen worden de beelden bij de gemeente gewist.

 

In veel gemeenten is al ervaring opgedaan met de bodycams. “Daar is gebleken dat ze een de-escalerende werking hebben”, weet burgemeester Jan Pierik. “Ook hier komen incidenten voor. Sinds corona is het aantal situaties gegroeid waarin er veel weerstand is. Vanuit de boa’s werd gevraagd om dit hulpmiddel om zich goed staande te kunnen houden. In veel situaties bouwt de escalatie zich op. Als je vroeg in dat proces de bodycam gebruikt, dan kan dit ertoe leiden dat de situatie niet uit de hand loopt.” Dit komt vermoedelijk doordat de meeste mensen zich geremd voelen als zij gefilmd worden en hun gedrag vervolgens aanpassen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lichtgeel hesje — 14 jan 2022
Even een technische toevoeging: dit systeem werkt normaal gesproken op basis van pre-recording, dwz dat als de bodycam wordt aangezet, de voorgaande 60 seconden automatisch ook worden opgeslagen. De daadwerkelijke opname start maw dus niet op het moment van aanzetten, maar een minuut eerder. Het is maar dat je het weet ....
Ronald lassche — 14 jan 2022
Hebben we mooi bewijs achteraf hoe een confrontatie is verlopen. Misschien stopt dan het machtsmisbruik.
Louis van Rasten — 14 jan 2022
@frits, ik vind het wel een goede zaak wanneer BOA's zich extra kunnen beschermen. De maatschappij is veranderd en menigeen heeft een korter lontje gekregen. Borne is inderdaad (nog) geen New York maar de grenzen omtrent normen en waarden zijn wel existentieel aan het vervagen.
HansKarel — 14 jan 2022
Helaas is de gemoedelijkheid op het Twentse platteland soms ook ver te zoeken. Kan geen kwaad om ze met bodycams uit te rusten. Alleen....ik zie die BOA's bijna nooit. Ja een bekeurinkje uitdelen als je de parkeerschijf vergeten bent bij de Albert Heijn..maar die fout geparkeerde auto's in het straatje tussen Kerk en AH (omdat sommigen te beroerd zijn om 50m te lopen), daar zie ik ze niet. Lekker slalommen tussen fietsers, wandelaars, auto's....
Frits — 14 jan 2022
Nou Lichtgeel Hesje, moet je misschien aan Wim Jansen vragen uit Azelo. Hoe lang het duurt voordat je informatie krijgt? Dat wordt meestal over het jaar heengetild. En dan moet je nog maar afwachten. Wat is er trouwens mis mee als de burger zelf filmt? Moet je dan terugfilmen? Is toch kinderachtig? Zo dwing je echt geen respect af.
Lichtgeel hesje — 14 jan 2022
Vraag: wat is de response termijn van de gemeente op een verzoek als burger om de beelden te KUNNEN ipv mogen bekijken (het is immers geen gunst lijkt me maar een recht), en welke afdeling is hierbij betrokken vanuit de gemeente?
Sander — 14 jan 2022
Nou Frits. Ik denk dat jij al wel vrij snel jou conclusies hebt getrokken als ik dat zo lees. Volgens mij ligt het bij de oude Boa wel anders waarom hij weg. Vind het misschien wel goed dat ze het dragen want 9 van de 10 mensen kunnen ze het goed mee oplossen, maar net bij die ene niet. Tegenwoordig staat iedereen meteen met z'n mobieltje klaar om te laten zien wat in hun voordeel is ipv het complete verhaal. Dan heb je nu wel het volledige bewijs. Verder hoop ik ook dat ze begripvol zijn voor de winkeliers en horeca. Ze zouden ook moeten snappen hoe zwaar die het hebben en anders zetten ze veel kwaad bloed in dit mooie dorp ben ik bang voor.
Roche van Ochten — 14 jan 2022
Ik hoop dan ook dat het onvermogen van de boa's opgenomen wordt. Meestal zijn dit mensen zonder enig gevoel en empathie.
Ik hoop dan ook dat deze personen zich zaterdag niet laten zien als alle winkels en hopelijk ook de horeca open gaan.
Dat gaat voor hen niet goed komen.
Frits — 14 jan 2022
Is dit dan een goede zaak? Ik weet het niet. Dit is Borne, niet New York of zo. Ik vind het behoorlijk intimiderend zo’n camera en dan zal het wel de bedoeling zijn. Je eigen burgers een beetje bang maken. Een privé legertje van de burgemeester, daar lijkt het meer op. Een goeie boa heeft toch geen camera nodig? Die kent de mensen en kan een gesprek voeren als het nodig is. Wie kent deze boa’s? En waar is de ouwe boa? Die wist het wel. Zeker ook vertrokken bij de gemeente, net als tientallen anderen die van het zinkende schip zijn afgesprongen. Het gaat niet goed mensen.
Louis van Rasten — 13 jan 2022
Een heel goede zaak, hadden ze al veel eerder moeten doen

De kaboutertjes zijn terug in Borne

Een kleine anderhalf jaar geleden arriveerden de eerste kabouters in Borne. Ze vonden hun...
21-05-2022

Aanrijding op net geopende Europastraat

Vrijdagmiddag vond er een aanrijding plaats tussen een fietser en een auto op de Europastraat...
13-05-2022

Borne in Overijsselse top vijf aantal woningen...

Overijsselaars kiezen steeds vaker voor zonnepanelen. Inmiddels zijn er op 20,3 procent van de...
13-05-2022

Defecte goederentrein tussen Zenderen en Borne

Een defecte goederentrein zorgt voor ontregeling van het verkeer op het spoor en gesloten...
11-05-2022

Beekparkfestival laat wijk weer bruisen

De Bornsche Maten heeft er twee jaar op moeten wachten, maar op zaterdag 11 juni is het dan toch...
11-05-2022

Hulpkaart nu breed uitgerold

Het is inmiddels een jaar geleden dat de hulpkaart in Borne werd geïntroduceerd. In eerste...
09-05-2022