April belooft ‘ouderwetse’ feestmaand te worden
VERSOEPELINGEN ÉN GEMEENTELIJKE BORGSTELLING ZORGEN VOOR OPLUCHTING BIJ ORGANISATOREN EVENEMENTEN

April belooft ‘ouderwetse’ feestmaand te worden

Ook in menig Bornse huiskamer was dinsdagavond een zucht van verlichting hoorbaar nadat minister Ernst Kuipers tijdens zijn persconferentie bevestigde dat de coronaregels vrijwel verdwijnen en er dus weer ruimte ontstaat voor het organiseren van evenementen. En daarmee kwam er een eind aan een heel spannende periode voor de Folkloregroep Borne, de organisaties van Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne, de Vergeten Bevrijders, Borne op z’n Best en ook het Oranjecomité.

 

Dubbeltje op z’n kant

Allemaal zaten ze immers twee jaar achtereen in de wachtkamer en ook de afgelopen weken was het opnieuw een dubbeltje op z’n kant. Een telefoontje van de gemeente waarin melding werd gemaakt dat zij waar nodig gebruik kunnen maken van een tijdelijke coronacompensatie ingeval het toch nog allemaal geannuleerd dient te worden, gaf het laatste beetje financiële lucht.

 

Vol programma

En dus kan Borne zich, ijs en weder dienende, opmaken voor een bijzondere aprilmaand, die al op 2 april begint met het Belevingstheater in Oud Borne, dat eigenlijk rond de 75-jarige bevrijding van Borne in 2020 zou worden opgevoerd. Donderdag 7 april komen de ‘Vergeten Bevrijders’ naar Borne. Vertegenwoordigers van de verschillende Britse regimenten zullen dan onder meer de straatnaamborden onthullen die herinneren aan de Royal Dragoons en de Sherwood Rangers.

 

Zondag 10 april begint de dag met de traditionele Palmpasenoptocht door het dorpscentrum, waarna een uurtje later het jaarlijkse Borne op z’n Best zal losbarsten. Mét zoals gebruikelijk vele tientallen living statues, koren en orkesten, een kunstmarkt en vooral heel veel gezelligheid. Een week later, op zondagavond 17 april, brandt dan het traditionele paasvuur weer aan de Hosbekkeweg, terwijl Borne op 27 april volop oranje zal kleuren voor de viering van Koningsdag.

 

Garantstelling kwam als geschenk uit de hemel

Met recht een overvolle feestmaand dus, al hing het doorgaan ervan tot op het laatste moment aan een zijden draadje. Rob Munsterhuis, voorzitter van de Folkloregroep Borne, vertelt bijvoorbeeld dat het organiseren van een paasvuur veel voorbereiding vergt. “Zo langzaam maar zeker moeten we immers starten met het inzamelen van snoei- en afvalhout. Daar zijn vergunningen voor nodig en wat gebeurt er als het onverwijld toch allemaal niet kan doorgaan? Een organisatie als de Folkloregroep heeft niet de financiële middelen om het ingezamelde hout dan maar weer voor eigen rekening te laten afvoeren… Daarom kwam het bericht van de gemeente dat zij garant staat voor de kosten die we in dat geval zouden maken, voor ons als een geschenk uit de hemel.”

 

Eenzelfde geluid is hoorbaar bij Wim Geul, een van de initiatiefnemers van de Vergeten Bevrijders en ook nog eens voorzitter van Borne op z’n Best. “Evenementen van een dergelijke omvang organiseer je nu eenmaal niet op een achternamiddag, maar vergen een maandenlange voorbereiding. Je moet afspraken maken, faciliteiten, ruimte en materialen huren, artiesten en andere optredenden boeken. Zolang het allemaal met gesloten beurzen kan is het prima, maar zo werkt het nu eenmaal niet. Daarom is het fijn dat we kortgeleden ook financieel houvast kregen en onze voorbereidingen konden voortzetten.”

 

Blijdschap overheerst

Gelukkig zal, als de vooruitzichten allemaal bewaarheid worden, geen beroep te hoeven worden gedaan op de financiële regeling die de gemeente in het vooruitzicht stelt, maar kunnen de organisaties op eigen kracht hun diverse evenementen weer gaan inkleuren. De blijdschap overheerst dan ook, al vragen ze op voorhand allemaal begrip voor de relatief korte tijd van voorbereiding die ze nu nog rest om van april een ‘ouderwetse’ feestmaand te maken. ‘Maar we gaan ervan uit dat iedereen daar begrip voor heeft en allang blij zal zijn weer een feestje te kunnen vieren’, zo klinkt het. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Blřf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024