GBA: ‘Vermoeden is alleen maar bevestigd’
REACTIE UIT AZELO NA DOORSPITTEN WOB-DOCUMENTEN

GBA: ‘Vermoeden is alleen maar bevestigd’

“We zijn misleid en voor de gek gehouden”, dat is de reactie van Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo, nadat men de aangeleverde Wob-documenten heeft bestudeerd. Er was in Azelo een sterk vermoeden dat het plan om in het voormalige azc opnieuw asielzoekers te huisvesten al veel eerder is ontstaan dan richting omwonenden werd gesuggereerd. Het was de aanleiding voor het indienen van een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). “Ons vermoeden is alleen maar bevestigd”, zegt secretaris Wim Jansen (foto in de tekst).
 

Gesprek met wethouder Spekschoor

“Het blijkt eigenlijk vooral uit drie dingen. Op de eerste plaats wist het college al lang van het verzoek, terwijl wethouder Spekschoor voor zijn gesprek met omwonenden op 16 september ‘op persoonlijke titel’ beweerde dat er ‘nog geen enkele aanleiding was’ om een verzoek van het COA te verwachten. Nu wordt het woord ‘formeel’ erbij gehaald, maar het is gewoon een niet eerlijke manier van met elkaar omgaan.” Het gesprek van Spekschoor vond plaats op 16 september, het formele verzoek kwam 15 september binnen. Spekschoor zou er niet van op de hoogte zijn geweest, maar duidelijk is inmiddels wel dat al vanaf 24 augustus door het COA gepolst werd of er een mogelijkheid zou zijn voor her-ingebruikname van complex Maria Mediatrix. Een gegeven waarvan in ieder geval ook Spekschoor op de hoogte was.
 

Suggesties

“Daarnaast is de bijeenkomst van 21 september voor ons van belang”, gaat Jansen verder. Op die datum werden omwonenden en GBA uitgenodigd op het gemeentehuis en werd hen duidelijk dat er een formeel verzoek lag van het ministerie om 300 vluchtelingen voor de duur van een jaar in Azelo onder te brengen. “Er werd daar geacteerd alsof wij de eersten waren die ervan afwisten en er werd gesuggereerd dat zelfs de gemeenteraad niet op de hoogte was. We kregen het idee dat het mede van ons zou afhangen wat het besluit zou zijn, maar dat besluit blijkt weken geleden al door het college genomen te zijn!”
 

‘Flagrante leugen’

En dat is nog niet alles. “Nadat Spekschoor in Azelo is geweest, hebben omwonenden burgemeester Jan Pierik de volgende dag (17 september) gebeld om het verontrustende gesprek met hem te delen. Pierik heeft in dat telefoongesprek meerdere keren ontkend dat er een formeel verzoek was. Een flagrante leugen! Hij blijkt er al vanaf de 15e van op de hoogte te zijn. Het kan allemaal wel zijn dat er geheimhouding op lag, maar dan zeg je ‘daar kan ik nu niets over zeggen’ of iets dergelijks. Als je wat zegt, moet het wel kloppen!”
 

Niet openbaar

Voor het overige valt het GBA op dat er veel ook niet uit de Wob-documenten naar boven komt. “De appjes van Jan Pierik aan Jouri Kapteijns van het COA springen eruit. Dat kun je moeilijk als ‘intern beraad’ bestempelen. Als dat onder de uitzonderingsregels valt, dan kun je je afvragen wat er nog meer verborgen blijft. Opvallend is ook dat er weinig openbaar is van de gemeenteraad. Zouden die dan zo weinig gereageerd hebben? De verslagen van de besloten raadsvergaderingen zijn ook geweigerd.”
 

Kortom, er blijven veel vragen bestaan en het wantrouwen is geenszins verminderd. “We houden het gevoel dat we oneerlijk zijn behandeld.” Het GBA zal via een mail haar bevindingen aan raad en college meedelen. Een nadere toelichting vanuit het college op de stukken is afgeslagen.(AJ)

 

Foto’s azc © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
bert beltman — 20 feb 2022
Breek dan nu in Godsnaam dat zaakje af en maak er maar natuur van het kost wat maar nog langer klootzakken kost ook geld en er is vast geld te verwerven voor natuur vraag maar aan minister Kaag .
Ton Huiskes — 28 jan 2022
Communiceren is niet bepaald het sterkste punt van B&W - dit moet echt beter! Tijd voor het aanstellen van een communicatie deskundige die kan adviseren, helpen en bijsturen. Dat deze man of vrouw echt nodig is blijkt uit de vele Borne Boeit artikelen en ook de reacties daarop.
Henk — 26 jan 2022
Uit bovenstaande blijkt dat de 3 heren niet capabel zijn en niet echt geïnteresseerd in de Bornse gemeenschap. Maar wat wil je verwachten van geïmporteerde bestuurders. 1 is niet geïmporteerd maar gewoon niet berekend voor deze taak.
Louis van Rasten — 26 jan 2022
@Inwoner van Azelo, het verdient inderdaad geen schoonheidsprijs: op een uiterst achterbakse wijze en buiten medeweten van de omwonenden/burgers om asielzoekers te willen gaan plaatsen in het AZC. Wat een zootje!!!
Herman — 26 jan 2022
Pa. Ik mag toch niet hopen dat dit de nieuwe definitie wordt van een betrouwbare,transparante en vooral integere overheid?
Hier moet toch het college en met name de burgemeester voor waken!
Lichtgeel hesje — 26 jan 2022
Dit is dus het 'nieuw elan' binnen politiek Borne. Het meest triest is dat inmiddels diverse bestaande politieke "partijen" die hoe dan ook bij dit verhaal betrokken zijn vanuit een Raadsfunctie, en zich aan deze verantwoordelijkheid dus ook niet kunnen onttrekken, zich inmiddels op de borst aan het kloppen zijn met het oog op de komende Gemeenteraadsverkiezingen, en waarom toch vooral op hen gestemd moet worden, Hoezo blinde vlek c.q. de kiezer (lees: stemvee) willen bereiken???
Bornenaar — 26 jan 2022
Hier in het centrum van Borne zijn we ook belazerd helft van openbaar parkeerterrein is verkocht.En ze weten weer van niks bij de gemeente.
Inwoner van Azelo — 25 jan 2022
Eerst worden we hier bewust bedrogen en voorgelogen door het college van Borne. Dat is overigens niet de eerste keer.
En nu drukken ze ons de nota van uitgangspunten die het college beter past door de strot. Uitgangspunten die Azelo op verzoek van Weth Kotteman heeft opgesteld worden genegeerd. En dat allemaal onder de in 2018 gedane toezegging en belofte dat nog na één keer opvang van asielzoekers er een plan zou komen welke breed door de buurtschap zou worden gedragen. Nou nee dus we worden weer belazerd. Triest!!!
Frits — 25 jan 2022
“De appjes van Jan Pierik aan Jouri Kapteijns van het COA springen eruit. Dat kun je moeilijk als ‘intern beraad’ bestempelen. Als dat onder de uitzonderingsregels valt, dan kun je je afvragen wat er nog meer verborgen blijft.”

Als dat zo is en ze hebben ballen bij De Stichting, dan gaan ze naar de rechter. Lijkt me vrij simpel. Maar ook verdrietig. Uitkomst staat al vast. Dom, dom, dom.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024