Zij keren niet terug in de raad
AFSCHEID VAN ZEVEN RAADSLEDEN

Zij keren niet terug in de raad

De kiezer heeft gesproken en de stemmen zijn geteld. Het democratisch proces betekent iedere vier jaar een herschikking van zetels en van de ‘poppetjes’ in de gemeenteraad. Zeven van de huidige raadsleden keren niet terug voor een nieuwe periode. Merendeels hun eigen keuze, hier en daar wellicht toch een teleurstelling.
 

Borns Bijtje

Gewoontegetrouw is er bij het afscheid van de raadsleden een woord van dank en een Borns Bijtje, een onderscheiding die speciaal voor deze situatie is ontworpen, maar sinds 2016 ook wordt uitgereikt aan andere Bornenaren met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Twee vertrekkende raadsleden kregen er echter geen, simpelweg omdat ze al eens een Borns Bijtje opgespeld hadden gekregen. Henk Vrielink (GB90) vertrok in 2018, maar keerde weer terug toen Rudy Tip in 2021 het voor gezien hield.

 

Harry Schothuis (CDA - foto in de tekst) is helemaal de Heintje Davids van de Bornse politiek. Twee keer eerder nam hij afscheid en evenzo vaak keerde hij – immer opgewekt - ook weer terug. Dit keer is zijn vertrek uit de gemeenteraad echter definitief, zo verzekerde hij in de wandelgangen. Na in totaal 16 jaar in de gemeenteraad vindt hij het wel mooi geweest.
 

Koninklijke Onderscheiding voor Anka Jacobs

Na drie raadsperioden volgt er automatisch een Koninklijke Onderscheiding. En die mocht burgemeester Jan Pierik opspelden bij Anka Jacobs (VVD). Vanaf 2010 maakte zij deel uit van de VVD-fractie, tussen 2014 en 2019 vervulde ze de functie van fractievoorzitter.
 

Andere raadsleden die niet meer terugkeren zijn: Herald Lucas (CDA), Mike de Boer (GB90), Tom Verreussel (Voor Borne en nu D66) en Jan van Helvert (VVD).
 

Bijzonder advies commissie geloofsbrieven

Er waren woorden van dank voor de vertrekkende raadsleden en omgekeerd wijze raad aan de opvolgers in de gemeenteraad, die ongetwijfeld met nieuw elan en nieuwe voornemens van start gaan. Met kennelijk een nieuwe mores ook. Verrassend kwam de raadscommissie die de geloofsbrieven van de raadleden onderzocht met het advies dat een raadslid zijn voorzitterschap van de Stichting Borns Carnaval beter kon opgeven en een ander raadslid belangenverstrengeling kan voorkomen door uit het bestuur van de Stichting Duurzame Initiatieven Borne te vertrekken. Of in ieder geval over deze functies een gesprek met de burgemeester moeten aangaan.
 

Opvallend. En dat vond ook Henk van den Berg (Borne-Nu), de bewuste voorzitter van het Borns carnaval. “Ik ben overvallen door deze mededeling”, zei hij. “Ik zit al drie periodes in deze raad en al die jaren is er nooit over het Borns carnaval gesproken. Het is prima om een keer het gesprek te voeren, maar het is ook goed dat er raadsleden zijn die met de poten in de klei staan.” (AJ)

 

(Op de foto boven vanaf links: Henk Vrielink, Herald Lucas, Jan van Helvert, Anka Jacobs, Tom Verreussel en Harry Schothuis. Mike de Boer was wegens vakantie niet aanwezig)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Borne start met was- en strijkservice

In navolging van meerdere Twentse gemeenten krijgt ook Borne een was- en strijkservice. Met deze...
30-06-2022

Nieuw zeer in de gemeenteraad

Na de verkiezingen waren alle partijen eensgezind in het voornemen om voortaan beter met elkaar...
23-06-2022

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Gemeente Borne wil inwoners stimuleren om regenwater af te koppelen van het riool en stelt...
23-06-2022

Flink meer lucht in de begroting

Het financieel perspectief voor de gemeente Borne ziet er een stuk rooskleuriger uit dan de...
22-06-2022

Hoe zat het CDA in het formatieproces?

Bo ter Braak is aan de ene kant wel blij dat ook het CDA haar verhaal kan doen. “Dat...
20-06-2022

Frustratie en boosheid bij GB90 en GrLi/PvdA

Vijf dagen na de verrassende move van VVD, CDA en Borne-Nu om dwars op het lopende...
19-06-2022