Weinig verheffende start nieuwe raadsperiode
STEKELIGE DISCUSSIES OVER WERKPROGRAMMA COALITIE

Weinig verheffende start nieuwe raadsperiode

De raadsvergadering van dinsdagavond stond geheel in het teken van het werkprogramma Samen Sterk van de coalitiepartijen CDA, VVD en Borne-NU. Volgens woordvoerder Leo Graafhuis (VVD- foto in tekst) ‘voortbordurend op het Raadsakkoord’ dat unaniem door de raad werd vastgesteld, met ‘ruimte voor debat’ en ‘niet in beton gegoten’. Met allemaal mooie, weinig concrete voornemens, net zoals overigens in dat bewuste Raadsakkoord waar iedereen het over eens was.
 

Windmolens en asielzoekers

Even terug naar de gemeenteraadsverkiezingen. Als je alles door de oogharen bekijkt, dan waren er tussen de verkiezingsprogramma’s eigenlijk geen grote verschillen. Hete hangijzers waren er niet en feitelijk lag alles heel dicht bij elkaar. Op twee punten was dat wellicht anders: windmolens en asielzoekers. Daar lagen wel meningsverschillen. Over windmolens stond in het Raadsprogramma dat ‘alles eerst goed onderzocht moest worden voordat er een keuze werd gemaakt’ en over asielzoekers stond er helemaal niets in. In het werkprogramma van de coalitie werden op dat gebied wel standpunten ingenomen. Wat genuanceerder omschreven, maar het komt erop neer dat de coalitie liever geen windmolens in Borne wil en dat men af wil van prioriteit voor statushouders bij toewijzing van sociale huurwoningen aan statushouders.
 

Toon in de raad

Twee punten die als ‘schietschijf’ dienden voor de oppositie. Niels Busschers (GB90) hamerde met name op de windmolenkwestie. Hij vond het tegenstrijdig met wat raadsbreed was afgesproken. Marja Zandjans (GrLi/PvdA - foto in tekst) had helemaal weinig vertrouwen in de goede intenties en vond de opstelling met betrekking tot asielzoekers ‘koud en kil’.
 

Tot zover eigenlijk niets nieuws. Maar het was de toon in de raad die, laten we zeggen, weinig paste bij alle goede voornemens om ‘samen te werken’ en ‘af te willen van oppositie/coalitie-verhoudingen’. Met name GB90 en GrLi/PvdA lijken de hakken in het zand te hebben gezet. Vertrouwen in de nieuwe coalitie is er niet. Sarcasme vooral bij de uitgesproken mooie intenties. Het resulteerde in bizarre (bijna) ruzies over iets onbenulligs als een lid in de werkgeverscommissie van de raad. Voor een buitenstaander niet eens na te vertellen.
 

Zeer

Kortom: er is nog een lange weg te gaan voordat het zeer van de formatie-ellende is verwerkt. “Doe in ieder geval een poging om elkaar te vertrouwen”, was misschien wel de meest zinnige opmerking, gemaakt door Bert Oude Lansink (Lokaal BHZ) dinsdagavond.
 

Overigens zijn de posities van de raadsfracties in de raadszaal gewijzigd. Kennelijk in een poging oppositie en coalitie wat minder prominent ‘tegen elkaar’ te positioneren. Nou, … (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 22 sep 2022
Is het een idee om zich als Raad én College maar eens te richten op de financiële kwesties inclusief (absurde) overschrijdingen die momenteel spelen (kosten Huis van Borne, Wooldrik, energieprijzen overheidsgebouwen, et cetera), in plaats van continu bezig te zijn met eigen ego's, (persoonlijke) image-building en zich zelf op de borst te slaan over hoe goed het wel niet gaat met Borne, ofwel stop eens met dit wedstrijdje 'ver plassen'!
Bart Bergman — 21 sep 2022
Als je belazert wordt zal er nooit meer echt vertrouwen zijn.
Net zo goed als de pathologisch liegende rutte , de WOB ontduikende premier, ooit nog vertrouwen zal krijgen van de kamer.
Zo werkt dat nu eenmaal.
Het zijn net mensen , af en toe.
Ron Hartman — 21 sep 2022
Ze komen vast eerdaags met het plan dat je een half uur mag zwemmen nadat je in de nieuwe hallen van het sportpaleis, eerst 2 uur hebt meegetrapt op de fietspedalen van de stroomgeneratoren. Die voeden dan de verwarmingselementen in het water.
In het Kulturhus-gemeentedependance, moeten de ambtenaren zelf fietsen boven het energie prijsplafond.
Paul Cohn — 21 sep 2022
…en dan staan gas- en elektriciteitsrekening voor onze grootse gemeentelijke projecten nog niet eens op de agenda: van diverse mensen in de regio heb ik al gehoord dat hun voorschot inmiddels zo’n 400-500 % is gestegen. Alle suggesties aan onze gemeente om te verduurzamen zijn kennelijk nooit overgekomen of in de onderste la beland en windturbines en zonnepanelen blijven steken in Fantasialand: verschuilt ons gemeentebestuur zich achter een afsluitdijk naar de toekomst?
https://images.memorix.nl/zzm/thumb/1600x1600/0a9b5d5c-882b-29d2-6363-bcb1f3faa755.jpg
Fons Lohuis — 21 sep 2022
Goed getypeerd en treffend verwoord: "weinig verheffende start nieuwe raadsperiode" en "stekelige discussies". En "bizarre ( bijna) ruzies over iets onbenulligs als een lid in de werkgeverscommissie van de raad. Voor een buitenstaander niet eens na te vertellen". Nou ik heb het gevolgd en ik kan zeggen dat het zelfs voor een insider niet is na te vertellen. Inwoners zitten niet te wachten op dit interne, publieke geneuzel. Praat dit soort frustraties en fricties buiten de raadszaal met elkaar uit. De raad als bestuurlijk hoogste orgaan binnen de gemeente hoort zich anders te presenteren.
Ron Hartman — 21 sep 2022
Is het onderzoek naar windmolens, bv langs de nieuwe Vloedbeltverbindingsweg, in te zien? Of denkt ieder dat het nog wel goedkomt tussen Poetin en de EU. Herken dan de gure wind die ons steeds verder de oorlog intrekt en regel die Cooperatie van burgers en wind.

Beste Buur Siny Boer: ‘Ik doe het niet alleen!’

Bj Il Tartufo werd zaterdagmorgen, op Nationale Burendag, bekend wie zich het komende jaar de...
24-09-2022

Eerste handtekeningen Landgoed Groot Azelo gezet

Vrijdagmorgen werden vóór de ingang van Maria Mediatrix de handtekeningen gezet...
23-09-2022

‘Beste weg op de beste plek’

Naar verwachting zou ergens in 2025 de eerste schop in de grond kunnen voor de aanleg van de...
21-09-2022

Huis van Borne wordt 3 miljoen duurder

De aanbouw bij het Kulturhus waarin de ambtelijke organisatie straks een plek moet krijgen zal...
13-09-2022

Pilot deelscooters ‘valt of staat bij...

Sinds een paar weken kent Borne het systeem van deelscooters en –fietsen. De opvallende...
13-09-2022

‘We staan er financieel nog steeds goed voor’

Het ziet er halverwege het jaar naar uit dat Borne 2022 zou kunnen gaan afsluiten met een kleine...
02-09-2022