Noodfonds voor inwoners aanstaande
VOOR MENSEN DIE VANWEGE DE HOGE INFLATIE IN DE PROBLEMEN KOMEN

Noodfonds voor inwoners aanstaande

Door de stijgende energieprijzen en de hoge inflatie raken steeds meer mensen in de problemen. Het Rijk heeft maatregelen aangekondigd, maar uitwerking daarvan is complex en kan deels nog even op zich laten wachten. Om inwoners te helpen die nu direct al hulp nodig hebben wil de gemeente een noodfonds instellen, waar inwoners die in crisissituaties terecht komen een beroep op kunnen doen. Er is in totaal vier ton beschikbaar gesteld voor dit doel.
 

Crisissituaties

“We willen huisuitzettingen of afsluiting van elektriciteit, gas en water voorkomen. Als dat dreigt te gebeuren kunnen mensen een renteloze lening aanvragen”, licht wethouder Martin Velten toe. Het benodigde bedrag wordt rechtstreeks betaald aan de instantie waar de betalingsachterstand is ontstaan. Die lening heeft in principe een looptijd van drie jaar, waarna wordt gekeken of vrijstelling van terugbetaling eventueel aan de orde is.
 

De regeling

Er is geen inkomensgrens aan de regeling. “Er zijn wel een aantal voorwaarden. Door een beroep te doen op het noodfonds verplichten inwoners zich mee te werken aan het in kaart brengen van hun financiële situatie. Waar nodig worden passende maatregelen genomen, bijvoorbeeld in de vorm van een traject van budgetadvies of budgetbegeleiding. Het zou een extra drempel kunnen zijn om voor hulp aan te kloppen, maar de regeling is bedoeld voor mensen die écht in de problemen zitten en dat zullen we toch moeten checken. Bovendien willen we ook helpen door te kijken naar wat er structureel nodig is.”
 

Via het Sociaal Hus

De gemeenteraad besluit volgende week of ze akkoord gaat met de uitwerking van het noodfonds zoals het er nu ligt. Vanaf dat moment kunnen mensen zich voor hulp melden bij het Sociaal Hus in het gemeentehuis. Men kan binnenlopen tijdens de inloopspreekuren op maandag van 16.00 uur tot 18.30 uur en van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 11.30 uur of telefonisch (074-2658590) of per mail (sociaalhus@borne.nl) contact opnemen. Daarna wordt er op korte termijn een afspraak gemaakt om de situatie in kaart te brengen.
 

Stille armoede

Wethouder David Vermorken: “De drempel is laag, maar het is een stap die mensen wel moeten zetten. Dat is soms lastig, maar zeker in deze tijd helemaal niet raar.” Velten heeft geen inzicht in het aantal mensen dat zich voor de regeling zal gaan aanmelden. “Ik denk wel dat een aantal vormen van stille armoede zich nu gaat openbaren. Bijvoorbeeld bij ouderen met een laag inkomen, die hun geld in stenen hebben vastzitten.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 11 nov 2022
Dank voor uw inhoudelijke reactie, oh nee, die is vast nog ergens onderweg!
Herman — 11 nov 2022
@Dirk Je lijdt aan het Geert Wilders-syndroom. Altijd schoppen, nooit constructief. Sterkte!
Dirk — 11 nov 2022
Wellicht dat het verlagen van de gemeentelijke heffingen meer zoden aan de dijk zet voor ALLE inwoners! Dit dwingt alleen ambtelijk en politiek Borne wel om eens goed naar de uitgaven op alle fronten te kijken, maar dit zal wel weer te veel gevraagd zijn...
B. Kuipers — 10 nov 2022
Prima dat noodfonds. Zet wel vraagtekens bij het genoemde voorbeeld van ouderen die hun geld in stenen hebben vastzitten. Lijkt mij dat deze mensen dan ook geen of althans weinig hypothecaire lasten hebben, immers huis is (deels ) afgelost. Ook met een laag inkomen blijft er m.i. voldoende inkomen over.
Zeker als je dit vergelijkt met mensen die een woning huren. Die moeten van een laag inkomen ook nog ( een deel van de ) huur betalen. Speelt mee dat mensen met een eigen woning met enig interesse in het milieu al veel eerder maatregelen hadden kunnen nemen, maar dit hebben nagelaten. Zou liever hebben gezien dat met het beschikbare budget de regeling voor huurders wat ruimer zou uitvallen.

Overijsselse waardering voor Bornse vrijwilligers

Donderdagmorgen werden in het Sociaal Hus Dini Kokenberg, Martijn Weghorst en Bart Freriks...
01-12-2022

Druk op lokaal windbeleid

De provincie dreigt in te grijpen als gemeenten geen haast maken met de opwek van energie via...
30-11-2022

Keuzestress in Wensink-Zuid

Een spettertafel, waterwip, koekjesfabriek, zandtakel, evenwichtsparcours, vlot over het water,...
23-11-2022

College onder vuur over Ridderspoortje

De publieke tribune van de raadszaal puilde dinsdagavond uit met bezorgde omwonenden van locatie...
23-11-2022

Veel bezwaar tegen plan Ridderspoortje

Tegen het voornemen van de gemeente om de locatie van ’t Ridderspoortje aan de...
21-11-2022

Flink wat bomen erbij in Borne

Zaterdagmorgen was het een komen en gaan op Erve Knoef aan de Loodijk. Er lagen 156 flinke bomen...
19-11-2022