Nog geen noodfonds voor energiearmoede
WEL BINNENKORT GESPREKKEN OVER MOGELIJKHEDEN STEUN

Nog geen noodfonds voor energiearmoede

Een voorstel van GB90 om binnen twee weken een gemeentelijke ondersteuningsregeling in te stellen voor mensen die acuut in de problemen zijn gekomen vanwege de stijgende energieprijzen en oplopende kosten van levensonderhoud haalde het dinsdagavond niet. In navolging van Enschede wilde Bram Entrop (GB90 - foto in tekst) gelden beschikbaar stellen voor inwoners die niet direct in aanmerking komen voor de bestaande regelingen, maar wel kampen met energiearmoede. “Dat is volgens de laatste statistieken zes procent van de huishoudens! Het is wenselijk om nú in te grijpen en een handreiking te doen aan mensen in nood.”

 

Zorgen

Duidelijk is dat alle fracties zich zorgen maken over de gevolgen van de exploderende energieprijzen. Regelingen vanuit het Rijk zijn aanstaande, maar laten nog even op zich wachten omdat de uitwerking complex is. In de tussentijd een oplossing voor schrijnende gevallen wil iedereen wel. In oktober zullen gemeenteraad en college in gesprek gaan over welke mogelijkheden er nu zijn en wat er eventueel extra nodig is. Om vooruitlopend daarop nu met stoom en kokend water een ondersteuningsregeling op te tuigen ging de meeste fracties te ver. Leo Graafhuis (VVD): “De vraag is of zo’n regeling houdbaar is. Het is een complex vraagstuk en dat vereist zorgvuldige uitwerking.”

 

'Tijd nodig'

Wethouder David Vermorken raadde de motie van GB90 af. “We hebben tijd nodig om te onderzoeken wat we wettelijk mogen en kunnen. We zijn ermee bezig, maar binnen twee weken is onhaalbaar. We willen wel iets maken dat ook bij de juiste inwoners terecht komt. Om nu te zeggen ‘er komt een pot met geld’, terwijl we niet weten of we het kunnen uitvoeren en hoe we het moeten uitvoeren is onverstandig. We moeten geen dingen beloven die we niet kunnen waarmaken.”

 

Een extra regeling die inmiddels wel doorgesijpeld is vanuit Den Haag is een additionele energietoeslag van 500 euro, voor iedereen die in aanmerking kwam voor de vorige energietoeslag. Eerder dit jaar konden huishoudens met een laag inkomen al een beroep doen op een tegemoetkoming van 800 euro. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans — 29 sep 2022
De energiearmoede kun jezelf ook aanpakken. Hierbij enige effectieve tips.
1. Draag wol ipv.katoen op het lichaam.
2. Sluit tijdig de gordijnen of wat dan ook.
3. Eerder naar bed gaan.
4. Verwarming op 19 Gr. en 's nachts lager.
5. Kort douchen met matige straal.(1x daags)
6.Koken met snelkookpan, zeker bij stamppotten.
7.Inductieplaatje (enkel) kopen. Ook voor warm water gebruiken.
8. Weinig de wasdroger en vaatwasser gebruiken. Afdrogen is ook sociaal contact!
9. Bodywarmer ook in huis aandoen.
10.Niet lang ramen open doen. Wel de zon naar binnen laten schijnen.
Misschien heeft iemand nog een relevante tip. Groetjes Hans

Lotte van Zon — 28 sep 2022
Onacceptabel! Materie te complex? Voor de gedupeerden inderdaad! Hoe kun je je eigen inwoners zo letterlijk in de koud laten staan? Degene die gedupeerd worden kunnen niet wachten totdat Den Haag en onze eigen Gemeente eindelijk eens een beslissing heeft genomen, want als de bankrekening leeg is dan is hij leeg. Dan is er geen geld voor boodschappen, medische zorg oid. Ik denk dat ik namens het overgroot deel van de inwoners in Borne spreek, die een dringend appčl doet om de humaniteit van de Gemeente. Stel prioriteit in het helpen van onze eigen mensen. Investeer daar het geld in wat oa vrij is gemaakt voor het sportpark Woolderink en het nieuwe Gemeentehuis. Sluit aub uw ogen niet meer voor dit probleem en de gigantische armoede die ontstaat.
Paul Cohn — 28 sep 2022
Leest u ook het Financiële Dagblad?
https://fd.nl/economie/1448184/nederlandse-energieleveranciers-vragen-hoogste-prijzen-van-europa
Dirk — 28 sep 2022
Inderdaad, de zakken met geld worden links en rechts overal vandaan gehaald door politiek Borne (Huis van Borne, Wooldrik, F35 et cetera) waarbij ieder weldenkend mens zich niet aan de indruk kan onttrekken dat hier duidelijk ook persoonlijke agenda's en ego's een rol spelen, maar met het ontraden van een dergelijke motie laat datzelfde politieke Borne zich nu overduidelijk in de kaarten kijken: alles staat onder strakke regie van de provincie cq Den Haag, waarbij het politieke lef om autonoom als gemeente een besluit te nemen volledig om zeep is geholpen. Hoezo geen kartelpolitiek op gemeentelijk niveau.....
Ron Hartman — 28 sep 2022
Enschede lijkt al aanmerkelijk verder. Waarom niet uitwisselen, vooral omdat Borne veel gegoede inwoners heeft?

De Raad kan nog WEL correcties aanbrengen in de beste isolatie (20 cm PIR dikte) ipv de huidig toegepaste oude normen bij klassiekers als het sportpaleis en het Clubhus. Hoe minder kubieke meters groteske leegstand bij dat soort projecten, hoe beter. Kill het woord megalomaan en bedenk dat de voorgeschotelde zonnepanelen in de winter niets doen.
Carla — 28 sep 2022
De gemeente wacht af, net als Den Haag. Eind oktober om tafel, waarom niet morgen starten? Deze VVD wethouder vroeg onlangs wel om een extra 3 miljoen voor een nieuw gemeentehuis. Dit college mist visie, daadkracht en gevoel bij wat er leeft onder de Bornse inwoners.

Overijsselse waardering voor Bornse vrijwilligers

Donderdagmorgen werden in het Sociaal Hus Dini Kokenberg, Martijn Weghorst en Bart Freriks...
01-12-2022

Druk op lokaal windbeleid

De provincie dreigt in te grijpen als gemeenten geen haast maken met de opwek van energie via...
30-11-2022

Keuzestress in Wensink-Zuid

Een spettertafel, waterwip, koekjesfabriek, zandtakel, evenwichtsparcours, vlot over het water,...
23-11-2022

College onder vuur over Ridderspoortje

De publieke tribune van de raadszaal puilde dinsdagavond uit met bezorgde omwonenden van locatie...
23-11-2022

Veel bezwaar tegen plan Ridderspoortje

Tegen het voornemen van de gemeente om de locatie van ’t Ridderspoortje aan de...
21-11-2022

Flink wat bomen erbij in Borne

Zaterdagmorgen was het een komen en gaan op Erve Knoef aan de Loodijk. Er lagen 156 flinke bomen...
19-11-2022