‘Prachtig overzicht van het vrouw-zijn’
22-03-2022
EXPOSITIE MODEBEELD 1930-1950 IN BUSSEMAKERHUIS

‘Prachtig overzicht van het vrouw-zijn’

Vanaf 4 april tot 12 oktober is in het Museum Bussemakerhuis de tentoonstelling Modebeeld 1930-1950 te zien. Samensteller van de expositie is Birthe Weijkamp, Winterswijkse van geboorte en tegenwoordig woonachtig in Amsterdam. “Mode is zoveel meer dan kleding”, vertelt ze en zelf is ze het levende bewijs ervan. Gestoken in een jurk uit de jaren ‘30-‘50 van de vorige eeuw, uiteraard met hoedje en een bijpassende haarcoupe, vertelt ze bevlogen en vol passie over de schoonheid van haar favoriete kledingjaren.
 

“Door die jaren heen zie je stijlen ontstaan die het vrouw-zijn symboliseren”, klinkt het. “Na de twintiger jaren, waarin rechte lijnen, het jongensachtige, het beeld bepalen, wordt in de jaren ’30 de dameskleding vrouwelijk, glamoureus, hoffelijk én ook huiselijk. Voorbeelden daarvan zijn de lange, flamboyante avondjurken met lage decolletés en blote ruggen, zo mogelijk gemaakt van stoffen die de vrouwelijke vormen goed laten uitkomen. Tijdens de oorlogsjaren werd het logischerwijs allemaal simpeler en functioneler. Wel bleef er aandacht voor kapsel en make-up. Na de oorlogsjaren keerde de vrouwelijkheid terug. Met hoge hakken en lange, zwierige rokken met wespentailles.”
 

Vrouwelijke vormen

Weijkamp: “Toen ook de economie stilaan verbeterde werd de in eerste instantie sensationele vrouwelijke look van Dior meer en meer gemeengoed. Want hoewel steeds meer vrouwen ook buiten de deur gingen werken en daarom kozen voor functionele kleding, hielden ze vast aan de vrouwelijkheid ervan. Geïnspireerd door de modebladen begonnen ze facetten van de look te verwerken in hun eigen garderobe, geholpen door de toenemende koopkracht, de goedkope kunstvezels en de opkomst van de confectie. Ook de gewone burgervrouw kon zich gaan kleden volgens de laatste mode, Compleet met (hand)schoenen en (nep)parels. Er ontstond een silhouet waarin de vrouwelijke vormen geaccentueerd werden met een taille en volle boezem.”
 

De mode- en kunsthistorica raakt er niet over uitgesproken. En is bovendien uitermate trots nu een eigen expositie te hebben in het Bornse Bussemakerhuis. Ruim vijftig ‘stukken’ heeft ze uit haar eigen collectie meegenomen naar Borne. “De expositie geeft een prachtig overzicht van het vrouw-zijn in de jaren ’30-’50. Bij menigeen zal het herinneringen oproepen aan die turbulente jaren, bij anderen zal het besef doorklinken hoe vrouwen er in tijden van nood toch modieus konden uitzien, alleen al door te spelen met details en accenten,” zo besluit Birthe.
 

Modeshow met filmvoorstelling

Zoals gezegd begint de expositie op maandag 4 april. In diezelfde week, op vrijdag 8 april, is er om 19.30 uur een show van haar vintagekleding in het Kulturhus. Na de show wordt het programma voortgezet met de vertoning van de film ‘Yves Saint Laurent’. Deze avond vormt tevens de grande finale van het project ‘De Rode Draad’. (AJ/BM)
 

Meer info over het programma in het Kulturhus is te vinden op www.kulturhusborne.nl. Op de website van het Bussemakerhuis valt meer te lezen over openingstijden et cetera.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Sefardische muziek, ontroert en raakt je

Twee ingrediënten, met Joodse achtergrond, komen op vrijdag 14 oktober bij elkaar....
06-10-2022

Bornse musici serveren samen sfeervolle kerst

Een jaar geleden was er ‘We zijn er nog’, de grote muzikale avond waarop Bornse...
05-10-2022

Kulturhus boordevol gi-ga-groene activiteiten

Vandaag is de Kinderboekenweek 2022 van start gegaan met als thema: gi-ga-groen en dat was goed...
05-10-2022

Kennismaking met Oekraïense cultuur

Mariia Bolduieva voelt zich gespannen. Verdrietig kijkt ze voor zich uit en denkt aan een...
04-10-2022

Borns Kleinkoor trekt alle registers open

Toen Gerard Kuipers in 1941 het initiatief nam tot het oprichten van het Bornsch Katholiek...
01-10-2022

Gitaar centraal in Kulturhus

Zondag 2 oktober staat een dag lang de gitaar centraal in het Kulturhus. Het is dan de derde...
22-09-2022