Orgel- en blokfluitklanken met secco’s als decor
03-08-2022
NIEUWE SERIE LUNCHCONCERTEN VAN START IN OUDE KERK

Orgel- en blokfluitklanken met secco’s als decor

Tijdens deze zonnige eerste woensdag in augustus vullen sfeervolle klanken de bijzondere middeleeuwse kerk in Borne. Zo’n zestig bezoekers genieten van het orgelspel van Dick Sanderman en het blokfluitspel van Gerjanne van der Stouw. Iedere woensdag in augustus kunnen liefhebbers van klassieke muziek, tussen de middag, gratis genieten van stijlvolle muziek in deze kerk met haar goede akoestiek. Een initiatief van de Protestantse Gemeente Borne. De ‘vrienden’ van het rijksmonument willen de kerk door het multifunctionele gebruik ervan een meer centrale plek geven in de Bornse samenleving.

 

Het orgel van de luchtige kant

Sanderman (66 jaar) is stadsorganist in Rijssen en docent aan een muziekschool. Maar ook componist. Zijn spel en werk is tevens in het buitenland bekend. Van der Stouw (28 jaar), zijn plaatsgenote, heeft haar opleiding bij ArtEZ conservatorium gevolgd. Zij is blokfluitiste en muziektherapeute. Beiden verdienen hun boterham in de muzieksector. Samen openen ze deze reeks van lunchconcerten met composities van Bach en Sanderman. Johann Sebastian Bach componeerde veel barokmuziek voor het orgel. En… bovenal geschikt om er in een kerk van te genieten. Beiden treden samen meermaals op.

 

Van der Stouw startte ooit als leerling op de muziekschool bij Sanderman. Hier maakte ze kennis met de blokfluit. “In de composities van Bach vind je muziek voor orgel en blokfluit”, legt Van der Stouw uit. “In de twintigste eeuw zijn er ook weer muziekstukken voor de blokfluit geschreven. In de negentiende eeuw ontbreekt dit”, benadrukt de fluitiste en muziekdocente. Sanderman laat ook zijn eigen composities horen. “Ik kies voor wat lichtere stukken uit ‘Odds and Ends’. In de zomer moet je minder zware kost presenteren. Het orgel van de luchtige kant laten horen”, verklaart hij aan het publiek.

 

Van Mozart tot aan Piazolla

Tijdens de volgende vier lunchconcerten treden verschillende organisten, harpisten, een dwarsfluitiste en sopraan op. Diverse composities zijn te beluisteren. Onder andere van Mozart en Piazolla. De concerten beginnen om 12.30 uur. Een half uur wordt het publiek getrakteerd op de stemmige tonen van de musici. De entree is vrij toegankelijk. Hierdoor kan een bezoek geen belemmering zijn. Maar het is ook vrij om bij de uitgang een financiële bijdrage te leveren.

 

De kerk is tevens op iedere woensdag in augustus tussen 12.00 en 14.00 uur te bezichtigen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Beelden van emoties

De 28-jarige kunstenares Anastasia Borovenska kwam na een lange reis vanuit Oekraïne in...
04-08-2022

Ricciotti zoekt de toekomst in Hertme

Het Ricciotti ensemble in Hertme is niet nieuw. Sterker nog, eigenlijk is het vaste prik in de...
30-07-2022

Ricciotti zaterdag opnieuw in Hertme

Het Ricciotti ensemble komt weer naar Hertme, en wel op zaterdag 30 juli. Na een terugblik op de...
26-07-2022

Paarden voor even terug in Koetshuis

Een passant, onderweg naar het Kulturhus, staat plots stil voor de glazen gevel van het...
19-07-2022

Oekraïners ‘beschilderen’ glazen pui Kulturhus

Het is maandagavond iets na zevenen als de brandende zon zich stilaan terugtrekt om zich op te...
19-07-2022

Vakantie voor ophalers oud papier

In verband met de zomervakantie wordt door de Bornse Harmonie geen oud papier in de wijken...
15-07-2022