Lokalen winnen, CDA niet meer de grootste
VOORTZETTING HUIDIGE COALITIE NIET VANZELFSPREKEND

Lokalen winnen, CDA niet meer de grootste

Zowel GB90 als Borne-Nu hebben volgens de voorlopige uitslagen een zetel extra te pakken. Lokale partijen scoren over het algemeen goed deze gemeenteraadsverkiezingen en in Borne is dat al niet anders. Het gaat ten koste van de landelijke partijen en in Borne is dat vooral voelbaar bij CDA en SP.

 

VVD en GrLi/PvdA blijven stabiel. Volgens de cijfers D66 ook, maar daar moet wel een nuancering bij geplaatst worden. De SP behaalde vier jaar geleden 2 zetels, maar kort na de verkiezingen splitste Tom Verreussel zich af en begon Voor Borne. Vervolgens sloot Verreussel zich voor deze verkiezingen aan bij D66, maar met die toevoeging bleef D66 toch op 1 zetel steken.
 

Het was de verwachting dat het CDA zou moeten inleveren. Landelijke polls wezen al langer in die richting. In die zin valt een zetel verlies nog binnen de perken.
 

GB90 grootste partij

De huidige coalitie van CDA, GB90 en Borne-Nu heeft in totaal gewonnen (1 zetel meer), maar daarmee is niet gezegd dat de combinatie weer een derde periode ingaat. Om te beginnen zal dit keer GB90, als grootste partij, het voortouw mogen nemen in de coalitieonderhandelingen, terwijl hiervoor het CDA de regie had. Dat zal al een andere dynamiek geven.

 

En daarnaast heeft de huidige coalitie de nodige kleerscheuren opgelopen. GB90 is niet vergeten dat er vanuit het CDA, maar gesteund door Borne-Nu, verwoede pogingen zijn ondernomen om de GB90-wethouder Michel Kotteman over het dossier azc te laten struikelen. “Niet terecht”, vindt Karin Scholten van GB90, zoals ze direct na de uitslag voor de camera van BorneBoeit memoreerde. Maar goed, nieuwe mensen, nieuwe ronde, nieuwe kansen.
 

Meerdere mogelijkheden

Een echt breekpunt voor coalitievorming is er eigenlijk niet. Waar vier jaar geleden de Verbindingsweg allesbepalend was en alleen een voortzetting van de coalitie mogelijk maakte, ligt dat nu anders. Verkiezingsprogramma’s laten grote overlap zien en een coalitie over rechts of over links lijkt op papier mogelijk.
 

Maandag wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt met ook de uitslagen op lijstniveau. En daarna begint het spel om de coalitievorming, waarvan de eindstand op voorhand niet vast lijkt te staan.
 

De live-uitzending van de verkiezingsavond is hier terug te zien. Met daarin een reactie van alle lijsttrekkers op de uitslag. (AJ/RH/BM/JW)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
freek — 18 mrt 2022
En nu is het Bornse bevolking bedankt en tot over 4 jaar want dan hebben we jullie weer nodig, nu doen we het zelf wel weer.
Lichtgeel hesje — 18 mrt 2022
En nu maar even wachten op de eerste partij die het met veel bombarie gepresenteerde verkiezingsprogramma (deels) overboord gooit, onder het mom van "polderen"......
The winner takes it all — 18 mrt 2022
@Job. Natuurlijk schamen ze zich voor wat ze deden. Dat was knap stom en ook vaak erin geluisd tijdens een gezellig onderonsje en dat alleen al is iets om je blijvend voor te schamen,dus wordt het motto; Vergeet en opnieuw proberen. Democratie op lokaal niveau, betekent elke 4 jaar de richting een klein zetje geven. Geen schokkende koersverandering. Het ambtelijk apparaat beslist feitelijk en de gekozen vertegenwoordiger die weer een afspiegeling zijn van de inwoners (en dus ook ons kent ons) bekrachtigen dat. Soms met veel rumoer vertraagd of verdaagd, maar het apparaat gaat door. De meeste wetgeving komt ook uit Den Haag en de Provincie.....
Job — 18 mrt 2022
Sommige dingen begrijp ik niet. Ik volg sinds een paar jaar de lokale politiek. Het dossier Azelo; de vloedbeltverbinding; het financiële wanbeleid; de vernietigende kritiek op de coalitie? en wat gebeurt er ? De lokale partijen die hiervoor meer dan verantwoordelijk zijn winnen stemmen ?? Voor mij bewijs dat inhoud er niet toe doet maar dat het gaat om ons kent ons. Ik stem omdat het onze democratische plicht is maar het maakt me moedeloos. Een laatste opmerking: schandalig (en dan druk ik me zacht uit) dat het cda durft te stellen dat ze een aanjager waren voor de vloedbeltverbinding !!!

Stemmen is ons kent ons en gaat niet om de inhoud. Goed om te weten
Ron Hartman — 17 mrt 2022
De Partij van de niet-stemmers is nu verreweg het grootst in Borne. Zorgelijk! Hopelijk wordt die grootste groep burgers makkelijker betrokken bij digitale politieke fora. Ben je getokt als politiek interessant wordt gemaakt, of getikt? Tiktok politiek door jongeren in de politiek? Wie helpt vanuit de bestaande structuren?
Al die vrijwilligers die zich inspanden om de Democratie levend te houden; gefeliciteerd met de resultaten en de grote mogelijkhden die gloren tot verandering.

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024