Nieuw zeer in de gemeenteraad
VVD, CDA EN BORNE-NU PRESENTEREN WERKPROGRAMMA COALITIE

Nieuw zeer in de gemeenteraad

Na de verkiezingen waren alle partijen eensgezind in het voornemen om voortaan beter met elkaar om te gaan, te gaan discussiëren op inhoud, persoonlijke aanvallen achterwege te laten en vooral gezamenlijk in harmonie met elkaar op te trekken. Daar is ook tijd voor uitgetrokken, met professionele begeleiding en al. Allemaal leuk en aardig maar donderdagavond bleek daar helemaal niets van terechtgekomen te zijn. Integendeel.
 

Harde woorden

Bij GB90, SP en GrLi/PvdA zitten de emoties hoog over de laatste ontwikkelingen, waarbij VVD, Borne-Nu en CDA elkaar hebben gevonden en samen een nieuw college willen vormen. In hun beleving dwars op het lopende formatieproces, waarbij GB90 en GrLi/PvdA dachten, na het afhaken van de VVD, met het CDA verder de formatieonderhandelingen te kunnen gaan voeren. Er waren harde woorden van Karin Scholten (GB90) die het had over een ‘bestuurlijke crisis’, een ‘nieuwe kiem voor wantrouwen’ en ‘bestuurlijk fatsoen verkwanselen’. Stelliger nog was Marja Zandjans (GrLi/PvdA - foto in tekst)) die het allemaal ‘niet integer’ vond, de rol van zittende wethouder Martin Velten ‘echt niet kunnen’, ‘achterkamertjespolitiek’, ‘coupgedrag’ en ‘een aantal mensen die niet te vertrouwen zijn’.
 

'Diepe zucht'

VVD, CDA en Borne-Nu vonden het niet terecht en herhaalden nog maar weer een keer dat men van plan was de formateur ‘in positie te brengen’ en de alternatieve coalitie ‘in het proces in te brengen’, maar dat die kans hen was ontnomen, omdat formateur Wikkerink voor die tijd het bijltje erbij neergooide. De woorden van met name Zandjans werden haar kwalijk genomen, maar tegelijkertijd liet Leo Graafhuis (VVD) zich tijdens het debat verleiden om richting Karin Scholten te roepen dat ‘hij vreesde dat zij een beetje de weg kwijt was’.
 

Kortom, het was weer gezellig in de gemeenteraad. Ernst Janssen (D66) hoorde het allemaal aan en probeerde er een eind aan te maken. “Diepe zucht! Het raadsakkoord ligt er, de poppetjes lijken er al te zijn… vort met de geit en d’ran!”
 

VVD, CDA en Borne-Nu overhandigden een werkprogramma, wethouders zijn al in de ‘wasstraat’ en een nieuw minderheidscollege zou er begin juli moeten kunnen zijn. Maar in Borne weet je het maar nooit. In ieder geval werd er donderdag geen alternatief op tafel gelegd door GB90 en GrLi/PvdA. SP pleitte (schriftelijk) nog wel voor een ‘zakencollege’, maar dat bleef een beetje ‘hangen’. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 25 jun 2022
Als het om " macht of geld " gaat veranderen veel mensen als een blad aan de boom.
Henk — 25 jun 2022
De formateur was zwaar overschat, EB90 heeft zichzelf overschat en dacht samen met de formateur het CDA ff aan de kant te kunnen schuiven, Lansink is een kleine Omtzicht die ook wegloopt als het erop aankomt. Veel succes de nieuwe coalitie!
Bart Bergman — 24 jun 2022
@Dirk.
👍
Dirk — 24 jun 2022
Even e.e.a. in perspectief bekeken: Voor deze circusvoorstelling zou je als inwoner bijna een symbolische bijdrage betalen. Oh nee, dat gaan we toch al doen met al die "ambitieuze" en noodzakelijke(?) projecten die al lopen cq nog op stapel staan en waar nog een smak geld achteraan gegooid mag worden, hierbij niet vergetende dat voor deze projecten al instemming is gegeven door ALLE huidige partijen die nu met elkaar voor de buhne over de grond liggen te rollebollen om al dan niet het etiket Coalitiepartner opgespeld te krijgen...
Bart Bergman — 24 jun 2022
Die zogenaamde coupplegers lullen maar wat.
Je kunt gewoon je telefoon pakken en bellen om iedereen te informeren over de actuele gang van zaken en hoe dat gegaan is.
Of op je fiets springen en elkaar persoonlijk inlichten en zonodig de waarheid vertellen over e.e.a.
Zo groot is Borne niet.

Dit zijn overambitieuse mensen die alleen maar met zichzelf bezig zijn .
Omtzigt is niet voor niets weg bij deze club met geboren verraders.
Wat een vertoning.

Het lijkt Den Haag wel.
Louis van Rasten — 24 jun 2022
@Bram, de meer progressieve partijen zijn zo boos omdat zij hun beleid nu niet uit kunnen uitvoeren. Ze hadden stiekem gehoopt dat het CDA ben hen zou aansluiten om zo -ondanks het slechte verkiezingsresultaat (m.n. voor Gr./Links en PvdA)- toch nog een meerderheid te kunnen vormen.

Het steekt hen dat het CDA nu toenadering heeft gezocht bij Borne.Nu en de VVD. Zij zijn daar verbolgen over.
Marco — 24 jun 2022
Ga gewoon aan het werk. Als politici vertegenwoordigen jullie allemaal het Bornse volk. Er is op jullie allemaal gestemd om Borne te besturen. Het enige wat jullie tot nu toe hebben bereikt is dat het vertrouwen in politiek nog verder verminderd.
Bram — 24 jun 2022
Ik snap niet zo goed waarom GB'90 en GL/PvdA zo boos zijn op VVD-CDA-BorneNU, terwijl ze vooral de door de formateur belazerd zijn. Die gooide direct de knuppel in het hoenderhok toen het hem niet lukte een zo'n progressief mogelijk college te maken.

Wat VVD-CDA-BorneNU gedaan hebben is niet per se raar of een 'coup' (stop daar eens mee!) Niemand had hier ook van opgekeken als de formateur gewoon z'n werk had gedaan. En nu zitten we met de rotzooi.
Ton Huiskes — 24 jun 2022
Geef ze een kans een minderheidscollege te vormen en helemaal mee eens met dhr Janssen 'vort met de geit en d'ran!". De verkiezingen liggen al ver achter ons, en er is geen tijd te verliezen daar de gemeenteraad belangrijke beslissingen moet nemen over vraagstukken die veel geld kosten.

De vraag blijft of formateur Wikkerink wel de juiste persoon is geweest die de partijen bij elkaar moest brengen voor een meederheidscollege ...
Maar goed, daar ging het niet over gisteravond.
Louis van Rasten — 24 jun 2022
@Ricardo, dergelijk gedrag is typerend voor deze linkse partijen. Een verschijnsel dat wij -helaas- ook terug zien in de landelijke politiek. Wanneer het ze niet aanstaat/uitkomt zijn ze op hun teentjes getrapt, beginnen ze te drammen.

Ricardo — 24 jun 2022
GB en gl/pvda zijn weer eens onredelijk. Stel pubers die hun zin niet krijgen. En dan alles en iedereen slecht en onaardig vinden. Welkom in de politiek en de democratie, de meeste zetels winnen. Ik ben blij met de partijen die het gaat doen de komende 4 jaar. In ieder geval genoeg chemie.
Mark — 24 jun 2022
Wat een rommeltje.
Toon Peters — 24 jun 2022
Was het alleen de chemie of had de VVD geen zin in een driestromencoalitie met een linkse stroming en GB90 dat op bijvoorbeeld energietransitie nogal andere standpunten heeft? Dan is het veel plezieriger ouwe-jongens-krentenbrood eten met CDA en Borne Nu.
Opmerkelijk: in de afgelopen raadsperiode viel Leo Graafhuis Borne Nu nogal eens aan op hun geringe bijdrage aan het debat. Nu zijn het goede vrienden. Heet dat geen politiek opportunisme?
Ron Hartman — 24 jun 2022
Opvallend is toch dat de belangrijkste speler zo chemisch op de achtergrond weet te blijven. Bert Oude Lansink, die niet voor niets het CDA verliet en nu de chemist van ieder is. DAAR is over nagedacht. Als je van chemie houd en giftige mengselst

Overijsselse waardering voor Bornse vrijwilligers

Donderdagmorgen werden in het Sociaal Hus Dini Kokenberg, Martijn Weghorst en Bart Freriks...
01-12-2022

Druk op lokaal windbeleid

De provincie dreigt in te grijpen als gemeenten geen haast maken met de opwek van energie via...
30-11-2022

Keuzestress in Wensink-Zuid

Een spettertafel, waterwip, koekjesfabriek, zandtakel, evenwichtsparcours, vlot over het water,...
23-11-2022

College onder vuur over Ridderspoortje

De publieke tribune van de raadszaal puilde dinsdagavond uit met bezorgde omwonenden van locatie...
23-11-2022

Veel bezwaar tegen plan Ridderspoortje

Tegen het voornemen van de gemeente om de locatie van ’t Ridderspoortje aan de...
21-11-2022

Flink wat bomen erbij in Borne

Zaterdagmorgen was het een komen en gaan op Erve Knoef aan de Loodijk. Er lagen 156 flinke bomen...
19-11-2022