Flink meer lucht in de begroting
GUNSTIGE ONTWIKKELINGEN GEMEENTEFONDS

Flink meer lucht in de begroting

Het financieel perspectief voor de gemeente Borne ziet er een stuk rooskleuriger uit dan de afgelopen jaren het geval was. Enerzijds door eenmalig winst uit de Bornsche Maten vrij te spelen en anderzijds doordat de ontwikkelingen van het gemeentefonds voor Borne gunstiger uitpakken dan gedacht. Hierdoor kunnen de bijna lege spaarpotten weer behoorlijk gevuld worden.
 

Grote projecten kunnen door

Hoe dat extra geld besteed gaat worden is aan het nieuwe college en de nieuwe raad. Maar het huidige college doet vooruitlopend daarop wel een aantal voorstellen om de continuïteit van het ingezette beleid niet in gevaar te laten komen. Zo wordt er een flinke reserve aangelegd om de verwachte prijsstijgingen van de grote projecten op te vangen (12 miljoen), zodat de bouw van onder andere de scholen, het Huis van Borne en ’t Wooldrik niet in gevaar komt.

 

Verder stelt het college voor om van de voorgenomen bezuiniging op het Sociaal Domein 9 ton weg te strepen en de buurtsportcoaches, waar tot nu toe met kunst- en vliegwerk iedere keer budget voor werd gevonden, nu structureel te maken.
 

De bijdrage van Borne aan de Vloedbeltverbinding – 5 miljoen – wil het college in één keer aan de provincie betalen, waardoor in de meerjarenbegroting extra structurele middelen vrijkomen.
 

Beschikbaar voor nieuw beleid

Maar met al deze voorstellen blijft er dus nog steeds flink wat geld over en dat geeft de nieuwe gemeenteraad meer lucht om met nieuw beleid te komen. Er is 1 miljoen structureel vrij beschikbaar voor lange termijnplannen en 16 miljoen voor incidentele uitgaven.
 

“Het ziet er heel goed uit”, zegt burgemeester Jan Pierik opgelucht. “Je ziet wel dat een gemeente als Borne heel erg afhankelijk is van de ontwikkelingen van het Gemeentefonds. De effecten zijn heel snel merkbaar.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 23 jun 2022
Mijn bijdrage plaatste ik gelijk na het zien van de presentatie. Nu nog eens bij het goeie artikel

@ Louis: Gisteravond heb ik gekeken naar de financiele voorlichting. Die was vanouds weer zwak en je merkte dat de presentator met Mel-in-n-moond z'n verhaal moest houden. Gelukkig is de Raad critischer geworden, dus dat geeft hoop.
Slechte presentatie met duidelijk foute aannames. Zo werd nog geextraproleerd uit vooroorlogse cijfers, waar we weten dat de oorlog nu een enorme impact zal hebben op de Nederlandse economie (en dus de Bornse) Zo werd het ravijn over 2 jaar voorspeld, maar alleen nog uit wegvallen van de Rijksvertroetelingen rond Corona. Geen woord over het veel grotere ravijn dat de oorlog veroorzaakt. De nieuwkomers doen hun best, maar je ziet dat ze nu al in het sjoemelcorset zitten. Nee, niet gerust op de toekomst, ook omdat de grond in 1 keer voor 20 jaar verkocht wordt om NU geld te cashen. Je verpatst dan je kroonjuwelen voor het feest van NU
Louis van Rasten — 23 jun 2022
Borne is de laatste jaren inderdaad behoorlijk aan het verpauperen. Hier zou de politiek wat meer aan kunnen gaan doen. In ieder geval een mooie uitdaging.
Marian — 23 jun 2022
Fijn dat de begroting lucht geeft. Nu eerst maar eens afwachten of er een doordachte bestemming aan gegeven kan worden. Aandachtspunt voor de politiek, vergeet niet dat Borne uit meer wijken dan alleen de Bornsche Maten. Ooit waren wij het mooiste dorp van Overijssel, maar door de verpaupering is daar weinig van over. De ambitieuze plannen voor het Wooldrik en het Huis van Borne kunnen minder ambitieus worden, wij moeten tenslotte allemaal inleveren!
Hans van Hasselt — 23 jun 2022
Als je de incidentele meevallers 10 miljoen uit Bornse Maten en 2,3 Extra dividend van de Cogas buiten beschouwing laat. Betekent dat er op de reguliere werkzaamheden van de gemeente nog steeds verlies gemaakt word. De extra 12 miljoen waar het college om vraagt voor de realisatie van het ?sportpaleis? het Wooldrik, het huis van Borne en de nieuwe scholen levert een extra last op van 475 K euro per jaar. En de vraag is gezien de enorme prijsstijgingen waar nog geen einde aan lijkt te komend dat voldoende is. Eind volgend jaar moet het ?sportpaleis ? klaar zijn anders lopen we nog miljoenen mis aan BTW compensatie. Dan lijkt de lucht in de begroting meer op gebakken lucht.
Jos — 22 jun 2022
Nieuwbouw "huis van Borne" vindt ik geld weggooien!! Renovatie kan toch!! Dit pand staat er misschien 30 jaar!! Ook gelezen dat dit afgebroken wordt voor betere ontplooiing van Dorset Mansion house!! Maak er dan een hotelaccommodatie van! Dit is hier ook niet aanwezig . Dan brengt het nog geld op!!
Dirk — 22 jun 2022
Foutje: 12+0,9+5+1+16 = 35 miljoen
Dirk — 22 jun 2022
Kan de vraag beantwoord worden dat de meevaller BM en ontwikkeling gemeente gelden 35 miljoen bedragen: 1+05+12+1+16....
Louis van Rasten — 22 jun 2022
@Ton Huiskes, zoals ook in het artikel wordt beschreven wordt er een bedrag van Ä 12 mln gereserveerd om dergelijke kosten op te kunnen vangen. Of dit genoeg zal zijn zal t.z.t. duidelijk worden.

Het belangrijkste is dat er financiŽle reserves zijn.
Ton Huiskes — 22 jun 2022
Goed nieuws dus maar is dit genoeg de komende projecten en de prijsstijgingen in de bouw te kunnen betalen?
Frank — 22 jun 2022
Dag Sarette, wat mis je specifiek aan de VVV? VisitBorne verzorgt tegenwoordig de toeristische informatie, veelal via de digitale weg, maar ook nog fysiek via informatie folders bij bijvoorbeeld het Kulturhus (ook de vrijwilligers hier vertellen je graag meer over Borne) en andere toeristische spots in en rondom Borne.
Louis van Rasten — 22 jun 2022
Ben blij dat er meer lucht is op financieel terrein. Het is inderdaad belangrijk hiermee nu goed om te gaan. Ben tevens blij met het nieuwe college bestaande uit VVD, CDA en Borne.Nu.
Sarette — 22 jun 2022
Dan kan gemeente ook wel de VVV weer in Borne nieuw leven in blazen. Bornenaren en toeristen zijn verbaasd, dat de VVV niet meer bestaat!

Borns Bijtje voor Roelof-Jan Naaktgeboren

Roelof-Jan Naaktgeboren ontving dinsdagavond een Borns Bijtje uit handen van burgemeester Jan...
26-09-2023

Mantelzorgers kunnen overstappen naar Wijkracht

De dienstverlening van het failliete SIZ Twente (Stichting Informele Zorg) is per 1 augustus...
26-09-2023

Koopovereenkomst de Veste getekend

Gemeente Borne en ontwikkelaars hebben maandag 25 september een koop- en realisatieovereenkomst...
25-09-2023

Borns Bijtje voor Herman Mulder

Oud-wethouder Herman Mulder ontving zondag uit handen van burgemeester Jan Pierik een Borns...
24-09-2023

Hommeles bij D66 Borne

Al enige tijd zijn er wrijvingen tussen raadslid Ernst Janssen, die met één zetel...
24-09-2023

Wat is de opbrengst van de Bornse Dromen Dagen?

Van 25 mei tot 11 juni vonden de Bornse Dromen Dagen plaats. Een participatietraject in het...
21-09-2023