Tekeningen ademen liefde voor vogels
07-02-2022
WANDALIN VAN DEN ABEELE EXPOSEERT IN BORNSE SYNAGOGE

Tekeningen ademen liefde voor vogels

De kunstenares Wandalin van den Abeele noemt het haar grote liefde ‘vogels observeren en tekenen’. Natuurgetrouw, maar toch met die ene karaktereigenschap die zo kenmerkend is voor dat roodborstje of die ijsvogel. Vele soorten vogels zijn in een kleurpotloodtekening gevangen. De prenten zijn te bewonderen vanaf zondag 13 februari bij het Cultureel Podium in de Bornse Synagoge. De jongste bezoekers worden uitgedaagd om ook een gevederd exemplaar te tekenen. Voor de drie meest interessante ligt een prijsje klaar.

 

Iedere vogel heeft een karakter

De opvallende kleurpotloodtekeningen zijn vastgelegd op een harde papiersoort. Soms met een afmeting van 30x40 centimeter. De professionele tekenares kiest voor een hard potlood. De kern bestaat uit een mengsel van hars en pigment. De afbeelding van de vogel wordt laag op laag opgebouwd. Daardoor ontstaat er een soort diepte en dynamiek in de afbeelding.

 

“Al mijn hele leven lang ben ik gefascineerd door de natuur”, legt Van den Abeele uit. “Tijdens mijn jeugd werd er veel gewandeld. Mijn familie vertelde veel over wat er zoal te zien en te horen was in de natuur. Ik denk dat daar mijn liefde voor vogels is ontstaan. Bovendien zijn ze gewoon ontzettend leuk om te tekenen!” Ze probeert het karakter van het diertje te ontdekken. Iedere vogel is weer anders. Dat fascineert haar. De tekenares brengt vele uren in het bos door. Om vogels te observeren. Daarna start ze met de tekening aan de hand van een foto van de vogel. De afbeelding wordt zorgvuldig opgebouwd.

 

Gevoel van vrijheid en blij worden van vogels

Sinds 2019 heeft ze van haar hobby haar werk kunnen maken. Na de opleiding tot metaalrestaurator aan het Instituut Collectie Nederland heeft ze tien jaar lang als zelfstandig metaalrestaurator gewerkt. Het tekenen verdween steeds meer naar de achtergrond. “Tot ik merkte dat het tijd werd voor iets anders.” Ze had een creatievere uitlaatklep nodig en is voor een decoratiebedrijf gaan werken. Dit was het moment waarop ze het tekenen van vogels weer heeft opgepakt en herontdekt. Ze schafte een grote doos professionele kleurpotloden aan en is toen serieus gaan tekenen. Vogels. Heel veel vogels.

 

Inmiddels stromen de opdrachten binnen. Veelal de ‘publiekslievelingetjes’: het roodborstje en de ijsvogel. Daarnaast ontwerpt ze kaarten, verjaardagskalenders en onderzetters. Deze commerciële kant is nodig om inkomen te verwerven. Enthousiast en trots vertelt de kunstenares: ”Het geeft mij een gevoel van vrijheid. Het mooiste geschenk is als mensen blij worden van mijn vogels.”

 

Tekenwedstrijd

Om ook jonge bezoekers al vroeg voor kunst te interesseren heeft de Bornse Synagoge een tekenwedstrijd georganiseerd. Kinderen die met hun ouders de expositie bezoeken kunnen inspiratie opdoen en thuis een vogel tekenen. Hun tekening wordt ook tentoongesteld. En de jonge artiesten maken kans op een prijs.

 

De tentoonstelling is te bezoeken van 13 februari tot en met 27 maart op zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Sefardische muziek, ontroert en raakt je

Twee ingrediënten, met Joodse achtergrond, komen op vrijdag 14 oktober bij elkaar....
06-10-2022

Bornse musici serveren samen sfeervolle kerst

Een jaar geleden was er ‘We zijn er nog’, de grote muzikale avond waarop Bornse...
05-10-2022

Kulturhus boordevol gi-ga-groene activiteiten

Vandaag is de Kinderboekenweek 2022 van start gegaan met als thema: gi-ga-groen en dat was goed...
05-10-2022

Kennismaking met Oekraïense cultuur

Mariia Bolduieva voelt zich gespannen. Verdrietig kijkt ze voor zich uit en denkt aan een...
04-10-2022

Borns Kleinkoor trekt alle registers open

Toen Gerard Kuipers in 1941 het initiatief nam tot het oprichten van het Bornsch Katholiek...
01-10-2022

Gitaar centraal in Kulturhus

Zondag 2 oktober staat een dag lang de gitaar centraal in het Kulturhus. Het is dan de derde...
22-09-2022