Misverstand over vierde wethouder
BURGEMEESTER JAN PIERIK LEGT ZIJN DILEMMA UIT

Misverstand over vierde wethouder

Op dinsdag 5 juli werden de nieuwe wethouders Velten (Borne-Nu), Geerdink (CDA) en Vermorken VVD) door de gemeenteraad aangesteld. Daaraan vooraf ging echter een discussie over de procedure. Dat had te maken met het feit dat er een vierde kandidaat was, namelijk Jaap Engelsman van GrLi/PvdA. Burgemeester Jan Pierik stelde voor om alle vier kandidaten gelijkwaardig te behandelen in de stemprocedure, waardoor er theoretisch een kans bestond dat er vier wethouders benoemd zouden kunnen worden. Het leek erop dat Pierik aanstuurde op vier wethouders, maar dat was volgens hem beslist niet het geval.

 

“De kans dat de procedure tot vier wethouders zou leiden was heel klein. Dat zou ook niet logisch zijn. Het ging mij erom de procedure zo in te richten dat het zo objectief mogelijk was naar álle kandidaten.” Pierik heeft er behoefte aan om uit te leggen wat zijn rol was en voor welk dilemma hij kwam te staan.

 

Geen rol in formatieproces

“Voor de verkiezingen was al afgesproken dat de burgemeester verantwoordelijk zou zijn voor de integriteitstoets van kandidaat wethouders. In het formatieproces heeft de burgemeester geen rol, maar ik had wel de hoop dat er een nieuwe coalitie zou zijn tegen de tijd dat de jaarstukken en kaderbrief besproken zouden gaan worden. Dat zijn belangrijke documenten. Dat zou betekenen dat op 21 juni de nieuwe wethouders moesten aantreden. In juni bleek het echter een hele andere kant op te gaan en was duidelijk dat dit niet haalbaar was.” VVD, CDA en Borne-Nu namen de regie over in het proces en kondigden aan samen een minderheidscoalitie te willen gaan vormen.
 

‘Geen toestanden’

“Het streven van die partijen werd om op 5 juli de wethouders te benoemen. Ik heb toen op 20 juni alle fracties een bericht gestuurd dat uiterlijk de volgende dag kandidaten voor het wethouderschap moesten worden doorgegeven, want anders zouden we 5 juli niet gaan redden. Naar alle fracties, omdat we op dat moment niet wisten of er een meerderheid voor de beoogde coalitie zou zijn. Ik heb een indringend gesprek gevoerd met CDA, VVD en Borne-Nu, want ik wilde op 5 juli geen toestanden en een enorme zeperd. Dat zou voor iedereen slecht zijn. Er werd mij gezegd dat ‘het wel goed kwam’, maar ik kan ook tellen. Drie keer drie is negen en zeker was het niet.”
 

Dilemma

Ondertussen was Pierik, vanwege de integriteitsprocedure, al op de hoogte van de vierde kandidaat. “Maar het was niet aan mij om dat te delen. Dat is aan de fracties zelf. Als burgemeester sta je helemaal buiten het proces.” Maar het maakte het hem wel lastig. “Ik heb de Griffie gevraagd uit te zoeken wat de spelregels zijn voor de procedure en kreeg terug dat er eigenlijk weinig regels zijn.” Er waren grofweg twee keuzes: drie kandidaten en één tegenkandidaat presenteren, of vier (volwaardige) kandidaten. “Dat eerste plaatste mij in een lastige positie, omdat ik dan een uitspraak moest doen over het actief naar voren brengen van drie kandidaten en de vierde niet.”
 

Hij koos voor de laatste optie - "Ook omdat dit in Borne de procedure was in 2014 en 2018 en gebruikelijk is in andere gemeenten" - en deelde dat vorige week vrijdag met VVD, Borne-Nu en CDA. Op dat moment was hen ook duidelijk dat er een vierde kandidaat was. “Ik heb toen ook GrLi/PvdA geïnformeerd en hen verzocht hun kandidaat aan de hele raad te presenteren.” VVD, Borne-Nu en CDA waren het er niet mee eens en wilden drie stemrondes waarbij ook telkens een tegenkandidaat (Engelsman) opgeschreven kon worden. “Nu wordt dat geframed alsof ik vier wethouders voorstelde, maar dat is dus niet zo. Een gemeente als Borne mag volgens de wet tussen de twee en vier wethouders hebben, maar nergens lag een uitspraak van de raad over het aantal wethouders. Daarom heb ik gezegd dat er dus twee uitspraken nodig waren op de stembriefjes: de keuze voor wel of niet de bewuste wethouders én drie of vier wethoudersposten.”
 

Mailwisselingen leidden uiteindelijk niet tot overeenstemming, waardoor het aankwam op een ordevoorstel in de gemeenteraad. Pierik trok aan het kortste eind. Hoe de uitkomst volgens zijn methode was geweest blijft gissen. “Waarschijnlijk hetzelfde”, denkt Pierik. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Louis van Rasten — 12 jul 2022
Ik denk dat wij -i.v.m. eventuele gastekorten- voorlopig en meer gebruik zullen moeten gaan maken van fossiele brandstoffen want je kunt gewoonweg niet anders. Zelfs links Nederland gaat hier -weliswaar schoorvoetend- mee akkoord.

Hopelijk zal bovenstaande dan van tijdelijks aard zijn (hetgeen geheel afhankelijk is van de oorlogssituatie in Oekraïne veroorzaakt door de agressor Rusland).
Bart Bergman — 11 jul 2022
Onze eigen achtertuin is trouwens ook in het geding he.
Het afvalwater van de gaswinning dat ze hier in de bodem pompen terwijl er duidelijk iets mis is onder de grond waar ze het fijne nog niet van weten.
Van die kleinigheden zeg maar.
Bart Bergman — 11 jul 2022
Dit verhaal kan ik mee leven.
Er is alleen 1 groot probleem, de groningers worden al vele jaren genaaid door de NAM en alle andere instanties wat betreft versterkingen en schadeloosstellingen.
Gezien deze verraderlijke overheid zie ik daar ook geen verandering in komen dus je verhaal richting de groningers is utopisch.

Als al de betrokken instanties en de NAM hun plicht in deze doen en idd voor 100 procent compensatie zorgen voor deze mensen denk ik niet dat zij bezwaar zullen hebben gezien de problemen met onze gasvoorziening maar nogmaals, dat is een utopische gedachte met het regime Rutte aan de macht.
Daar kun je alleen leugens en holle woorden van verwachten.
Ron Hartman — 11 jul 2022
Kennisgebrek is vooral bij de rrreechtse mensen van de grote stappen een probleem. Zo, mening klaar. Die anderen..... We moeten echter een probleem oplossen ondanks die snelle jongens van stavast. Ja, daaar kan kernenergie een rol in spelen op lange termijn. H2 produktie kan met zon en wind samen. Dat laatste laat je waaien. H2 dus ook.
Ricardo — 11 jul 2022
Wat een intelligente opmerking, nee niet in mijn achtertuin nee. Maar ik zeg het wel eerlijk. Er zijn tal van deugdneuzen in nederland die alles willen (migratie, klimaatbeleid, windmolens etc.) maar vervolgens als puntje bij paaltje kom het niet in hun achtertuin willen. Nogmaals, met alleen wind en zonne-energie kom je er totaal niet. En ik ben er op tegen om het hele land vol te bouwen met die dingen. Het ziet er niet uit, we hebben niet eens de capaciteit om al die energie op te slaan, het is natuuronvriendelijk, het heeft negatieve gezondheidseffecten en men wil het simpelweg niet. Mijn voorstel, kijk wat mogelijk is in groningen, gebruik innovatieve opties om de gaten daar te vullen en het gas te onttrekken. Geef de groninger zijn eerlijke deel en versterk waar nodig. Investeer in de tussentijd in kernenergie. Het is niet zo moeilijk. En ja, als dat ding naast borne komt dan vind ik dat prima.
Bart Bergman — 11 jul 2022
@Ricardo
Alleen niet in jouw achtertuin he?
Ricardo — 11 jul 2022
Allemaal angstbeelden, alleen maar om die groene ellende erdoorheen te drukken. Ook voor Groningen zijn er tal van oplossingen. Je moet het alleen wel durven.

https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10340714/groningse-gasvelden-stabiliseren-met-stikstof
Ron Hartman — 11 jul 2022
@Ricardo. De gezondheidsrisico's bij een aardbeving na sterker pompen, zijn dat je dood onder het puin kan komen liggen. Ook dat de permanente angst je totaal ontregelt. Je ooit fraaie woning in een tochtig onbewoonbaar krot verandert en bij elk zuchtje wind, kreunt en steunt. Stuur ff een berichtje naar hen dat je liever met ze ruilt dan een molen wilt zien die qua geluid niet op kan boksen tegen de a1 en a35
Ricardo — 11 jul 2022
Er zit voldoende in de grond in Groningen, compenseer die beste mensen en zorg voor verstevigde bouw. Daar zou ik persoonlijk mee akkoord gaan. Maar wellicht zou je in kunnen gaan op het veiligheid/gezondheidsaspect en hoe om te gaan met beperkt draagvlak onder de bevolking indien met het niet wilt.
Ron Hartman — 11 jul 2022
@Ricardo. Wie heeft ooit gezegd dat ze mooi zijn? Het gaat om licht in donkere dagen. DAT leveren ze. Wat ga jij doen bij duisternis en als zelfs je nieuwe cvtje uitvalt? Mopperen op....?
Bart Bergman — 11 jul 2022
@Ricardo
Groningen is zeker niet jou achtertuin?
Ricardo — 11 jul 2022
Ik breek ook even in. Het wordt hier wel erg makkelijk neergezet. Windenergie is leuk, maar zeker niet zonder negatieve effecten. Er zitten directe gezondheidsissues aan vast voor omwonenden. Dit moet eerst goed uitgezocht worden. Ik ben altijd benieuwd hoeveel mensen (veelal landelijke d66 stemmers) ook ja roepen als hun achtertuin wordt uitgekozen als ideale locatie, maar dat terzijde. Mooi de goede mens uithangen maar niet in eigen tuin? altijd interessant.

Daarnaast zijn deze horizon vervuilende units ook slecht voor de natuur en gaat het ten koste van veel vogels. Kies in dit geval dan voor zonne-energie daar waar mogelijk is (daken, etc). Grote voorstander van kern of thorium centrales, en sluit gas voor nu nog niet uit. Zit nog genoeg in groningen om de tijd te overbruggen naar reëele opties zoals kernenergie.
Bart Bergman — 11 jul 2022
Klopt.
Daarom moeten ze er vol op inzetten dus niet eerst 2 zoals nu de bedoeling is.
Louis van Rasten — 11 jul 2022
Er wordt ook steeds meer door de landelijke overheid gedacht over het gebruik van kerncentrales hetgeen ik een goede zaak vind. Nadeel van dit alles is dat de bouw ervan vele jaren met zich mee zal brengen. Je hebt het dus niet één, twee drie geregeld.
Ron Hartman — 11 jul 2022
@Bart. Ik snap je punt. Dat ligt nog ver weg en komende jaren kunnen we mogelijk zelfs fysiek lijden. Het is onze vraatzucht naar energie die we iets kunnen temperen, maar intussen laten we die oneindige energiebron maar waaien. Mooi? Nee, de groei van de mens maakt veel kapot. Wachten dan maar tot bv Poetin over ons beschikt? Het zal en, en, en moeten zijn?
Ron Hartman — 11 jul 2022
@Bart. Ik snap je punt. Dat ligt nog ver weg en komende jaren kunnen we mogelijk zelfs fysiek lijden. Het is onze vraatzucht naar energie die we iets kunnen temperen, maar intussen laten we die oneindige energiebron maar waaien. Mooi? Nee, de groei van de mens maakt veel kapot. Wachten dan maar tot bv Poetin over ons beschikt? Het zal en, en, en moeten zijn?
Bart Bergman — 11 jul 2022
Hoewel ik altijd zeer tegen kernenergie ben geweest omdat het mensenwerk is en om geld gaat oftewel HET recept vertegenwoordigt voor echte rampen moet ik zeggen dat het nu toch de hoogste tijd is voor hernieuwde discussies over dit onderwerp.
De techniek is sterk verbeterd en een stuk veiliger geworden dus er is reden genoeg om er over te praten landelijk.

We kunnen wat mij betreft niet meer afhankelijk zijn van rusland en Saoedi-Arabië en dergelijke dictatoriale schurkenstaten.
Ze rijk maken en houden terwijl ze alle mensenrechten schenden en de wereldwijde corruptie verder aanwakkeren en ons chanteren.

Als je tussen 2 slechten moet kiezen dan ga ik toch liever voor kernenergie ondanks de duidelijke gevaren die dat met zich meebrengt
Voor iedereen .

Deze eindeloze goedkope energie kan er ook voor zorgen dat we een echte waterstof economie kunnen bewerkstelligen en er voor zorgen dat we niet meer met die klote windmolens verder hoeven.
Het is een gevoelig onderwerp maar toch.
Ron Hartman — 11 jul 2022
Principieel? De Wethouders EN de Raad dienen de belangen van de bevolking te dienen. De energiestrategie is tot dusver vooral door politieke nitwits weggewimpeld. Hoe gaan we binnen korte tijd extra en schone energie maken? Of moet de VS ons dat ook maar samen met wapens brengen? Wordt wakker en zoek deskundigen
Dirk — 11 jul 2022
Het gaat hier wel om een cluster van 30 of meer windmolens (en dit zullen niet de kleinste types zijn); Tevens blijkt uit de verkiezingsprogramma's 2022-2026 van de 3 coalitiepartijen het volgende: De VVD is tegen het plaatsen van windturbines in Borne of op de grens met de omliggende gemeenten; Het CDA is in principe niet tegen windenergie/molens. Maar daar waar de
omgeving er expliciet op tegen is het CDA er ook op tegen; Borne-Nu vindt megawindmolens op Borns grondgebied geen haalbare kaart. Eens even afwachten hoe "principieel" deze 3 partijen zijn richting de gemeenschap van Borne...
Ron Hartman — 11 jul 2022
Hopelijk wijst de Provincie de strook langs het bij-dorp (ex AZC) en verder tussen de hoogspanningskabels en de rondweg langs Zenderen aan, voordat er woonvergunningen komen Windturbines zijn gewoon onmisbaar, of is er iemand die denkt dat we weer braaf gas gaan krijgen uit Rusland? We zullen zelf meer moeten doen
Dirk — 11 jul 2022
Inhakend op de opmerking: "wie er op dit moment aan de macht is in die partij bepaalt de richting. Ze staan nergens meer voor.". Kop van de plaatselijke regionale krant van 11/7:: "Provincie stuurt aan op twee ‘windclusters’ van 30 molens in Twente". Vanuit het plaatje bekeken is de regio Borne/Hengelo/Almelo dus gewoon aan de beurt met 2 grote windclusters van 30+ als het aan Zwolle ligt. Vraag: Hoe gaat de zojuist geïnstalleerde lokale Bornse politiek hierop reageren, of luisteren we allemaal braaf en slaafs naar de 'oppergoden' in het Zwolsche c.q. het Haagsche en wordt dit allemaal geslikt???
Bart Bergman — 10 jul 2022
@Louis van Rasten ,wat die Afrikaanse gelukszoekers betreft ben ik het met rechts eens,maar om vvd,cda,d66,en cu dan links te noemen slaat nergens op.

En de pvda (deze burgemeester )heeft ook niet echt meer iets met links te maken.
Alleen maar met de waan van de dag.
M.a.w. wie er op dit moment aan de macht is in die partij bepaalt de richting.
Ze staan nergens meer voor.

Die leden zijn alleen maar voor zichzelf bezig,net als bij het cda trouwens.
Beroepspolitici,als we het toch over gelukzoekers hebben.

Louis van Rasten — 10 jul 2022
@Bart Bergman, het verschil tussen politiek rechts en links omtrent asielbeleid is dat links vluchtelingen en gelukszoekers uit de hele wereld wil opvangen en rechts meer wil zoeken naar oplossingen in de regio daar waar vluchtelingen vandaan komen.
Bart Bergman — 09 jul 2022
De wekende arme,nog zo'n model van de dames en heren dat garant staat voor een fijne en leefbare maatschappij voor iedereen.
Erg inclusief allemaal.
Laat maar verder.
Bart Bergman — 09 jul 2022
VVD, D66, en CU hebben niets met links te maken.
Het evangelie van die lieden was en is privatiseren want dan wordt alles beter en goedkoper.!!!( zie het openbaar vervoer en de gezondheidszorg )
En natuurlijk flexibiliseren want dat is ook goed voor de werknemers die van hun werk moeten leven.

Ik denk trouwens dat rechts graag veel meer asielzoekers wil toelaten i.v.m.de personeelstekorten.
Zoals Europa met zijn vrije grenzen ze ook prima uitkwam om de zelfde reden.
Hoezo links.


Louis van Rasten — 09 jul 2022
@Bart Bergman, het linkse politieke karakter is niet "vermoord" sterker nog: het is een steeds grotere en invloedrijkere rol gaan spelen. Als voorbeeld noem ik het landelijke beleid: onder het kabinet Rutte IV is bijvoorbeeld het asielbeleid beduidend minder strenger, veel ruimhartiger geworden en zijn de milieuregels behoorlijk aangescherpt. Dit alles dankzij de politieke invloed van D66 en CU.
Bart Bergman — 09 jul 2022
20 jaar meebewegen door links met rechts heeft links vermoord.
We leven in een wereld van rechts en rechtser.
De huidige situatie in Nederland laat goed zien wat dat oplevert.

Verdeel en heers tot op het bot.
Blijf maar lekker afgeven op dat zogenaamde links.


Louis van Rasten — 09 jul 2022
@Dirk, dan zou ik "het bed van de gemeenteraad" laten opmaken door Jan Pierik (PvdA) zelf zodat het voor hem een leermoment is doch ook eens te meer duidelijk wordt om een zekere politieke neutraliteit in acht te nemen en dus niet op voorhand linkse bestuurders als wethouder aan te gaan wijzen onder het mom van een z.g. "vierwethouderschap".
Dirk — 09 jul 2022
"Integriteit is niet alleen een kwestie van voldoen aan regels, maar vooral van passend gedrag. Integriteit heeft ook betrekking op de onderlinge omgangsvormen. Een respectvolle omgang met burgers en organisaties, tussen politieke ambtsdragers onderling en tussen politieke ambtsdragers en medewerkers, met behoud van eigen politieke inhoud en stijl, is van groot belang voor de goede werking van de democratie" (bron:VNG). Wellicht is het een idee om het bed wat de Gemeenteraad heet eens goed op te schudden en op alle 19 raadsleden een integriteitstoets los te laten. Met het huidige vertoonde theater van de afgelopen maanden is de (goede) werking van de bestuurlijke democratie in Borne, en hiermee dus de belangen van de inwoners van Borne, namelijk verre van gediend...
Bart Bergman — 09 jul 2022
1 grote verraderlijke bende.
Nederland bananen land onderweg naar erger.
Henk — 08 jul 2022
Pierik draagt alleen maar bij aan meer onduidelijkheid, er zit frustratie bij!
Veel onduidelijkheid gecreëerd, door hem (Pierik), de formateur (zwaar overschat persoon) en EB90 en GrLi/PvdA. Ze zouden zich moeten schamen.
Louis van Rasten — 08 jul 2022
Pierik wilde deze linkse wethouder naar voren schuiven om toch enige progressieve inbreng te kunnen realiseren in de coalitie, helaas echter voor hem zonder resultaat. Mijns inziens geheel terecht dat hiervoor door de huidige bestaande coalitie (VVD, Borne.Nu en het CDA) niet gekozen is.

Een dergelijke actie is toch ook te zot voor woorden.
Dirk — 08 jul 2022
En dit was deel drie van het Theater van de Lach, maar het is wel een amateurvoorstelling....

Nieuwe manier van maaien

Er moeten met Twente Milieu nieuwe afspraken gemaakt worden over het beheer en onderhoud van de...
27-05-2023

Voorzichtige start Bornse Dromen Dagen

Noud en Beau willen meer speeltoestellen op de Pellenhof in Oud Borne. Een glijbaan lijkt hen...
25-05-2023

Gemeente overwoog Carmelitessenklooster te kopen

In 2019 verlieten de laatste zusters het Carmelitessenklooster in Zenderen. Sindsdien staat het...
25-05-2023

Borne steunt IJsbaan Twente

De gemeente draagt 24.000 euro – een euro per inwoner - bij aan het overeind houden van de...
23-05-2023

BorneBoeit vandaag 10 jaar online

Vandaag is het op de kop af tien jaar geleden dat BorneBoeit werd gelanceerd. Het platform -...
22-05-2023

Flexwoningen: ‘We moeten wel’

Veel omwonenden van de Tichelkampweg verzamelden zich dinsdagavond voor het gemeentehuis, waar...
16-05-2023