Muziek van wereldformaat in Bornse Synagoge
19-08-2022
CULTUREEL PODIUM START SEIZOEN OP 4 SEPTEMBER MET CUBAANSE MUZIEK

Muziek van wereldformaat in Bornse Synagoge

Als het aan Estrella Acosta en haar band ligt wordt het publiek op zondag 4 september ondergedompeld in een warm muzikaal bad. Een concert dat de luisteraar meeneemt naar het Havana van de vijftiger en zestiger jaren. Een zangeres die optrad met het Metropole Orkest en Carel Kraayenhof en op het North Sea jazzfestival. Maar ook in de Verenigde Staten en Canada is ze een graag geziene artiest. En binnenkort staat ze dus op het cultureel podium van de Bornse Synagoge.

 

Emoties verklanken

Estrella is opgegroeid in Havanna. Met de muziek uit die tijd, die van de vijftiger en zestiger jaren. “Ik luisterde altijd naar de verschillende muziekstijlen.” Cuba kent er vele zoals bolero, vergelijkbaar met een Amerikaanse ballad met een Cubaans ritme, cha cha cha, son en ook Amerikaanse muziek. “Als kind vond ik het al heerlijk om bolero’s, romantische liedjes te zingen. En nu nog.” Emoties verklanken. Zoals in een concert in de synagoge. Gaandeweg werd deze zangeres ook songwriter. In diverse formaties en bands heeft ze opgetreden, wereldwijd. Deze keer heeft ze voor een kwartet gekozen. Haar begeleiders spelen op gitaar, bas, tres gitaar en percussie.

 

Prikkelende ritmes

Het is een vlammend optreden. Doorspekt van romantiek, vrolijkheid. In Latijns-Amerika wordt er al snel gedanst op de prikkelende ritmes.” In Zuid-Amerika is muziek in het leven erg belangrijk. Overal zingen mensen, thuis, op straat, het hoort bij het leven.” Ze wil met het optreden een stukje van de historie en de speelsheid van de Cubaanse muziek bij de mensen brengen. De groep speelt muziek van verschillende componisten, onder andere van Maria Teresa Vera, Arsenio Rodriguez en Pablo Milanes.

 

Muziek verenigt mensen

In het najaar verschijnt er wederom een cd van haar. Dit keer met Cubaanse countrymuziek. Het album ‘Cuban Country Queens’ wordt gevuld met werk van vrouwelijke songwriters die woonachtig zijn op het platteland van Cuba. Zie ook www.estrellaacosta.com. Estrella woont deels in Amsterdam en USA. Ze bezoekt regelmatig haar familie in Cuba. Enthousiast en vol passie legt de zangeres haar boodschap uit: “Voor mij is muziek een taal die mensen verenigt. Ik wil door mijn muziek geluk brengen aan mensen en de warmte, spontaniteit en vreugde die zo kenmerkend is voor mijn moederland, Cuba.”

 

Start cultureel seizoen met een ‘kanjer'

Met dit optreden heeft het cultureel podium een kanjer binnengehaald. Marinka Wijnands, werkgroeplid muziek, is trots op deze bijzondere opening van het seizoen. “Met subsidie van het Nationaal Podium Plan is dit optreden mogelijk gemaakt.” We hopen dat we veel bezoekers mogen ontvangen op déze middag maar ook het komend seizoen.” Helaas is er in de tijd van de corona pandemie veel uitgevallen en bleven de bezoekers voorzichtig met het boeken van voorstellingen en lezingen. Een fenomeen dat in de hele culturele sector is waar te nemen. Nieuw van opzet is de vroegboekkorting. (YD)

 

Via de website www.bornsesynagoge.nl kunnen tickets worden besteld. Het concert start om 15.30 uur. Entree € 15,00 (zonder korting).

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Voedselbankvrijwilligers gratis naar kerstconcert

Helaas is het voor veel gezinnen niet mogelijk om in deze dure tijden zelf inkopen te doen....
08-12-2023

De 'oale roop' klinkt weer door Borne

Wie kent ze niet? De Boornse Mirreweenterhoorn Bloazers. Een groep mannen die je bijna het hele...
06-12-2023

Springende Sint landt op verkeerde plek

Het schoolplein staat vol met van spanning stuiterende kinderen en nieuwsgierige ouders deze...
05-12-2023

Blauwepiet trakteert op blauwe pepernoten

Het omvangrijke kunst- en cultuurevenement Borns Blauw maakt plaats voor Sint en Kerstman. Drie...
05-12-2023

Poëzie creatieve bezigheid voor iedereen

Terwijl menigeen zich in deze tijd laaft aan het rijmen zijn er liefhebbers die zich het hele...
01-12-2023

Sintvoorstelling Aveleijn proeft als cadeautje

Het is niet voor het eerst dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
28-11-2023