Ich bin dein Mensch

NOV

16

Ich bin dein Mensch

20:15 Kulturhus Borne

16 november
Ich bin dein Mensch
102 min.
Komedie, drama

Regie: Maria Schrader / Duitsland / 2021

Alma, een wetenschappelijk onderzoekster van oude geschriften, zal als testpersoon drie weken doorbrengen met haar ideale man Tom. Tom is een nieuw model robot die op grond van zeventien miljoen in kaart gebrachte menselijke voorkeuren aan al haar wensen kan voldoen. In theorie dan, want de alleenstaande veertigplusser Alma is een buitenbeentje dat niet uit is op een relatie, laat staan op voorspelbaar geluk. En dus hebben Toms gladde uiterlijk en reclameteksten een averechts effect. Wat een (anti)romcom oplevert, die de genreclichés op de hak neemt, mijmert over menselijkheid en liefde, en over de waarde van geluk.

Ich bin dein Mensch maakt vakkundig gebruik van de charme en chemie van de twee hoofdrolspelers. De Britse acteur Dan Stevens (Downton Abbey), in vlekkeloos Duits met een keurig Engels accent, moduleert tot in de puntjes de net-niet-natuurlijke bewegingen en mimiek van Tom. Maar de film leunt vooral op Maren Eggert als Alma – niet voor niets won zij op het afgelopen filmfestival van Berlijn, waar de film in competitie draaide, de (genderneutrale) acteerprijs voor haar rol.

In plaats van de voorspelbare romance centraal te stellen, richt de regisseur zich op grotere vragen – over de rol van technologie in ons leven, over hoe onze gebreken samenhangen met hoe we liefhebben, en over hoe menselijke faalbaarheid zich verhoudt tot ons streven naar technologische perfectie.

De pers over Ich bin dein Mensch:
VPRO Cinema (★★★) ‘Een aardige (anti-)romcom’
de Volkskrant (★★★★) ‘Sterk geacteerd en knap geschreven’
NRC (★★★★) ‘Originele, grappige en charmante sciencefiction-romkom’
De Filmkrant ‘Sobere sciencefiction gemixt met ingetogen romkom’

 

 

terug naar agenda
 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
Tips? Meld het ons Meld je tip