Zij keren niet terug in de raad
AFSCHEID VAN ZEVEN RAADSLEDEN

Zij keren niet terug in de raad

De kiezer heeft gesproken en de stemmen zijn geteld. Het democratisch proces betekent iedere vier jaar een herschikking van zetels en van de ‘poppetjes’ in de gemeenteraad. Zeven van de huidige raadsleden keren niet terug voor een nieuwe periode. Merendeels hun eigen keuze, hier en daar wellicht toch een teleurstelling.
 

Borns Bijtje

Gewoontegetrouw is er bij het afscheid van de raadsleden een woord van dank en een Borns Bijtje, een onderscheiding die speciaal voor deze situatie is ontworpen, maar sinds 2016 ook wordt uitgereikt aan andere Bornenaren met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Twee vertrekkende raadsleden kregen er echter geen, simpelweg omdat ze al eens een Borns Bijtje opgespeld hadden gekregen. Henk Vrielink (GB90) vertrok in 2018, maar keerde weer terug toen Rudy Tip in 2021 het voor gezien hield.

 

Harry Schothuis (CDA - foto in de tekst) is helemaal de Heintje Davids van de Bornse politiek. Twee keer eerder nam hij afscheid en evenzo vaak keerde hij – immer opgewekt - ook weer terug. Dit keer is zijn vertrek uit de gemeenteraad echter definitief, zo verzekerde hij in de wandelgangen. Na in totaal 16 jaar in de gemeenteraad vindt hij het wel mooi geweest.
 

Koninklijke Onderscheiding voor Anka Jacobs

Na drie raadsperioden volgt er automatisch een Koninklijke Onderscheiding. En die mocht burgemeester Jan Pierik opspelden bij Anka Jacobs (VVD). Vanaf 2010 maakte zij deel uit van de VVD-fractie, tussen 2014 en 2019 vervulde ze de functie van fractievoorzitter.
 

Andere raadsleden die niet meer terugkeren zijn: Herald Lucas (CDA), Mike de Boer (GB90), Tom Verreussel (Voor Borne en nu D66) en Jan van Helvert (VVD).
 

Bijzonder advies commissie geloofsbrieven

Er waren woorden van dank voor de vertrekkende raadsleden en omgekeerd wijze raad aan de opvolgers in de gemeenteraad, die ongetwijfeld met nieuw elan en nieuwe voornemens van start gaan. Met kennelijk een nieuwe mores ook. Verrassend kwam de raadscommissie die de geloofsbrieven van de raadleden onderzocht met het advies dat een raadslid zijn voorzitterschap van de Stichting Borns Carnaval beter kon opgeven en een ander raadslid belangenverstrengeling kan voorkomen door uit het bestuur van de Stichting Duurzame Initiatieven Borne te vertrekken. Of in ieder geval over deze functies een gesprek met de burgemeester moeten aangaan.
 

Opvallend. En dat vond ook Henk van den Berg (Borne-Nu), de bewuste voorzitter van het Borns carnaval. “Ik ben overvallen door deze mededeling”, zei hij. “Ik zit al drie periodes in deze raad en al die jaren is er nooit over het Borns carnaval gesproken. Het is prima om een keer het gesprek te voeren, maar het is ook goed dat er raadsleden zijn die met de poten in de klei staan.” (AJ)

 

(Op de foto boven vanaf links: Henk Vrielink, Herald Lucas, Jan van Helvert, Anka Jacobs, Tom Verreussel en Harry Schothuis. Mike de Boer was wegens vakantie niet aanwezig)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe manier van maaien

Er moeten met Twente Milieu nieuwe afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van de...
27-05-2023

Voorzichtige start Bornse Dromen Dagen

Noud en Beau willen meer speeltoestellen op de Pellenhof in Oud Borne. Een glijbaan lijkt hen...
25-05-2023

Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen

In 2019 verlieten de laatste zusters het Carmelitessenklooster in Zenderen. Sindsdien staat het...
25-05-2023

Borne steunt IJsbaan Twente

De gemeente draagt 24.000 euro – een euro per inwoner - bij aan het overeind houden van de...
23-05-2023

BorneBoeit vandaag 10 jaar online

Vandaag is het op de kop af tien jaar geleden dat BorneBoeit werd gelanceerd. Het platform -...
22-05-2023

Flexwoningen: ‘We moeten wel’

Veel omwonenden van de Tichelkampweg verzamelden zich dinsdagavond voor het gemeentehuis, waar...
16-05-2023