Intrigerende Dwaas en inspirerende Reis
29-04-2022
KOMENDE MAAND BIJZONDERE VOORSTELLING ÉN CONCERT IN BORNSE SYNAGOGE

Intrigerende Dwaas en inspirerende Reis

Nu alles weer kan is er een explosie van culturele activiteiten. ‘We kunnen het weer inhalen! Hetgeen we zolang hebben gemist’, denken velen. Er is veel om te kiezen en voor elk wat wils. Zo vlammen een ‘volbloed theaterbeest’ en een geïnspireerde musicus op het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge. Bijzonder: Borne krijgt in mei het tweede en laatste optreden van 'Dwaas' door Godfried Beumers. Ook Anne Brackman heeft voor haar tweede concert, na lange tijd, ons dorp gekozen.

 

Francesco di Assisi, heilige of dwaas?

Godfried Beumers doet op 12 mei, in de laatste maanden van zijn vijftigjarige carrière in het theatervak, Borne aan. Gehinderd door de coronapandemie kon hij zijn nieuwste voorstelling Dwaas de afgelopen twee jaar niet uitvoeren. Helaas brengt hij dit stuk in totaal tweemaal slechts over het voetlicht. Met een narrig eerbetoon aan, de middeleeuwse, Francesco di Assisi, de heilige die ooit beweerde ‘God heeft mij uitdrukkelijk bevel gegeven om in deze wereld als een nieuw soort dwaas te leven’, treedt hij op. “Ik wil graag nog een keer vlammen met Dwaas.”

 

In augustus neemt hij afscheid van zijn lange theatercarrière. Begonnen als poppenspeler. Vervolgens ging hij acteren, speelde met maskers, vertelde sprookjes, regisseerde, ontwierp decors en kostuums en schreef voor het theater.

 

Het theaterstuk dat Beumers heeft geschreven is gebaseerd op een uitvoerig onderzoek naar het leven van Francesco di Assisi. Zijn stuk bestaat uit monologen waarin wordt gejongleerd met feit en fictie, met folkloristische volksverhalen en hedendaags engagement. Hij koos voor vier personages: een brallerige legerkapitein, een onervaren minnaar en een bange, niet al te snugger lijkende, onderdanige knecht (bovenste foto), allen afkomstig uit de Commedia dell’ Arte. En tot slot Zuster Dood. Met enkele maskers naast zich en enkele attributen in zijn hand beeldt hij die personen uit. “Vanuit verschillende perspectieven heb ik geprobeerd het beeld te schetsen van Francesco als een eigenzinnige en naïeve ‘dwaas’. Die ondanks zichzelf door anderen als een heilig en buitengewoon man werd en wordt beschouwd”, legt de acteur uit.

 

De ontoereikendheid in ons allen

“Voor mij blijft Francesco een complexe, tegenstrijdige en niet te duiden man.” Hij is voor mij het beste naar voren te brengen door de Commedia dell’ Arte. Een theatervorm waarin naast komisch vermaak afgerekend wordt met de heersende klasse. Het werd gebracht voor de man in de straat. Het heeft altijd een tragische ondertoon: het verhaalt steeds weer over de geboren verliezer en over de ontoereikendheid in ons allen. En welk mensenleven wordt daar niet door gekenmerkt?

 

Muziek verbeeldt

Anne Brackman heeft zich de afgelopen jaren laten inspireren door verhalen van collega-musici. Maar vooral door een reflectie op zichzelf. Ze maakte een inspirerende reis door het leven. “Je ziet wie je bent.” Filosofisch onderstreept ze het met ‘niks ontstaat uit het niets’. Brackman studeerde aan het conservatorium in Amsterdam en Wenen. Ze realiseerde zich dat bij het spelen en luisteren naar muziek dit beelden bij haar oproept. De musicus vond de weergave van deze beelden in haar natuurlijke omgeving. Ze wachtte op de juiste lichtinval en legde dit vast. Met een nieuwe kunstvorm, mixed media, wordt het optreden gepresenteerd.

 

Tijdens haar concert speelt zij op de piano en worden de beelden op een projectiescherm tegelijkertijd getoond. Brackman neemt haar publiek mee op reis. Stukken van Brahms, Schubert, Beethoven, Liszt worden door haar, met een eigen interpretatie vertolkt. Daarnaast is er werk van haarzelf te horen. Voor de pianiste geldt: “Ze geniet tijdens haar spel als het publiek kan genieten van haar spel.” En eenieder maakt een eigen reis bij het luisteren naar de klanken.

 

De voorstelling ‘Dwaas’ wordt op 12 mei door Godfried Beumers gespeeld. Het is de laatste kans om deze voorstelling te bezoeken. Het concert ‘Reis door inspiraties’ wordt op 22 mei door de pianiste Anne Brackman uitgevoerd. Beide optredens vinden plaats in de Bornse Synagoge. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Sefardische muziek, ontroert en raakt je

Twee ingrediënten, met Joodse achtergrond, komen op vrijdag 14 oktober bij elkaar....
06-10-2022

Bornse musici serveren samen sfeervolle kerst

Een jaar geleden was er ‘We zijn er nog’, de grote muzikale avond waarop Bornse...
05-10-2022

Kulturhus boordevol gi-ga-groene activiteiten

Vandaag is de Kinderboekenweek 2022 van start gegaan met als thema: gi-ga-groen en dat was goed...
05-10-2022

Kennismaking met Oekraïense cultuur

Mariia Bolduieva voelt zich gespannen. Verdrietig kijkt ze voor zich uit en denkt aan een...
04-10-2022

Borns Kleinkoor trekt alle registers open

Toen Gerard Kuipers in 1941 het initiatief nam tot het oprichten van het Bornsch Katholiek...
01-10-2022

Gitaar centraal in Kulturhus

Zondag 2 oktober staat een dag lang de gitaar centraal in het Kulturhus. Het is dan de derde...
22-09-2022