Hoe zat het CDA in het formatieproces?
VAN TWEEDE KEUS NAAR ALTERNATIEF

Hoe zat het CDA in het formatieproces?

Bo ter Braak is aan de ene kant wel blij dat ook het CDA haar verhaal kan doen. “Dat hebben we niet kunnen doen. Niet naar de formateur, niet naar GB90 en GrLi/PvdA en ook niet naar de samenleving.” In het formatieproces bleef het CDA stil. “We zaten immers op het reservebankje”, zegt Ter Braak niet helemaal zonder cynisme in haar stem. Formateur Wikkerink oordeelde dat het CDA door intern gerommel – waaronder het uitstappen van Bert Oude Lansink - niet ‘stabiel’ was en beter vier jaar buiten de coalitie aan haar ‘nieuwe profiel kon werken’.
 

Een oordeel dat bij het CDA rauw op het dak was gevallen. “Wij waren al sinds december met juist een heel goed team aan het werk, dat perfect samenwerkt. Met de formateur is helemaal nooit gesproken over de interne verhoudingen bij het CDA en vervolgens lees je dit advies dan terug in zijn tussenverslag!” Desondanks bleef het CDA proberen constructief te zijn. Dan maar vanuit de oppositie. “Als dit het is, dan is dit het maar”, zo was de conclusie na de aanvankelijke shock.
 

Kopje koffie met GB90 en GrLi/PvdA

En toen was daar ineens een uitnodiging van GB90 en GrLi/PvdA om op de koffie te komen, enkele dagen voordat wereldkundig gemaakt zou worden dat de VVD was afgehaakt bij de formatiegesprekken. Daar werden Bo ter Braak en Wouter Leushuis bijgepraat door Karin Scholten (GB90) en Marja Zandjans (GrLi/PvdA) over de nieuwe situatie. “Mijn eerste gedachte was ‘Dat had ik wel gedacht’ en de tweede ‘Dan komt zeker nu de vraag’” En ja, of het CDA dan wilde aanschuiven? “We hebben daar geen keiharde ‘nee’ genoemd, maar daar is ook alles mee gezegd. We wilden sowieso tijd hebben om met onze fractie te overleggen.”
 

'Vervelend gevoel'

Na het Pinksterweekeinde vond het overleg plaats in het CDA. “We bleven met het vervelende gevoel zitten dat wij tweede keus waren en dat er blijkbaar in drie weken tijd ineens een wonder was gebeurd, waardoor we plotsklaps wél goed genoeg waren voor de coalitie. Bovendien vonden we het niet zuiver dat het gesprek met Karin en Marja plaatsvond zonder formateur erbij. Dat hadden wij transparant gevonden. We spraken af om alle communicatie voortaan via de formateur te laten lopen.”
 

Het gesprek met Wikkerink vond plaats op 8 juni. “Daar hebben wij aangegeven dat we niet zo’n goed gevoel hadden overgehouden aan het gesprek met Karin en Marja, ook omdat de zwartepiet wel erg richting VVD geschoven werd. We gaven aan voor wederhoor ook met Leo Graafhuis te gaan spreken en uiterlijk dinsdag 14 juni aan Wikkerink terug te koppelen of we wel of niet in zee zouden gaan met GB90 en GrLi/PvdA.”
 

Klik met VVD en Borne-Nu

“Van Leo Graafhuis hoorden we hun kant van het verhaal en hadden eigenlijk meteen een goede klik. Op inhoud, maar ook persoonlijk. Toen ontstond het idee om misschien toch samen andere opties te bekijken. Borne-Nu, waar we de laatste jaren altijd al goed mee hebben kunnen samenwerken, sloot aan en het voelde meteen zo vertrouwd en goed! We kunnen op elkaar bouwen. Daar waren we van overtuigd.” Zoals afgesproken werd Wikkerink gebeld met de mededeling dat het CDA niet zou beginnen met gesprekken met GB90 en GrLi/PvdA en dat ze de reden daarvoor graag met Wikkerink wilden bespreken. Er werd een afspraak gemaakt voor woensdag 15 juni 12.00 uur. “Maar kort daarna dachten we dat het toch zuiverder was om de formateur meteen in vertrouwen op de hoogte te brengen van de chemie die inmiddels met VVD en Borne-Nu was ontstaan.”
 

'Geen kans gehad om vertrouwelijk met formateur te spreken'

Vervolgens werden de partijen geconfronteerd met een mail van de Griffie, waarin alle fractievoorzitters door Wikkerink werden uitgenodigd voor een vergadering op exact die woensdag 12.00 uur. “Van de formateur hadden wij niets gehoord over het vervallen van onze vertrouwelijke afspraak. Hoe kan dit? Bovendien bleek de burgemeester al op de hoogte en wellicht ook andere partijen. Dan moeten we maar doorzetten!” Zo gezegd, zo gedaan en de rest is geschiedenis. “Ons is de kans volledig ontnomen om in vertrouwen met Wikkerink te spreken en ook om terug te koppelen naar Marja en Karin. We wilden de formateur in positie brengen, maar die gelegenheid werd ons niet geboden. Dat doet wel pijn!”
 

Samenwerken

Het is volgens Bo ter Braak nooit de intentie geweest om de verhoudingen op scherp te stellen. “We hebben altijd goed samengewerkt met GB90 en ook wel met GrLi/PvdA. Niemand heeft er wat aan als je met elkaar overhoop ligt. Je hoeft niet met elkaar getrouwd te zijn, maar je moet wel samen door een deur kunnen. We staan open voor constructieve gesprekken met iedereen en willen vooral die samenwerking oppakken. We hebben met alle raadsfracties intensief gewerkt aan een raadsakkoord en een lijn van bestuurlijk samenwerken ingezet. Ik zie niet in waarom we daar nu vanaf moeten stappen.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
BorneBoeit — 21 jun 2022
We sluiten deze discussie. Zo langzamerhand heeft het weinig meer met het betreffende artikel te maken en de reacties zijn bovendien niet allemaal erg respectvol naar elkaar. Zie ook onze spelregels.
Louis van Rasten — 21 jun 2022
@Andere Henk, uit diverse onderzoeken is toch naar boven gekomen dat een partij als de VVD naar het linkse politieke spectrum is opgeschoven, hiervan hebben uiteraard partijen als de PVV en JA21 geprofiteerd door het aantrekken van rechtse kiezers die aanvankelijk VVD zouden hebben gestemd. Als voorbeelden links beleid kan ik noemen: meer en ruimhartiger asielbeleid alsmede het beleid op milieu. Dat de VVD een te rechtse koers zou varen hoor je alleen van links Nederland.
Henk — 21 jun 2022
Mijn reactie is weer verdwenen. Wanneer je een beetje scherp reageert verdwijnt de tekst. Zoiets heeft een naam!
Ron Hartman — 21 jun 2022
@Ricardo: een mening is de andere kant van de medaille. Zo weet jij stellig dat D66 het heeelemaaal fout ziet. Je zou eens kunnen uitleggen WAT ze fout zien en hoe het WEL kan. Nu lijkt het net of je blind achter FvD aanloopt, zonder ook dat ff toe te lichten
Ron Hartman — 21 jun 2022
De duiding uit de landelijke politiek klopt wel aardig. Kun je nu het nakende Muppet college ook duiden? Dit gaat m.i. Veel verder dan Neo Liberaal en Borne verdient toch frissere mensen?
Ricardo — 21 jun 2022
Henk, laat me niet lachen. D66 rechts van het midden...d66 is een soort groenlinks extreem, met hun klimaat en stikstof waanideeŽn. Dat idee dat we klimaat moeten beheersen omdat er anders klimaatvluchtelingen komen is zo ook naÔef als de pest. Wat een chantage argument. De mens kan het klimaat niet beheersen, we zouden op zijn best moeten kiezen voor adaptatie. En Nederland kan niet alle mensen op de wereld helpen? het is door en door naÔef en zeker geen realisme.
Henk — 21 jun 2022
Andere Henk weer, over landelijke politiek:
@Louis, VVD is inderdaad nogal rechts en net als bijna hele NL politiek o.a. uit angst voor Wilders flink naar rechts opgeschoven de afgelopen decennia.
Waar de VVD lang geleden redelijk liberaal was (alles mag, tenzij je een ander z'n vrijheid aantast) is die nu neo-liberaal (alles mag als je geld hebt)
D66 is verworden tot een VVD-light, links van de VVD, maar nog steeds rechts van het midden. Christenunie links noemen vind ik ook wat bijzonder, ze maken het VVD-beleid wederom mogelijk. Dat ze i.i.g. pretenderen wat beter met de schepping om te willen gaan heeft weinig met links/rechts te maken, maar meer met realisme/overleveningsdrang: Het aantal klimaatrampen is niet meer bij te houden en ik denk dat geen Nederlander zit te wachten op honderden miljoenen klimaatvluchtelingen of er zelf 1 te worden.
Louis van Rasten — 21 jun 2022
@Andere Henk, hoewel er geen sprake is van een linkse coalitie is er wel sprake van links beleid. Wij zien dat de VVD -toch een overwegend rechtse partij- meer verschuift naar het linkse politieke spectrum. Dit komt mede door de coalitievorming met de andere meer linkse partijen namens D66 en CU.
Henk — 21 jun 2022
Andere Henk hier,

@Louis, n.a.v. jouw "Met links beleid wordt het net zo'n zootje zoals wij landelijk zien." de volgende vraag:
"wanneer is er voor het laatst een overwegend linkse coalitie geweest in Nederland" ?
Zoeken via https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kabinetten_sinds_de_Tweede_Wereldoorlog
Ron Hartman — 21 jun 2022
@ Henk ea
Ik gebruik onderbouwde argumenten
Jullie niet
Dat zegt mij genoeg. ff snel een mening vormen en flap, daar ligt ie naast de dagelijkse internetbagger.
Louis van Rasten — 21 jun 2022
@Henk, helemaal 100% mee eens. Met links beleid wordt het net zo'n zootje zoals wij landelijk zien.
Dirk — 21 jun 2022
Is dit CDA ook tegen het voorgenomen landelijke stikstof beleid van de grote broer in den Haag, zoals ook andere CDA afdelingen in Overijssel??
Ron Hartman — 21 jun 2022
Bert Oude Lansink is de grote winnaar en laar ieder naar zijn pijpen dansen. Ongelooflijk dat het huidige CDA dat toestaat, of zitten daar nog veel Bertvolgers? Wat een bende op RRRechts, om over liberaal maar te zwijgen.
Louis van Rasten — 20 jun 2022
Hoe je het ook went of keert ben zelf wel blij met deze nieuwe combinatie VVD CDA en Borne.Nu.
Ricardo — 20 jun 2022
Carlo, wat een frustratie zit daar. Heel jammer. Kleine tip, wellicht even wat meer research doen.
freek — 20 jun 2022
Tja.
Ron Hartman — 20 jun 2022
@Ricardo: Democratie betekent de afspiegeling van het volk. Wat we nu zien is carnavaleske ouwe mannen machtsspelletjes, (dat past niet mannen!) waar een eerlijke jonge vrouw wordt meegelokt tot ze wordt uitgespuugd. Ik heb geen wethouder op het oog. Degene die het inhoudelijk zou kunnen (Rosa Amptmeijer) met een passende opleiding) heeft zich nog niet gemeld begreep ik.
Wil je ook eens een keer inhoudelijk reageren? Succes
Carlo — 20 jun 2022
Ricardo, het pijnlijke is dat ik op een CDA kandidaat heb gestemd die mij heeft beloofd dat CDA niet in zee zouden gaan met Borne Nu ivm Forum voor Democratie. NIet iedereen is daar een fervent aanhanger van.
Ricardo — 20 jun 2022
Ron, precies. Het gaat om de democratie. En nu zijn borne nu, cda en vvd die het voortouw nemen met 9 zetels. Heel democratisch en zelfs met de mogelijkheid voor een debat. Niks onfris aan. Wat wil je nog meer? Ja jouw wethouder van pvda/gl erin, over 4 jaar wellicht weer een kans.
Ron Hartman — 20 jun 2022
Hoe kun je nou tevreden zijn met welk resultaat ook, waar Bert Oude Lansink de ongekroonde koning van Borne is met zijn 10e stem. Knap gespeeld door Bert om zich die positie te geven, maar heeeeel onfris, temeer omdat Bert haast alle pijnlijke zaken de afgelopen jaren onder de tafel schoof.; Het gaat hier om DEMOCRATIE; niet het machtsspel van oude mannen toch?
Ricardo — 20 jun 2022
Wat een zielige reactie van je Carlo. Niet blij met het resultaat?
Carlo — 20 jun 2022
Beste Bo, dus omdat je een reservebank gevoel hebt ga je achter Borne Nu staan? Tijdens het verkiezingsdebat zei je wat anders. Loop je niet teveel achter meneer Graafhuis aan?
Ben je niet gewoon teleurgesteld dat je niet meer de grootste bent? Net als dhr. Graafhuis?

Ik zie een machtspolitieke vertoning. Pas op voor teveel chemie, dan wil de boel nog wel eens ontploffen.


Puzzelen met de Omgevingsvisie

Vorige week is de samenvatting gepresenteerd van de Bornse Dromen Dagen. Eigenlijk een opsomming...
29-09-2023

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023