VVD, Borne-Nu en CDA willen coalitie vormen
INITIATIEF OVERGENOMEN VAN GB90

VVD, Borne-Nu en CDA willen coalitie vormen

Heel verrassend hebben VVD, Borne-Nu en CDA het proces om tot coalitievorming te komen uit handen genomen van GB90, dat sinds de verkiezingen als grootste partij het voortouw nam. GB90 vond een gewillige partner in GrLi/PvdA, maar had moeite een meerderheid rond te krijgen met een derde partij. Met de VVD lukte het niet en onlangs mocht het CDA aanschuiven voor gesprekken, maar kennelijk is er ondertussen een alternatief spoor gestart, waarbij VVD, Borne-Nu en CDA elkaar hebben gevonden en het heft in handen nemen.
 

“Volgens de laatste berichten bieden de lopende formatieonderhandelingen geen perspectief op een nieuw college van B&W op korte termijn” laten VVD, Borne-Nu en CDA weten. “De drie partijen voelen chemie, enthousiasme en daadkracht om deze stap te kunnen zetten. Daarmee doen zij ook recht aan de verantwoordelijkheid die zij voelen naar de inwoners van Borne, Hertme en Zenderen, die niet gebaat zijn bij een verdere vertraging van het proces.”
 

Bestuurlijke vernieuwing

Alle drie de ‘coupplegers’ hebben drie zetels in de raad. Net onvoldoende voor een meerderheid. “De drie fracties realiseren zich dat de samenwerking niet op een meerderheid steunt in de gemeenteraad. Bewust is die keuze gemaakt. Het leidt immers tot een meer democratisch proces binnen de raad, omdat niet op voorhand de steun van een meerderheid in de raad vaststaat. Die meerderheid zal zich in het debat in de raad moeten vormen op basis van een inhoudelijke weging van de argumenten. Hierdoor wordt de positie van alle raadsfracties versterkt en kan elk individueel raadslid het verschil maken. Ook wordt afscheid genomen van de starre coalitie-oppositie-verhouding en wordt een eerste grote stap gezet in de richting van echte bestuurlijke vernieuwing, die de drie partijen wensen.” En dat is toch wel een opvallende sneer richting GB90, dat van oudsher die ‘bestuurlijke vernieuwing’ predikt en ook vraagtekens zette bij de wil tot hervorming bij andere partijen.
 

Inmiddels is gestart met het schrijven van een werkprogramma, dat is gebaseerd op het onlangs vastgestelde raadsprogramma. “De planning is erop gericht de wethouders te benoemen tijdens de raadsvergadering van 5 juli”, laat men zelfverzekerd weten.
 

De manoeuvre zal ongetwijfeld ingeslagen zijn als een bom bij met name GB90 en GrLi/PvdA. Wordt vast en zeker vervolgd … (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Louis van Rasten — 18 jun 2022
De formateur had waarschijnlijk een heel andere combinatie in gedachte. Nu bieden de VVD, Borne.Nu en het CDA iets aan en dan gooit ie de handdoek in de ring. Die man kan niet tegen zijn verlies.
Ricardo — 16 jun 2022
Niet maar dan een logisch vervolg. Als GB en pvda/gl geen coalitie kunnen vormen, wat moet je dan? Drie andere partijen vinden elkaar wel, hebben samen 9 zetels en kiezen bewust voor deze minderheid. Chapeau! De formateur schaamt zich waarschijnlijk kapot voor het feit dat hij deze optie nooit als optie heeft gezien. En dan nu de handdoek in de ring gooien en boos zijn, wel erg makkelijk hoor..
Frans Spekschate — 16 jun 2022
Hoezo vertrouwen in de politiek, eerst iemand opdracht geven en dan achter zijn rug omgang. Van het CDA en de VVD kun je dat verwachten, achterkamer politiek, maar dat een plaatselijke partij hier ook aan mee doet. Schandalig.
Miranda — 15 jun 2022
Je kunt zeggen wat je wilt, maar de Bornse politiek blijft wel verrassen ;-)
Dirk — 14 jun 2022
Waar blijft de reactie van GB90 en GL/PvdA op deze ontwikkeling, alsmede de reactie van de formateur, of mag dit niet openbaar worden gemaakt??
Louis van Rasten — 14 jun 2022
VVD, CDA en Borne-Nu mooie combinatie!
Henk — 14 jun 2022
Goed dat EB90 buitenspel is gezet en ook de formateur voor schut
Ron Hartman — 14 jun 2022
Een stapje verder is nog mooier. Wat is het inhoudelijk gewenste profiel van de Wethouders op zakelijke gronden? Wat heeft Borne nodig aan kennis en kunde? Solliciteren bij de gehele raad, die vervolgens bij meerderheid stemt? De invloed van de grootste partij is dan ook van belang, maar minder dwingend dan een coalitie vormen met enkele partijtjes die moeten slikken? Dualisme in wording?
Hans — 14 jun 2022
Bestuurlijke vernieuwing 'ten top' :-)

Een initiatief van VVD, Borne-Nu en het CDA die er wezen mag en zeker geen coup.
Doordat een coalitie tussen GB, VVD en PVDA niet haalbaar is gebleken is een minderheidscollege voor Borne een mooie uitdaging voor bestuurlijk Borne. Niets is meer een 'uitgemaakte zaak' en elk raadslid kan hierdoor een sleutelpositie innemen op basis van zijn of haar standpunt.
Complimenten aan de 3 partijen die het aandurven om op deze manier een college willen vormen.
Succes

Azc wordt ‘Landgoed Groot Azelo’

Van de vier projectontwikkelaars die wel iets zagen in de herontwikkeling van het Maria...
04-07-2022

Wethouders in de startblokken

Als het aan de partijen VVD, CDA en Borne-Nu ligt dan worden dinsdagavond Michael Geerdink...
04-07-2022

Borne start met was- en strijkservice

In navolging van meerdere Twentse gemeenten krijgt ook Borne een was- en strijkservice. Met deze...
30-06-2022

Nieuw zeer in de gemeenteraad

Na de verkiezingen waren alle partijen eensgezind in het voornemen om voortaan beter met elkaar...
23-06-2022

Subsidie voor afkoppelen regenwater

Gemeente Borne wil inwoners stimuleren om regenwater af te koppelen van het riool en stelt...
23-06-2022

Flink meer lucht in de begroting

Het financieel perspectief voor de gemeente Borne ziet er een stuk rooskleuriger uit dan de...
22-06-2022