Bussemakerhuis borduurt gordijnen voor Máxima
27-01-2022
IN CO-CREATIE MET TEXTIELMUSEUM TILBURG

Bussemakerhuis borduurt gordijnen voor Máxima

Het Bussemakerhuis is als enig museum in Overijssel geselecteerd om deel te nemen aan een `koninklijk` project. Onder leiding van het Textielmuseum in Tilburg helpen onder andere borduursters in het Bussemakerhuis mee aan het vervaardigen van nieuwe gordijnen voor het paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Het woonpaleis van koning Willem Alexander, koningin Máxima en hun kinderen.

 

Verrassend en uitzonderlijk project

Liesbeth Hassink, directeur van het museum Bussemakerhuis, is bijzonder trots dat het Bornse museum uitverkoren is om aan het project deel te nemen. Het huis profileert zich als textielmuseum. “Vorig jaar las ik over een oproep voor borduursters om aan een project deel te nemen”, legt ze uit. Een nationaal breed uitgezet verzoek door het Textielmuseum in Tilburg. Zonder dat bekend werd gemaakt wat eraan het project ten grondslag lag. Hassink reageerde op het verzoek. Het sloot aan bij het handwerk-brei café van het museum. Maar ook om een verbinding tot stand te brengen voor de community Twente.

 

Het museum werd samen met nog veertien communities, waaronder musea, geselecteerd om deel te nemen. Zij riep gepassioneerde borduursters op om gezamenlijk mee te werken aan een borduurproject voor het museum in Tilburg. “Vorige week hoorden we dat ons borduurwerk op de koninklijke gordijnen terecht komt”, vertelt de enthousiaste en glunderende Hassink. “En weet je, Máxima houdt van handwerken. Ook zij borduurt mee aan de gordijnen.”

 

Nederlandse delta en verbinding thema in gordijnen

Het gaat om een eigentijdse remake van de achttiende-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Eén van de ontvangstruimtes van het woonpaleis. De huidige gordijnen zijn te kwetsbaar. Zij maakten deel uit van een geschenk van Ulrich Gualtherus Hemmingson aan Stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen in 1791. Hij nam het geschenk mee uit het Chinese Guangzhou. De rivier was een inspiratiebron voor de nieuwe gordijnen. Ontwerpster Liesbeth Stinissen vertaalde het naar de Nederlandse delta. Het motief verbindt verschillende taferelen in relatie tot de geschiedenis en ontwikkelingen van Nederland. Zoals waterwerken, bruggen en gebouwen.

 

Centraal in het ontwerp staat Nederland als land van vele culturen, waar we bruggen bouwen en bevolkingsgroepen aan elkaar verbinden. Hassink benadrukt dat zij de verbindende factor belangrijk vindt. Hetgeen ook in het project de Rode Draad in Borne is gerealiseerd. Nu wil ze acht borduursters uit de regio Twente met elkaar verbinden door samen te werken aan dit project. “Immers, handwerken doe je samen.”

 

Textiel-lab

Het eerste deel van de projectontwikkeling vindt plaats op een hi-tech borduurmachine, in co-creatie met de experts van het Textiellab van het museum in Tilburg. De komende maanden wordt er op verschillende locaties in Nederland gewerkt, onder begeleiding van borduurexpert Anna Bolk. Zij heeft onder andere jaren gewerkt in het atelier van Jan Taminiau, ontwerper van de kroningsjurk van koningin Máxima. Voordat de gordijnen in het paleis in Den Haag worden opgehangen zijn ze - samen met de originelen - in het Textielmuseum te bewonderen tijdens de tentoonstelling ‘Koninklijk borduren/Verhalen en vakmanschap’. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Huiskes — 28 jan 2022
Super dat ook dit museum mag meedoen aan dit goede initiatief. En zie graag het eindresultaat in dit mooie textielhuis-, museum!

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024